SPIS TREŚCI
„Wola Pańska spełni się przez Niego” (Iz 53,10). Sługa Jahwe a cierpienie Jezusa [Christoph Dohmen]
Cierpienie Boga [Adam Smólski]
Cierpienie Boga w teologii Ojców Kościoła [Michael Figura]
Cierpiący Ojciec? Nowsze sugestie i propozycja H. U. von Balthasara w kwestii cierpienia Boga [Jean-Pierre Batut]
Kiedy Bóg także cierpi. Refleksje nad cierpieniem [Joaquim Cerqueira Goncalves OFM]
Litość jako cierpienie miłości [Emmanuel Housset]
Otwarta miłość. Cierpienie Boga w trynitarno-chrystologicznej interpretacji Hansa Ursa von Balthasara [Ks. Stanisław Mycek]
Prawo litości. Idiota Fiodora Dostojewskiego a problem cierpienia Boga [Holger Zaborowski]
Tajemnica Bożego cierpienia [Xavier Tilliette]
Wydawnictwo: Pallottinum
Data wydania: 2004 (data przybliżona)
Kategoria: Duchowość, religia
Język oryginału: Polski
Arkusze maturalne to propozycja dla wszystkich uczniów przygotowujących się do Nowej Matury. Książka może być wykorzystywana przez uczniów do samodzielnej...
Etna - najwyższy wulkan Europy Valle dei Tempi, Dolina Świątyń w Agrigento Katedra w Monreale - arcydzieło średniowiecza o Czy Palermo jest duchem? o...
Przeczytane:2026-03-05, Ocena: 6, Przeczytałem, 52 książki 2026,
Autorzy podejmują dosyć trudny temat cierpienia Boga. Łatwo jest sobie wyobrazić, że Jezus cierpiał na krzyżu. Czy jednak cierpiała tylko jego część ludzka, czy też boska? Jak perychoreza pierwiastka boskiego i ludzkiego na to wpływała? Czy sam Bóg Ojciec też cierpiał i czy cierpi?
Autorzy opisują grecką ideę "niewzruszonego" Boga i jakie opory występowały na początkach chrześcijaństwa (będącego pod silnym wplywem greckim) wobec mówienia o cierpieniu Boga. Starają się także rozwiązać ten problem w duchu trynitaryzmu wyznawanego przez kościół katolicki.
Opisane jest cierpienie jako antyteza miłości, które przez dialektykę (silny wpływ Hegla) tworzą coś wyższego i pełnego. Uwagę poświęcono także Bogu cierpiącemu w nas, a także cierpienie w Trójcy immanentnej i ekonomicznej. Nie jest to łatwa lektura, ale zdecydowanie ciekawa.