Ok³adka ksi±¿ki - Bia³y tygrys

Bia³y tygrys

Ocena: 5 (5 g³osów)
Inne wydania:

Za mo¿liwo¶æ zapoznania siê z tre¶ci± ksi±¿ki dziêkujê Poradni K.

Z czym Wam siê kojarz± Indie? Z Maharad¿±, s³oniami, pa³acami? Barwnymi sari i charakterystyczn± bindi na czole kobiet? Z piêknymi budowlami w stylu Taj Mahal? Z Bollywoodem? Z Gandhim, Gurkhami, Nehru? Z dawn± koloni± brytyjsk±? A mo¿e z zapachem curry i sosem tikka masala? Na pewno macie racjê. Jednak Aravind Adiga poka¿e Wam Indie „od kuchni”. Ten piêkny kraj jest jak ka¿dy inny na ¶wiecie, pe³en sprzeczno¶ci, kontrastów i mrocznych stron.

Balram to biedak, któremu uda³o siê poprawiæ swój los. Opisuje dok³adnie swoj± historiê przez kolejne siedem nocy. Opowiada, jak to siê sta³o, ¿e zosta³ znanym i odnosz±cym sukcesy przedsiêbiorc±. „Mózg to wszystko, co ma na tym ¶wiecie cz³owiek my¶l±cy”. To znakomita historia. Wci±gaj±ca, mocna, mroczna, wstrz±saj±ca i czasem a¿ za bardzo szczegó³owa i dosadna. Historia pe³na gniewu, frustracji i nagiej prawdy: „[…] dwa mo¿liwe losy: zjesz albo zostaniesz zjedzony”.

Je¶li kto¶ spodziewa siê historii rodem z Bollywood, w której mi³o¶æ skruszy ka¿de serce, to niech od tej ksi±¿ki trzyma siê z daleka. Balram snuje opowie¶æ niezwykle smutn±, brudn±, przyt³aczaj±c±. O takich Indiach nie wspominaj± ¿adne przewodniki. Bieda, korupcja, prostytucja, bezprawie. Indyjski wielki brud, smród, smog, spo³eczne skrajno¶ci - od ogromnej nêdzy umieraj±cej pod mostami, po nadmierne bogactwo rozpychaj±ce brzuchy. Je¶li kto¶ mia³ nieszczê¶cie urodziæ siê w niskiej ka¶cie, nie ma dla niego ratunku. Nasz bohater urodzi³ siê na wsi zapomnianej przez ¶wiat w ka¶cie, która nie wró¿y³a mu sukcesu. Jako jedyny z rodziny nauczy³ siê czytaæ i pisaæ. To ju¿ by³o ogromne osi±gniêcie i powód do dumy. Nauczy³ siê te¿ prowadziæ samochód. Z nikogo sta³ siê prawie nikim. Awansowa³ troszkê na drabinie spo³ecznej, poniewa¿ zosta³ kierowc± bogacza. Jednak musia³ byæ na ka¿de zawo³anie swojego pana. Odpoczywa³ w ma³ym pokoju, dziel±c go z karaluchami i jaszczurkami, których panicznie siê ba³. W¶ród biedoty sta³ siê kim¶, ale nie mia³ prawa wstêpu do marketów, bo by³ tylko kierowc±. Markety s± dla ludzi bogatych i wp³ywowych. Reszta musi siê zadowoliæ targowiskami lub wyjadaniem ze ¶mietników.
Obserwacje otoczenia, ¿ycia, zrozumienie licznych sprzeczno¶ci i niesprawiedliwo¶ci spo³ecznych doprowadzi³a Balrama nie tylko do wielkiego gniewu i na skraj wytrzyma³o¶ci, ale i do decyzji, by zmieniæ swój byt. Czy jednak poprawa jako¶ci ¿ycia usprawiedliwia kradzie¿ i pope³nienie zbrodni? Bia³y Tygrys sam stwierdzi³, ¿e morderstwo pomog³o mu staæ siê cz³owiekiem „Czy nie odnios³em sukcesu w walce, jak± powinien podj±æ ka¿dy biedak – w walce o to, by nie zbieraæ ciêgów, jakie zbiera³ ojciec; by nie skoñczyæ na stosie niedaj±cych siê rozró¿niæ cia³ gnij±cych w czarnym mule Matki Gangi?”. Czy naprawdê nie by³o dla niego innej alternatywy? Zapoznajcie siê z jego histori±, przeanalizujcie, wczujcie siê w ni± i wtedy spróbujcie znale¼æ odpowied¼ na to pytanie.

Informacje dodatkowe o Bia³y tygrys:

T³umaczenie: Ludwik Stawowy
Doda³/a opiniê: Anna Szulist

wiêcej

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o ksi±¿ce Bia³y tygrys

Kup ksi±¿kê Bia³y tygrys

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e