Okładka książki - Dar z Księżycowej Doliny. Szkoła Astromagów

Dar z Księżycowej Doliny. Szkoła Astromagów

Tom 1 cyklu Szkoła Astromagów

Nie każda szkoła uczy magii - ta właśnie tak! Zapraszamy do Szkoły Astromagów!

Na szczycie Góry Astromagów działa wyjątkowa szkoła, w której uczą się dzieci wybrane przez los - każde z nich ma na dłoni tajemniczy symbol świadczący o posiadaniu magicznej mocy. Szkoła Astromagów to miejsce, gdzie nauka magii przeplata się z obserwacją gwiazd, a każdy dzień przynosi coś niespodziewanego!

W pierwszym tomie serii - ,,Dar z Księżycowej Doliny" - życie uczniów wywraca się do góry nogami, gdy w pierwszy dzień Nowego Roku Astrologicznego do Wioski wraz z darami przybywa... dziecko. Ma na imię Lu-Lu, a na jej dłoni widnieje znak, którego nikt nie rozpoznaje. Kim jest tajemnicza dziewczynka? Czy to przypadek, że pojawia się, gdy moc Wieży słabnie?

Pełna emocji i fantastycznych postaci opowieść o dzieciach, które stają przed wielką tajemnicą. Książka idealna dla fanów magii, szkolnych przygód i świata, w którym każde dziecko może być wyjątkowe.

,,Szkoła Astromagów" autorstwa Anny Włodarkiewicz (znanej z serii ,,Gaja z Gajówki"),z ilustracjami Aleksandry Zapotocznej to pełna magii i przygód opowieść o grupie młodych uczniów, których codzienność wypełniają tajemnice i gwiazdy. Gdy do szkoły trafia Lu-Lu, zaczynają się dziać dziwne rzeczy, a dzieci zostają wciągnięte w niezwykłe wydarzenia, które mogą odmienić los wszystkich mieszkańców Księżycowej Doliny. Daj się porwać magicznej przygodzie!

Informacje dodatkowe o Dar z Księżycowej Doliny. Szkoła Astromagów:

Wydawnictwo: Świetlik
Data wydania: 2025-08-27

Tagi: Fantasy dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 6 lat

Kup książkę Dar z Księżycowej Doliny. Szkoła Astromagów

Opinie o książce - Dar z Księżycowej Doliny. Szkoła Astromagów

Avatar użytkownika - katechetka
katechetka
Przeczytane:2025-11-15, Ocena: 6, Przeczytałam,
Ponieważ pojęcie magii towarzyszyło ludzkości już na początku dziejów, człowiek od zawsze próbował wyjaśniać zjawiska zachodzące w otaczającym go świecie. Nie czyni tego w Szkole Astromagów Anna Włodarkiewicz, w zamian –oprowadzając czytelnika po miejscach owianych tajemnicą – pozwala mu przeżyć przygodę. Nim z Księżycowej Doliny miał włosy i oczy w kolorze kasztanów, a na głowie włochaty kaptur z paszczą lwa. Tego dnia – pierwszego dnia Nowego Roku Astrologicznego – poprzebierani w pomysłowo-zabawne kostiumy uczniowie Szkoły Astromagów tłumnie zgromadzili się na dziedzińcu. Tego też dnia pojawiła się – nie wiadomo skąd – mała Lu-Lu ze znakiem nie przypominającym żadnego ze znanych symboli zodiaku. Choć na pozór nieśmiała i małomówna, szybko wzbudziła zainteresowanie uczniów oraz niepewność nauczycieli. Co z nią zrobić: zgromadzeni w Sali Obrad członkowie Wielkiej Rady Astromagów doskonale znali zapisy Księgi Praw i wiedzieli, że nie mogą odesłać ze szkoły dziecka z sekretnym znakiem na dłoni. Kim jest tajemnicza Lu-Lu o migotliwych oczach? Jaką decyzję podejmie mistrz Mudżi? No i czy rzeczywiście magia z Wieży gaśnie z każdym rokiem bardziej? Lektura wiele wyjaśni, ale i szybko pokaże, że nie tylko króliki mistrza Solo były Lu-Lu przyjazne. Oddany do rąk czytelnika pierwszy tom Szkoły Astromagów zainteresuje dzieci starsze, które z chęcią wczytają się w barwne opisy pełne zagadkowych scen:
Avatar użytkownika - justynamalinowska
justynamalinowska
Przeczytane:2025-10-02, Ocena: 6, Przeczytałam,

,,Dar z Księżycowej Doliny" to pierwszy tom nowej serii Anny Włodarkiewicz, który otwiera drzwi do niezwykłego, pełnego magii i tajemnic świata. Już od pierwszych stron czytelnik trafia do miejsca, gdzie gwiazdy zdają się szeptać sekrety, a każde zaklęcie kryje w sobie obietnicę przygody.

