Okładka książki - Cała jestem śmiercią

Cała jestem śmiercią

Gdzieś głęboko w sobie poczuła, że stwór z zębiskami przeciąga się i ziewa. Uśpiony drapieżnik, który wyczuł krew. Tak to się zawsze zaczynało. I nijak nie mogła tego powstrzymać.

Po śmierci ojca Thomas musi szybko dorosnąć. Ima się najróżniejszych zajęć, by utrzymać siebie i ciężko chorą matkę. W końcu dostaje propozycję dobrze płatnej pracy: jako tłumacz osiemnastoletniej uczennicy szkoły baletowej, posługującej się wyłącznie językiem migowym. Thomas - który od dziecka umie porozumiewać się w ten sposób - nie waha się długo.

Aby otrzymać tę posadę, trzeba przyjąć pewne warunki. Thomas nie będzie mógł odstępować Vivienne na krok. A ona nie bardzo ma ochotę być niańczona. W dodatku pilnie strzeże swoich sekretów, takich jak straszne przeżycie z dzieciństwa, które sprawiło, że przestała mówić. W dodatku w lustrze widzi coś, co nie jest jej twarzą - coś, co szczerzy na nią zęby.

Informacje dodatkowe o Cała jestem śmiercią:

Wydawnictwo: Uroboros
Data wydania: 2025-10-29

Tagi: fantasy

Kup książkę Cała jestem śmiercią

Cała jestem śmiercią - opinie o książce

Avatar użytkownika - NataliaDrazek88
NataliaDrazek88
Przeczytane:2025-11-23, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,

Kto z was lubi horrory?

Zawsze powtarzam, że ja ich nie lubię, nie lubię się bać, ale jak można przejść obok książki, która ma wielki napis Bubblegum horror. Byłam bardzo ciekawa, co to oznacza, więc wzięłam się za książkę “Cała jestem śmiercią” Kelly Andrew od wydawnictwa Uroboros Bubblegum horror to podgatunek horroru charakteryzujący się estetyką opartą na jasnych, cukierkowych kolorach zamiast mroku, która łączy grozę z ironią, popkulturą, humorem i elementami młodzieńczej zabawy, jest to idealny opis tej książki i dla osób, które nie lubią się bać, ale lubią wychodzić spoza swojej strefy komfortu, to jest to książka dla was.

Jest to idealna mieszanka romansu, horroru młodzieżowego i fantastyki, w bardzo pięknym wydaniu. Minimalistyczna okładka z barwionymi brzegami przyciąga oko, a historia wciąga od samego początku.

Thomas został zmuszony do zaopiekowania się rodziną, po śmierci ojca. Przyjmuje posadę tłumacza języka migowego, dla osiemnastoletniej Vivienne. Thomas dostaje jeden kluczowy warunek od ojczyma dziewczyny, musi być jej cieniem. Vivienne jest jednak bardzo upartą i pomysłową dziewczyną i niejednokrotnie zostawia za sobą swój cień i to dosłownie. Wiele lat temu trauma sprawiła, że Vivienne przestała mówić, a teraz widzi w lustrze upiora, który budzi się na zapach krwi.

Nie mogę powiedzieć, że autorka posługuje się prostym, czy lekkim językiem, jednak jednocześnie nie jest on ciężki i trudny. Zdecydowanie mogę powiedzieć, że jest odpowiedni do gatunku, a co za tym idzie, buduje napięcie i strach. Jedną z najbardziej mrocznych scen czytałam w aucie, wszędzie ciemno… mówię wam, klimat był super.

Autorka potrafi za to tkać tajemnice i powoli nam je rozwiązywać. Nie daje nam wszystkiego na tacy, powoli odkrywa kawałek za kawałkiem, by na koniec przedstawić nam przerażająca prawdę. Mamy tu oczywiście wątek romantyczny, ale jest on nieśpieszny, delikatnie wprowadzony i niegórujący nad właściwą historią. Wdaje mi się, że to klimat jest najlepszym elementem tej książki i wprowadzenie tego elementu bubblegum do typowego horroru, jest bardzo ciekawym posunięciem. Dziękuję bardzo wydawnictwu za możliwość poznania tej historii.

Gdy tylko zobaczyłam tytuł "Cała jestem śmiercią" nie ukrywam, że nie mógł mi wyjść z głowy. Byłam bardzo ciekawa, co też kryje się pod tym tytułem...
Poznajcie Vivienne Farrow, która od długiego czasu nie wypowiada ani jednego słowa. Milczy, choć nie jest osobą która mówić nie potrafi... Powód, do zaistnienia tego zdarzenia, jest bardzo ważny i mroczny... Zainteresowani? ?
Dziewczyna gdy była mała, przeżyła pewien wypadek, jednak nikt nie wie co się wydarzyło, a Vivienne w lustrze nie widzi swojego oblicza, tylko zupełnie inne..
Jej ojczym, postanawia wynająć dla niej tłumacza, który ma jej towarzyszyć na różnych spotkaniach, ale dodatkowo na też być oczami ojczyma ... I donosić na dziewczynę.. posadę tą przyjmuje Thomas, który ma zaledwie 18 lat, ale bardzo potrzebuje do tej pracy... Szybko jednak orientuje się, że zgodził się na coś na co nie powinien..

Uu, ale tu się działo! ? Bardzo fajna była ta historia. Mamy tutaj motyw wypadku, tajemnic, demonów... Jednego z nich główna bohaterka próbuje się pozbyć.. by walczyć i dwoje życie, bo jest przerażona tym co się dzieje. Jednak sposób, którego chce wypróbować jest czymś szokującym! I niezwykle niebezpiecznym... Czy dziewczyna ma na tyle oddanych przyjaciół by dla niej ryzykowali? Jaką rolę odegrał Thomas gdy już pozna prawdę?

W tej historii nie ma czasu na nudę. Akcja goni akcje, jednak bez zbędnego pośpiechu krok po kroku.. Bohaterowie których można tylko lubić. Rozwijają się na każdej przeczytanej stronie, można się od nich uczyć tego jak być prawdziwym i oddanym przyjacielem ? komu mogę polecić tą książkę? Młodzieży, która lubi te mroczniejsze klimatu pełne akcji, ale też dorosłym, którzy lubią demony i motyw tajemnicy ??

To było moje pierwsze spotkanie z Autorką i zdecydowanie chciałbym więcej ?

Polecam ?