,,Dar z Księżycowej Doliny" to pierwszy tom nowej serii Anny Włodarkiewicz, który otwiera drzwi do niezwykłego, pełnego magii i tajemnic świata. Już od pierwszych stron czytelnik trafia do miejsca, gdzie gwiazdy zdają się szeptać sekrety, a każde zaklęcie kryje w sobie obietnicę przygody.
Autorka zabiera nas do tytułowej Szkoły Astromagów - niezwykłej akademii, w której młodzi adepci uczą się sztuki czarodziejstwa. Bohaterowie, pełni energii i ciekawości, szybko stają się bliscy czytelnikowi, ponieważ mierzą się z problemami podobnymi do tych, które znamy z codzienności - przyjaźń, odwaga, poczucie inności, potrzeba akceptacji. Na tle magicznej fabuły, Włodarkiewicz bardzo umiejętnie pokazuje, jak uniwersalne są te wartości.
Atutem powieści jest również język - prosty, żywy, ale nie infantylny, dzięki czemu książka trafia zarówno do młodszych, jak i starszych czytelników. Ilustracje Aleksandry Zaborowskiej uzupełniają tekst, nadając mu baśniowego klimatu. Szczególnie podobać się może atmosfera tajemnicy - autorka zostawia niedopowiedzenia, które sprawiają, że chce się sięgnąć po kolejny tom.
,,Dar z Księżycowej Doliny" to świetny początek serii, która zapowiada się na przygodę pełną emocji, magii i ciepła. To książka idealna dla dzieci w wieku szkolnym, ale także dla dorosłych, którzy chcieliby na chwilę powrócić do świata fantazji.
Podsumowanie serii
Obie części - Dar z Księżycowej Doliny i Zakazana magia - pokazują, że Anna Włodarkiewicz stworzyła cykl, który może stać się ulubioną lekturą młodych miłośników magii i przygód. To historie, które rozwijają wyobraźnię, bawią, ale też uczą, że nawet w świecie czarów liczy się to, co w nas najbardziej ludzkie: serce, lojalność i odwaga.
@wojti_testuje
Wydawnictwo: Świetlik
Data wydania: 2025-08-27
Justyna Malinowska
Poznajcie Gaję, dziewczynkę, która mieszka w samym sercu lasu! Gaja ma siedem lat i właśnie zaczyna pierwszą klasę. Jej życie bardzo różni się od życia...
Świat dookoła jest taki ciekawy, spójrzcie tylko na zmieniające się pory roku! Wiosna, lato, jesień, zima wpływają na całe nasze życie. Wraz z małą dziewczynka...