Okładka książki - Człowiek rodzi się i żyje wolnym. Strajki w Polsce w 1980 r. – powstanie Solidarności. Katalog wystawy z okazji 40-lecia powstania Solidarności

Katalog zawiera wybór materiałów archiwalnych – fotografii, dokumentów, prasy, ulotek, plakatów pochodzących z okresu od lipca do 11 listopada 1980 r. – ilustrują one jeden z najważniejszych momentów najnowszej historii Polski, ale również całego świata – strajki w Polsce w 1980 r. i powstanie Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”.

Wystawa została podzielona na cztery edycje: gdańską, szczecińską, śląsko-dąbrowską i ogólnopolską. W trzech pierwszych pokazano strajki w tamtych regionach zakończone podpisaniem porozumień z władzą, edycja ogólnopolska przedstawia wydarzenia zarówno z miejsc wskazanych wcześniej, jak i innych, gdzie doszło do robotniczych protestów, a także następujący po strajkach proces formowania się Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”, do jego ostatecznej rejestracji w listopadzie 1980 r. Meritum wystawy poprzedzone jest wstępem, w którym krótko przedstawiono historię walki Polaków o wolność. Tekst całej wystawy jest przetłumaczony na język angielski.

Tytuł wirtualnej wystawy „Człowiek rodzi się i żyje wolnym” nawiązuje do jednego z wielu napisów na budynkach stoczniowych z czasu sierpniowego strajku w Stoczni Gdańskiej. Wystawę otwarto 10 sierpnia 2020 r. w Sali BHP. Dokonali tego Wicepremier i Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego Piotr Gliński oraz Przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotr Duda.

Informacje dodatkowe o Człowiek rodzi się i żyje wolnym. Strajki w Polsce w 1980 r. – powstanie Solidarności. Katalog wystawy z okazji 40-lecia powstania Solidarności:

Data wydania: 2020 (data przybliżona)
Kategoria: Historyczne

Kup książkę Człowiek rodzi się i żyje wolnym. Strajki w Polsce w 1980 r. – powstanie Solidarności. Katalog wystawy z okazji 40-lecia powstania Solidarności

Mozaiki. Myślę, bawię się i naklejam
Okładka ksiązki - Mozaiki. Myślę, bawię się i naklejam

Książeczka do nauki i zabawy pomagająca kształtować logiczne myślenie. Uzupełniając układanki odpowiednimi naklejkami, dziecko uczy się umysłowej dyscypliny...

Top modelki. Modne dodatki
Okładka ksiązki - Top modelki. Modne dodatki

Top modelki zawsze podążają za modą! Wybierz dla nich modne dodatki i twórz niepowtarzalne zestawy. Przyklej naklejki i spraw, aby każda kreacja była wyjątkowa...

Opad
Opad