Okładka książki - Czwarty Typ Życia

Czwarty Typ Życia

Tom 4 cyklu Białe Myszki

Na biegunach, gdzie woda pamięta więcej niż ludzie, a lód przechowuje historie starsze niż świat, zziębnięty, pozbawiony emocji człowiek kuje, drąży, próbuje odczytać jej zakodowaną pamięć. Szuka wśród warstw czasu odpowiedzi, które nauka dawno uznała za ostateczne.

Bo życie to bakterie, archeony, eukarionty. Trzy filary istnienia, trzy języki, którymi mówi biologia.

A jednak w najgłębszym lodzie tętni coś jeszcze. Coś, co nie pasuje do żadnej znanej kategorii. Coś, co nie dzieli się jak bakterie, nie przetrwa jak archeony, nie myśli jak eukarionty. Czwarty typ życia – ukryty, zapomniany, nieklasyfikowalny.

Gdy człowiek narusza jego spoczynek, to „coś” otwiera oczy. Nie atakuje. Uczy się. Przenika. Wślizguje się do wnętrza jak zimna fala, która nie boli – aż do chwili, gdy zaczyna mówić twoimi myślami.

W „Czwartym typie życia” największe odkrycie nie czeka pod lodem. Ono przebudza się w człowieku.

Informacje dodatkowe o Czwarty Typ Życia:

Wydawnictwo: Warszawska Firma Wydawnicza
Data wydania: 2026-07-01
Kategoria: Poezja

Kup książkę Czwarty Typ Życia

Acyklowir
Norbert Myszkiewicz0
Okładka ksiązki - Acyklowir

Po Myszach słomianego zapału, które tkały świat z marzeń i ułudy, Norbert Myszkiewicz wraca z tomem dojrzalszym i bardziej surowym.   Acyklowir to zapis...

W mojej doskonałej czerni
Norbert Myszkiewicz0
Okładka ksiązki - W mojej doskonałej czerni

Norbert Myszkiewicz przenosi czytelnika z pustynnych piasków Acyklowiru na skute lodem pustkowie. To tom pisany w klimacie nocy polarnej – na biegunie...