Nie każda szkoła uczy magii - ta właśnie tak! Zapraszamy do Szkoły Astromagów!
Na szczycie Góry Astromagów działa wyjątkowa szkoła, w której uczą się dzieci wybrane przez los - każde z nich ma na dłoni tajemniczy symbol świadczący o posiadaniu magicznej mocy. Szkoła Astromagów to miejsce, gdzie nauka magii przeplata się z obserwacją gwiazd, a każdy dzień przynosi coś niespodziewanego!
Kiedy do Szkoły Astromagów trafia niezwykła dziewczynka o imieniu Lu-Lu, nikt jeszcze nie podejrzewa, że jej pojawienie się wywróci wszystko do góry nogami. Cudownie odmłodzony mistrz Mudżi wybiera się do Tkalni Losów, a Lu-Lu dołącza do grona pierwszaków, choć nie wszyscy są z tego powodu zachwyceni. Gdy wokół zaczynają dziać się dziwne rzeczy - uczniowie i astromagowie chorują, a nad Wieżą pojawia się ogień - podejrzenie pada na zakazaną przed laty magię zodiakalną. Co skrywają stare księgi, czym tak naprawdę jest zakazana magia i czy ma jakiś związek z Irys spod znaku Barana?
W drugim tomie serii ,,Szkoła Astromagów" szkolni przyjaciele muszą połączyć siły, by odkryć prawdę, zanim magia, która miała zostać zapomniana, znów się przebudzi...
,,Szkoła Astromagów" autorstwa Anny Włodarkiewicz (znanej z serii ,,Gaja z Gajówki"), z ilustracjami Aleksandry Zapotocznej, to pełna magii i przygód opowieść o grupie młodych uczniów, których codzienność wypełniają tajemnice i gwiazdy. Gdy do szkoły trafia Lu-Lu, wokół zaczynają się dziać dziwne rzeczy, a dzieci zostają wciągnięte w niezwykłe wydarzenia, które mogą odmienić los wszystkich. Daj się porwać magicznej przygodzie!
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2025-10-08
Drugi tom cyklu - ,,Zakazana magia" - to kontynuacja, która nie zawodzi oczekiwań, a wręcz rozwija skrzydła historii. O ile ,,Dar z Księżycowej Doliny" był pełen wprowadzeń i odkrywania nowych przestrzeni, tak tutaj fabuła nabiera tempa i gęstnieje atmosfera.
Tytułowa ,,zakazana magia" staje się osią wydarzeń - pojawiają się pytania o granice dobra i zła, o to, jak wiele można poświęcić w imię własnych pragnień. Bohaterowie dojrzewają, stają przed trudniejszymi wyborami, a ich przygody niosą ze sobą większe konsekwencje. Widać, że autorka prowadzi narrację tak, by pokazać młodemu czytelnikowi, że każda decyzja coś ze sobą niesie - i że magia, choć kusząca, nie zawsze jest bezpieczna.
Włodarkiewicz świetnie radzi sobie z budowaniem napięcia. Akcja jest żywa, dynamiczna, a jednocześnie nie brakuje momentów refleksji i wzruszeń. Czytelnik czuje, że świat Astromagów staje się coraz bogatszy i coraz bardziej wielowymiarowy. Również w tym tomie dużą rolę odgrywają ilustracje - klimatyczne, nieco mroczniejsze niż wcześniej, doskonale oddające nastrój historii.
,,Zakazana magia" to opowieść bardziej dojrzała, ciemniejsza, ale jednocześnie wciągająca i niezwykle zajmująca. To książka, która udowadnia, że cykl Szkoła Astromagów ma ogromny potencjał - nie tylko jako rozrywka, ale także jako wartościowa literatura młodzieżowa, ucząca odwagi, odpowiedzialności i przyjaźni.
Podsumowanie serii
Obie części - Dar z Księżycowej Doliny i Zakazana magia - pokazują, że Anna Włodarkiewicz stworzyła cykl, który może stać się ulubioną lekturą młodych miłośników magii i przygód. To historie, które rozwijają wyobraźnię, bawią, ale też uczą, że nawet w świecie czarów liczy się to, co w nas najbardziej ludzkie: serce, lojalność i odwaga.
@wojti_testuje
Gabrysia jest pogodną, dobrze zorganizowaną dziewczynką, która lubi robótki ręczne i celebrowanie rodzinnych uroczystości. Ostatnio ma jednak wrażenie...
Gaja i Ignacy planują wspólnie rozwiązać zagadkę opuszczonej wsi. Pomaga im w tym tata chłopca, a z czasem w sprawę angażują się nawet prawdziwi archeologowie...
Przeczytane:2025-11-15, Ocena: 6, Przeczytałam,
(czytaj dalej)