Okładka książki - DCEased. Niezniszczalni

DCEased. Niezniszczalni

Po bestsellerowym albumie ,,DCeased. Nieumarli w świecie DC" przyszedł czas na kolejną opowieść z najmroczniejszego świata uniwersum. Scenarzysta Tom Taylor (,,Injustice: Gods Among Us") kontynuuje swoją apokaliptyczną sagę o nieumarłych w albumie ,,DCeased. Niezniszczalni". Towarzyszy mu w tym genialny rysownik Karl Mostert.

Wirus antyżycia spustoszył Ziemię, zmieniając jej mieszkańców - i większość jej największych bohaterów - w bezmyślne, drapieżne zombi. Liga Sprawiedliwości przestała istnieć. Ci, którzy przeżyli, walczą o przetrwanie.

W tych mrocznych czasach poradzą sobie tylko najgorsi spośród metaludzi! Śmiercionośna drużyna złoczyńców i antybohaterów dowodzona przez Deathstroke'a, najskuteczniejszego płatnego mordercę na świecie, przetrwała początkowy atak. Została zebrana przez nieśmiertelnego mistrza zbrodni Vandala Savage'a, który dysponuje niezawodnym planem na objęcie władzy na świecie.

Tymczasem Red Hood (w cywilu: Jason Todd, były Robin, bohater, który uważa, że wszystkie chwyty są dozwolone) zebrał drużynę pogromców zła, którzy chcą walczyć z wszechobecną plagą.

Nikt się nie spodziewa, że te dwie grupy będą wybawcami społeczności superbohaterów. Ale jeśli nie odłożą na bok swoich waśni i nie zaczną współpracować, wirus antyżycia będzie mógł szerzyć się bez przeszkód.

Album zawiera materiały pierwotnie opublikowane w amerykańskich zeszytach ,,DCeased: Unkillables" #1-3.

Informacje dodatkowe o DCEased. Niezniszczalni:

Tagi: bóg

Kup książkę DCEased. Niezniszczalni

DCEased. Niezniszczalni - opinie o książce

Do człowieczeństwa jeden krok

Jak wiadomo, prawdziwymi potworami w czasie apokalipsy są zombie, a kryzys potrafi wyciągnąć z ludzi (i dotychczasowych potworów) człowieczeństwo. A nie, to chyba zawsze było odwrotnie. Jednak to tu w tym przewrotnym komiksie, ktoś może mówić egoistycznie, by potem dokonać czegoś heroicznego. Na dodatek mimo wysokich stawek i apokalipsy komiks potrafi utrzymać dość luźny ton.

Jednak nie to zapowiadało się po pierwszym tomie „DCeased”, który starał się być podniosły, cool i przy okazji budować ten alternatywny apokaliptyczny świat. Te zabiegi jednak bardzo go rozmydliły i utrudniły utrzymanie stawki. Dlatego też bałem się sięgać po kolejne tomy, ale podobno miało być lepiej.

I trzeba przyznać, że jest. Historia okazuje się dużo bardziej przyziemna i tryska humorem. Ten ostatni można go znaleźć w zwykłej prezentacji postaci – Bane zostaje podpisany w jednym miejscu jako "mięśniak", ale trzyma książkę. Już sam wygląd napakowanego faceta z malutką książką byłby komiczny, ale Tom Taylor dokłada do tego kolejne warstwy humoru.

W ten sam sposób wybija się Creeper, który niczym Spider-Man ma odzywkę na każdą niebezpieczną sytuację. W dodatku poznajemy go, gdy przejawia najbardziej stereotypowe zachowanie ADHD:

Creeper oddaje się metaforze

Jednak mimo tego różnego typu humoru postacie najbardziej błyszczą w relacjach. Nie każda postać ma szanse zabłysnąć lub nawet pojawiać się bardzo często, ale budowanie relacji jest tu kluczowe. Cheetah zachowuje się w stosunku do innych jak kot lub z japońskiego tsundere. Albo mamy Slade'a, który w pewnym momencie prezentuje się jako ojciec specyficznie ostrzegający „zrób coś mojej córce”:

Slade Wilson i Jason Todd

Największą wadą jest tu jednak to, że albo coś się wie o komiksach przez lekturę, osmozę lub z innych źródeł, albo niektórych interakcji się nie zrozumie. Ja sam pewnie trochę nie zrozumiałem z szerszego kontekstu, ale np. Deadschoot pojawia się naprawdę bardzo rzadko, ale jego zachowanie można wytłumaczyć tym, że ma córkę (w niektórych wersjach). Ma jakieś obycie z dziećmi. Z drugiej strony samo „DCEased. Nieumarli w świecie DC” nie jest konieczne do przeczytania „Niezniszczalnych”, ale dodaje nieco kontekstu.

A jak powiedział Mark Waid w podcaście „Ideas don't bleed”, komiksy czyta się dla postaci i ich relacji. Wielki zły, którego się obije, zostanie zapomniany, ale interakcje nie. I dokładnie tym są tu zombie, tłem dla przyjemnych relacji. W końcu ludzie są homo politicus, ludźmi społecznymi, to ludzie są tym, co ich interesuje.

W dodatku komiks ma bardzo przyjemną klamrę narracyjną, której zdradzenie byłoby spoilerem. Jednak jeśli ktoś chce pozytywną żyćkową historię w czasach apokalipsy z odrobiną superbohaterszczyzny, albo przynajmniej część elementów mu nie przeszkadza, to nie powinien się zawieść. W końcu wszystko zostaje w rodzinie, tu batrodzina:

Portret batrodziny w Posiadłości Wayne'ów

Komiks czytany dzięki życzliwości Biblioteki na Koszykowej (Biblioteki Głównej Województwa

Łamigłówki bystrzaka. Znajdź różnice
Okładka ksiązki - Łamigłówki bystrzaka. Znajdź różnice

Pomóż dziecku pogimnastykować umysł i odkryć w sobie bystrzaka! Zeszyty z cyklu ,,Łamigłówki bystrzaka" to zbiory różnorodnych łamigłówek pozwalających...

Hawkeye Odmieniony, tom 1
Okładka ksiązki - Hawkeye  Odmieniony, tom 1

Kontynuacja przygód słynnego łucznika Hawkeye'a z wielokrotnie nagradzanej serii, która ukazała się w kolekcji Marvel NOW!. Na zlecenie agencji SHIELD...

Opad
Opad