Nowy Jork, 1948 rok. W wirze bożonarodzeniowych zakupów dziewiętnastoletnia Therese, pracująca dorywczo sprzedawczyni z aspiracjami scenograficznymi, spotyka elegancką i dojrzałą Carol Aird. To przypadkowe spotkanie w domu towarowym Frankenberga staje się początkiem intensywnej fascynacji, która uwalnia w Therese głęboko skrywany niepokój i potrzebę ucieczki od własnego życia.
To, co zaczyna się jako beztroska wyprawa samochodowa przez Amerykę, szybko zmienia się w walkę o tożsamość i macierzyństwo. Historia Carol i Therese to emocjonalna podróż ku niezależności, opowiadająca o cenie, jaką trzeba zapłacić za autentyczność w obliczu skandalu i odrzucenia społecznego.
"Carol" (pierwotnie wydana pod tytułem "The Price of Salt" i pseudonimem Claire Morgan) to intymna i nastrojowa opowieść psychologiczna. Highsmith zaoferowała czytelnikom dzieło, które wstrząsnęło ówczesną literaturą. Było pierwszą amerykańska powieścią o związku lesbijskim, która nie skazywała bohaterek na samobójstwo ani powrót do mężczyzn, ale kończyła się optymistycznie. Jej wydanie w latach 50. w nakładzie blisko miliona egzemplarzy stało się kulturowym wydarzeniem. Autorka ośmieliła czytelniczki, które pisały: ,,Dziękuję za opisanie takiej historii. Jest trochę podobna do mojej...".
Odkryj przełomową klasykę, na podstawie której powstał słynny film z Cate Blanchett i Rooney Marą, nominowany do Oscara i nagród BAFTA.
Czy miłość jest warta, by ryzykować utratę wszystkiego?
Wydawnictwo: Noir sur Blanc
Data wydania: 2026-02-11
Kategoria: Inne
Tytuł oryginału: Carol
,,Carol" Patrici Highsmith to powieść, która zamiast wielkich uniesień wybiera ciszę, zamiast dramatycznych gestów - spojrzenia i półsłowa. Jej siła tkwi w przyciszonej narracji, w napięciu budowanym dyskretnie, niemal niezauważalnie, a jednak konsekwentnie.
Akcja rozgrywa się w Nowym Jorku 1948 roku. W świątecznym zgiełku dziewiętnastoletnia Therese, pracująca dorywczo w domu towarowym i marząca o scenografii, spotyka elegancką, pewną siebie Carol. To przypadkowe spotkanie przeradza się w fascynację, która dla Therese staje się impulsem do konfrontacji z własnym życiem - jego nijakością, zależnościami i niesprecyzowanym lękiem. I właśnie w tej powściągliwości tkwi jej siła.
Wspólna podróż samochodem przez Amerykę - z pozoru spontaniczna i beztroska - zamienia się w emocjonalną próbę sił. W tle rozgrywa się dramat Carol walczącej o prawo do opieki nad dzieckiem, a nad bohaterkami unosi się widmo skandalu i społecznego ostracyzmu. Highsmith z wyczuciem pokazuje, jak kruche bywa szczęście w świecie, który nie dopuszcza inności, a jednocześnie jak wielką siłę daje autentyczność. To opowieść o dojrzewaniu do siebie, o cenie, jaką płaci się za prawdę o własnych uczuciach, i o determinacji, by nie pozwolić światu zdefiniować swojego szczęścia.
Autorka opowiada tę historię w sposób subtelny i nieco tajemniczy. Nie epatuje erotyzmem - uczucie między bohaterkami wyraża się w napięciu, w niedopowiedzeniach, w emocjonalnym drżeniu. W ciszy spojrzeń i w napięciu niedopowiedzeń Highsmith zawarła historię, która do dziś pozostaje poruszająca i zaskakująco aktualna. Dzięki tej powściągliwości relacja Carol i Therese zyskuje głębię i wiarygodność - to nie skandal jest tu najważniejszy, lecz wewnętrzne dojrzewanie i powolne odkrywanie własnej tożsamości.
,,Carol" pozostaje intymną opowieścią psychologiczną o dojrzewaniu, miłości i poszukiwaniu szczęścia wbrew społecznym konwenansom. To literatura cicha, lecz stanowcza - taka, która nie krzyczy, ale zostaje w czytelniku na długo.
Kolejny zbiór czternastu opowiadań Patricii Highsmith, w których autorka z ogromnym talentem narracyjnym przedstawia portrety psychologiczne swych bohaterów...
Pierwsze polskie wydanie jednej z najgłośniejszych powieści mistrzyni psychologicznego thrillera. Vic i Melinda Allen pozostają małżeństwem wyłącznie...
Ocena: 6, Przeczytałam, Przeczytane,
Kiedy ta kobieta stanie na Twojej drodze, stracisz dla niej głowę. Nie oprzesz się urokowi, który wokół roztacza. Poczujesz potrzebę bycia zawsze obok niej. Mowa o tytułowej bohaterce powieści Patricii Highsmith - „Carol”, której wznowienie ukazało się niedawno nakładem Oficyny Literackiej Noir sur Blanc w przekładzie Krzysztofa Obłuckiego.
Patricia Highsmith, znana z mrocznych thrillerów psychologicznych, w „Carol” odsłania zupełnie inne oblicze. Z jednej strony to historia miłosna: intensywna, pełna napięcia i niepewności. Z drugiej: studium samotności, społecznych konwenansów i ceny, jaką płacimy za odwagę bycia sobą.
Spotkanie Therese i Carol jest przypadkowe, lecz naznaczone magnetycznym przyciąganiem. W tej powieści więcej dzieje się między wierszami niż w samych dialogach. Autorka doskonale oddaje stan zakochania: tę mieszaninę fascynacji, lęku i ekscytacji, kiedy każda chwila spędzona razem wydaje się jednocześnie darem i zagrożeniem.
Nie sposób czytać „Carol” bez uwzględnienia kontekstu czasu, w którym powstała. Lata 50. XX wieku w Stanach Zjednoczonych nie były przestrzenią sprzyjającą otwartości wobec związków jednopłciowych. Highsmith i w tej kwestii wykazała się odwagą. Co jednak najważniejsze, stworzyła historię, która nie kończy się moralnym potępieniem ani tragiczną karą. To opowieść o miłości, która domaga się prawa do istnienia, nawet jeśli świat próbuje ją zdusić.
„Carol” to powieść o spojrzeniach, które znaczą więcej niż słowa. O ciszy, w której rodzi się decyzja. O wyborze między bezpieczeństwem a prawdą o sobie. To także historia dojrzewania, nie tylko młodziutkiej Therese, ale i czytelnika, który konfrontuje się z pytaniem, ile jest gotów poświęcić w imię miłości.
Ta książka uwodzi powoli. Nie krzyczy, nie epatuje dramatyzmem. Jeśli pozwolisz jej się prowadzić, zrozumiesz, że to nie tylko opowieść o romansie. To historia o wolności, która zaczyna się od odwagi spojrzenia komuś prosto w oczy i powiedzenia mu: wybieram ciebie.
Polecam, bo dla mnie Highsmith w „Carol” wyprzedziła swoje czasy.