Okładka książki - Carol

Carol

Inne wydania:

Nowy Jork, 1948 rok. W wirze bożonarodzeniowych zakupów dziewiętnastoletnia Therese, pracująca dorywczo sprzedawczyni z aspiracjami scenograficznymi, spotyka elegancką i dojrzałą Carol Aird. To przypadkowe spotkanie w domu towarowym Frankenberga staje się początkiem intensywnej fascynacji, która uwalnia w Therese głęboko skrywany niepokój i potrzebę ucieczki od własnego życia.

To, co zaczyna się jako beztroska wyprawa samochodowa przez Amerykę, szybko zmienia się w walkę o tożsamość i macierzyństwo. Historia Carol i Therese to emocjonalna podróż ku niezależności, opowiadająca o cenie, jaką trzeba zapłacić za autentyczność w obliczu skandalu i odrzucenia społecznego.

"Carol" (pierwotnie wydana pod tytułem "The Price of Salt" i pseudonimem Claire Morgan) to intymna i nastrojowa opowieść psychologiczna. Highsmith zaoferowała czytelnikom dzieło, które wstrząsnęło ówczesną literaturą. Było pierwszą amerykańska powieścią o związku lesbijskim, która nie skazywała bohaterek na samobójstwo ani powrót do mężczyzn, ale kończyła się optymistycznie. Jej wydanie w latach 50. w nakładzie blisko miliona egzemplarzy stało się kulturowym wydarzeniem. Autorka ośmieliła czytelniczki, które pisały: ,,Dziękuję za opisanie takiej historii. Jest trochę podobna do mojej...".

Odkryj przełomową klasykę, na podstawie której powstał słynny film z Cate Blanchett i Rooney Marą, nominowany do Oscara i nagród BAFTA.

Czy miłość jest warta, by ryzykować utratę wszystkiego?

Informacje dodatkowe o Carol:

Wydawnictwo: Noir sur Blanc
Data wydania: 2026-02-11
Kategoria: Inne
Tytuł oryginału: Carol

Tagi: Narrative theme: Love & relationships Związane z osobami LGBT (geje lesbijki biseksualiści)

Kup książkę Carol

Carol - opinie o książce

Avatar użytkownika - mag-tur
mag-tur
Przeczytane:2026-02-04, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,
11 lutego ma się ukazać wznowienie książki ,,Carol" napisanej przez Patricię Highsmith. Chociaż ,,Utalentowany Pan Ripley" jest mi znany tylko w wersji filmowej to reszta twórczości autorki już nie. W żadnej formie. Stąd mój wybór padał na ową pozycję.

Koniec lat 40-tych XX wieku. Tytułowa Carol odwiedza nowojorski dom towarowy Frankenberga w czasie bożonarodzeniowej gorączki, celem zakupu lalki dla swojej córki. Trafia na młodziutką ekspedientkę Therese. Młoda sprzedawczyni z zawodu jest scenarzystką i za coś żyć musi i na ten "gorący czas w roku" pracuje w owym sklepie. w związku z powyższym nie do końca przestrzega reguł ustanowionych przez kierownictwo i z jawną niesubordynacją sprzedaje owej klientce lalkę, zamiast odesłać ją do innego działu, jak zrobiłyby to inne sprzedawczynie. W tym krótkim czasie pomiędzy kobietami zawiązała się nić porozumienia. Jedna i druga dopomogła losowi i nawiązały znajomość, która zaczęła się zacieśniać. Od jednego spotkania do drugiego, aż w końcu razem wyruszyły w podróż po USA samochodem, a ich znajomość przerodziła się w relację intymną. I w miłość. Trudną jak na tamte czasy. Potępianą przez społeczeństwo. A w ślad za nimi podąża detektyw wysłany przez męża Carol, bo ta jest w trakcie rozwodu.
 Chociaż nie do końca przypadła mi do gustu postać Therese, bo zachowywała się niekiedy jak rozkapryszone dziecko, to i tak jestem w stanie zrozumieć zamysł autorki nad konstrukcją tej postaci.

Patricia Highsmith pisząc tę powieść w 1990 roku wyszła niejako przed szereg, bo mimo, że lata 70-te to ,,Dzieci Kwiaty" i wolność oraz mówienie o zakazanych do tej spory sprawach, to jednak literacki światek nie do końca był otwarty na podobną literaturę. Dlatego książkę wydała pod pseudonimem. trzy lata później na ekrany kin wchodzi ,,Philadelphia", ja jeszcze wtedy uczennica szkoły podstawowej, pamiętam, że wywołał spore poruszenie. Jednak śmiem twierdzić, że to za sprawą autorki ruszyła lawina i obaliła tabu milczenia. Książkę polecam i zaraz mam zamiar skonfrontować ją z filmem.

Współpraca barterowa z Wydawnictwem Noir sur Blanc.
Ripley pod ziemią
Patricia Highsmith0
Okładka ksiązki - Ripley pod ziemią

Autorka przedstawia dlasze losy Toma Ripleya, mordercy i manipulatora. Niewątpliwym walorem powieści jest trzymająca w napięciu, pełna zwrotów fabuła,...

Ripley pod wodą
Patricia Highsmith0
Okładka ksiązki - Ripley pod wodą

Mistrzyni psychologicznego thrillera w nowym wydaniu! Zerwawszy z kryminalną przeszłością, Tom Ripley i jego żona Heloise spędzają czas w swoim domu...