Autorka zabiera nas do tytułowej Szkoły Astromagów - niezwykłej akademii, w której młodzi adepci uczą się sztuki czarodziejstwa. Bohaterowie, pełni energii i ciekawości, szybko stają się bliscy czytelnikowi, ponieważ mierzą się z problemami podobnymi do tych, które znamy z codzienności - przyjaźń, odwaga, poczucie inności, potrzeba akceptacji. Na tle magicznej fabuły, Włodarkiewicz bardzo umiejętnie pokazuje, jak uniwersalne są te wartości.

Atutem powieści jest również język - prosty, żywy, ale nie infantylny, dzięki czemu książka trafia zarówno do młodszych, jak i starszych czytelników. Ilustracje Aleksandry Zaborowskiej uzupełniają tekst, nadając mu baśniowego klimatu. Szczególnie podobać się może atmosfera tajemnicy - autorka zostawia niedopowiedzenia, które sprawiają, że chce się sięgnąć po kolejny tom.

,,Dar z Księżycowej Doliny" to świetny początek serii, która zapowiada się na przygodę pełną emocji, magii i ciepła. To książka idealna dla dzieci w wieku szkolnym, ale także dla dorosłych, którzy chcieliby na chwilę powrócić do świata fantazji.

Podsumowanie serii

Obie części - Dar z Księżycowej Doliny i Zakazana magia - pokazują, że Anna Włodarkiewicz stworzyła cykl, który może stać się ulubioną lekturą młodych miłośników magii i przygód. To historie, które rozwijają wyobraźnię, bawią, ale też uczą, że nawet w świecie czarów liczy się to, co w nas najbardziej ludzkie: serce, lojalność i odwaga.

@wojti_testuje

Avatar użytkownika - Polecamydladziec
Polecamydladziec
Przeczytane:2025-09-12, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,

Z okazji pierwszego dnia Nowego Roku Astrologicznego w wiosce Astromagów odbywa się niezwykle kolorowy oraz obfitujący w słodkości festiwal. Pierwszoroczniaki przyjęci do Akademii uczestniczą w tym wydarzeniu. Każdy z nich nosi na ręce symbol odpowiadający ich znakom zodiaku co oznacza, że zostali wybrani przez los, by szkolić się wśród magów. Pośród nich odważny Nim, nieco lękliwy Kosmo, bystra Aria oraz szalona Irys. Nie zabrakło także tajemniczych nauczycieli oraz wyjątkowych stworzeń.

Czytelnicy odkryją świat pełen zaklęć, astrologii, ale też sekretów. Największym z nich będzie pojawienie się tajemniczej Lu-Lu. Dziewczynka nie mówi wiele, a jej niespodziewane przybycie wywołuje wśród wszystkich niezwykłe poruszenie, zwłaszcza, że nikt - nawet członkowie Wielkiej Rady - nie rozpoznają znaku na jej dłoni. Jej obecność i zachowanie potwierdzają jednak krążące w dolinie plotki na temat zanikania magii.

Ta wciągająca historia bez wątpienia spodoba się dzieciom, które lubią historie pełne przygód, magii oraz rodzących się przyjaźni. Zakończenie tej historii może pozostawić w Was lekki niedosyt, ale będzie też zachętą do sięgnięcia po drugi tom pt. „Zakazana magia”.

Gaja z Gajówki (Tom 3). Wakacyjna misja
Anna Włodarkiewicz0
Okładka ksiązki - Gaja z Gajówki (Tom 3). Wakacyjna misja

Przed Gają ekscytująca wyprawa nad Bałtyk! Czas opuścić leśniczówkę i rozpocząć wakacje w zupełnie innym otoczeniu - pośród wydm, piaszczystych plaż i...

Matylda i mroczna pieczęć
Anna Włodarkiewicz0
Okładka ksiązki - Matylda i mroczna pieczęć

Tajemniczy pokój w wielkim zamku, stara księga zaklęć i gęsty las, do którego nie można wchodzić... To może oznaczać jedno - czas na przygodę! W Królestwie...