Na wschodzie pamięć nie umiera. Leży w ziemi, wchodzi pod skórę, oddycha mgłą znad narwiańskich bagien.
W 1931 roku, w zapomnianej wsi na skraju lasu giną kobiety oskarżone o czary. Ich śmierć nie kończy historii - staje się jej początkiem.
Współcześnie Matylda wyjeżdża na Podlasie, uciekając od przemocowego partnera. W niewielkiej miejscowości las pachnie obietnicą ciszy, przytulny dom daje złudzenie schronienia, a mieszkańcy zdają się skrywać więcej, niż pokazują.
Dwie historie zaczynają się łączyć, a dawna krzywda upomina się o głos. Bo mrok nie znika - przechodzi z pokolenia na pokolenie, zmienia twarz, ale zawsze wraca.
Córki moru to thriller z duszą - historia o sile kobiet, dziedziczonym strachu i prawdzie. Czy da się wyrwać z miejsca, które już cię wybrało? I co się stanie, gdy w końcu odważysz się spojrzeć za siebie?
***
Witajcie na Podlasiu. Ale niech nie zmylą was kolorowe okiennice. W podlaskich lasach kryją się demony, a zło nie umiera wraz z oprawcą. W tej historii - o kobietach silnych i walecznych, ale też tych absolutnie bezbronnych - przeszłość miesza się z teraźniejszością, ale zło nigdy nie daje o sobie zapomnieć.
Agnieszka Jarosławska, @ruda_czyta
BIOGRAM
Agata Sosnowska
Urodzona w Siedlcach, kocha Podlasie całym sercem. Jest psycholożką kliniczną oraz integracyjną terapeutką traumy i psycholożką TSR. Wykłada na Uniwersytecie Vizja oraz na Uniwersytecie Trzeciego Wieku. Uwielbia twórczość Stephena Kinga (przeczytała Miasteczko Salem pierwszy raz w wieku dwunastu lat). Wierzy w zielarstwo, moc szeptuch i kocha biały śpiew cerkiewny. Razem z bratem w 2012 roku stworzyła reportaż o życiu ludzi znad Narwi.
Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2026-02-11
Córki moru to debiutancka pozycja autorki. W książce znajdują się dwie strefy czasowe, które się przenikają. W książce pokazane jest wiele oblicz zła. Autorka porusza wiele form cierpienia czy to przez wojnę, choroby czy znęcanie się nad innymi.
Na samym początku poznajemy Dane i jej nieżyjącą siostrę Alinę. Sceny te są tak opisuje że przez plecy przechodzi dreszcz. W kolejnej scenie w czasach obecnych poznajemy Matyldę, zdolną dziewczynę pod względem artystycznym pochodzącą z ubogiej rodziny. Tilda marzyła o normalnym życiu i szczęśliwej rodzinie. W pracy poznaje Piotra w którym zakochuje się z wzajemnością. Sielanka nie trwa długo, ponieważ ukochany okazał się kątem, który znęca się psychicznie i fizycznie nad kobietą. Pewnego razu podczas powrotu z pracy Tilda zasłabła przed swoim mieszkaniem. Na pomoc przyszła jej obca kobieta, która przygarnęła ją do siebie i uwolniła od tyrana. Narzeczony tej kobiety proponuje głównej bohaterce wyjechanie na Podlasie aby odpoczęła i chwilowo ukryła się. To właśnie tu się wszystko zaczęło i tu się nadal dzieją dziwne rzeczy. Dlaczego bohaterka widzi zakapturzoną postać, dlaczego miejscowi opowiadają że tu dzieją się złe rzeczy a szczególnie zdarzają się kobietą.
Książka ta mam bardzo duży potencjał, jest świetnie wymyśloną historią i niestety niekiedy bardzo można było odczuć że to debiut. Historia pełna zagadek, które na końcu łączą się w jedną całość. Zakończenie jest bardzo chaotyczne ale łączące się w spójną całość a to nie zawsze się udaje przy tak rozbudowanej fabule. Autorka zrobiła dobry przegląd informacji, dzięki czemu całość tylko na tym zyskało. Czekam na kolejną część bo czuję że to nie może się tak zakończyć. Książka jest ta jest dla osób lubiące thrillery z elementami zjawisk nadprzyrodzonych. Mam nadzieję że w drugiej części więcej pojawi się czasu teraźniejszego bo te części były dla mnie zdecydowanie ciekawsze.
C.I.S.Z.A. to wyjątkowy program do samodzielnej pracy nad sobą i swoim życiem. Stworzony przez trenerkę i coacha z wieloletnim doświadczeniem, która...
Kulisy największych sukcesów, tło najbardziej bolesnych porażek i prawda o decyzjach, które ukształtowały dzieje Polski. Kiedy naprawdę...
Przeczytane:2026-03-07, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2026, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2026, audio 2026, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026,
Bardzo dobrze słuchało mi się tej historii. Moje pierwsze spotkanie z lektorką okazało się bardzo udane - świetny głos!
"Córki moru" to wielowątkowa opowieść przede wszystkim o kobietach, współczesność przeplata się z przeszłością - tą bardziej odległą i tą bliższą. Sporo tu wątków historycznych, sporo uwagi autorka poświęca problemowi przemocy wobec kobiet, są też wątki nieco dziwne, na granicy fantastyki. Choć na początku trochę mi te wątki zgrzytały, to jednak kupuję całość i na pewno sięgnę po kolejne części - w planach jest trylogia.
Polecam lubiącym Podlasie, motyw ucieczki z miasta, traum nie tylko wojennych.