Okładka książki - Demon puszczy (barwione brzegi)

Demon puszczy (barwione brzegi)

W mrokach Puszczy Kampinoskiej drzemie prawda, jakiej lepiej nie budzić.

Jack Wallace, Amerykanin polskiego pochodzenia i właściciel znakomicie prosperującej polskiej restauracji w Chicago, samotnie wychowuje syna po śmierci żony. Gdy dociera do niego wiadomość o tragedii w obozie skautowym Owasippi - jednoczesnym samobójstwie siedemnastu skautów i kilku ich opiekunów - jego życie wywraca się do góry nogami. Wśród ofiar był Malcolm, bliski przyjaciel Sparky'ego. Policja jest bezradna, a sprawa pozostaje niewyjaśniona.

Wkrótce Jack natrafia na niepokojącą informację o własnej rodzinie: w czasie II wojny światowej w Polsce jego pradziadek również popełnił samobójstwo w okolicznościach łudząco podobnych do tragedii w Owasippi. Trop prowadzi do Puszczy Kampinoskiej, gdzie kryje się zagadka, której korzenie sięgają głęboko w przeszłość.

Po raz pierwszy w życiu Jack wraz z synem wyrusza do kraju swoich przodków. Tam przyjdzie mu zmierzyć się z mroczną, pradawną siłą, o której istnieniu nie miał pojęcia - a która cierpliwie czekała, by znów dać o sobie znać...

Informacje dodatkowe o Demon puszczy (barwione brzegi):

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2026-02-17
Kategoria: Horror
Tytuł oryginału: Forest Ghost

Tagi: Horrory i literatura grozy

Kup książkę Demon puszczy (barwione brzegi)

Demon puszczy (barwione brzegi) - opinie o książce

Avatar użytkownika - _read_andzia_
_read_andzia_
Przeczytane:2026-04-11, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam, 52 książki 2026,

Demon puszczy to jeden z lżejszych horrorów Mastertona, co nie oznacza, że jest słabszy, oj nie!

Zdecydowanie im więcej książek autora czytam, tym bardziej utwierdzam się w tym, że jest on mistrzem grozy i wszystkie trzymają bardzo wysoki poziom.

Tutaj pokłonić się trzeba także ku Wydawnictwu Replika, które wydało ją w najpiękniejszej możliwej szacie graficznej.

To co, może teraz porozmawiamy o fabule?

Jack Wallace jest Amerykaninem polskiego pochodzenia. Nieskromnie mówiąc jest też właścicielem znakomicie prosperującej polskiej restauracji w Chicago. Niestety, od kilku lat jest wdowcem, samotnie wychowującym syna Sparky’ego.

Tak leci mu dzień za dniem - praca, odbieranie syna ze szkoły, znowu praca i dom. Podczas jednego z rutynowych dni dociera do niego przerażająca informacja o tragedii w obozie skautowym Owasippi.

Policja podejrzewa, że doszło tam do jednoczesnego samobójstwa siedemnastu skautów i kilku ich opiekunów. Niestety, wśród ofiar był Malcolm, przyjaciel Sparky’ego.

To wydarzenie zaczyna ciąg niepokojących i trudnych do wyjaśnienia zdarzeń.

Dostaje telefon z informacją, iż w trakcie II wojny światowej, jego pradziadek popełnił samobójstwo w okolicznościach bardzo podobnych do tych w Owasippi, choć ten był w Polsce, jak się okaże, w Puszczy Kampinoskiej.

Jack, po raz pierwszy w życiu, postanawia wyruszyć śladami przodków i wraz z synem lecą do Polski.

To właśnie tam stanie twarzą w twarz z bestią, pradawną siłą, która jest odpowiedzialna za wszystkie wypadki.

Co będzie dalej? Czy uda im się powstrzymać twór przed kolejnymi tragediami?

Przez całą książkę towarzyszyło mi ogromne zaciekawienie, co przyznam szczerze, zdarza się rzadko. Odczuwałam także deszczyk strachu, który skutecznie odstraszył mnie od czytania książki nocą. Każde kolejne wydarzenie, bohaterowie, idealnie współgrali z fabułą, nie odczułam wpychania ich na siłę, czego się obawiałam.

Zakończenie pozytywnie mnie zaskoczyło, bo takiego obrotu spraw zdecydowanie się nie spodziewałam.

Fakt, że akcja połowicznie dzieje się w Polsce, na dodatek nie jakoś bardzo daleko ode mnie, sprawił że odebrałam ją intensywniej, a jeszcze wątek powstańców.. to było mocne.

Polecam, bardzo!

Avatar użytkownika - bookinka123
bookinka123
Przeczytane:2026-03-08,

Rzadko sięgam po ten gatunek literacki, ponieważ nie jestem jego szczególną fanką, jednak mając okazję przeczytać tę pozycję, postanowiłam też napisać o niej parę słów.

Może najpierw zaznaczę, że Graham Masterton należy do grona Autorów, którzy lubią nasz kraj 😍 i to już kolejna jego książka, której akcja toczy się również w Polsce.

Jack jest samotnym ojcem o polskich korzeniach prowadzącym bardzo popularną polską restaurację w Chicago. Jego syn Sparky - chłopak z Aspergerem - ma szczególny talent, w który jego tata nie do końca wierzy, mianowicie odczytuje przyszłość na podstawie map nieba. Najbliższy przyjaciel Sparky'ego - Malcolm ginie podczas zbiorowego samobójstwa 17 osób, które ma miejsce na obozie skautów i dla którego śledczy nie potrafią znaleźć żadnego logicznego wyjaśnienia. Niedługo potem Jack dowiaduje się, iż jego pradziadek również popełnił samobójstwo w niewyjaśnionych okolicznościach. Sparky namawia ojca na podróż do Polski do Puszczy Kampinowskiej, w której pewny jest odnaleźć wyjaśnienie zarówno dla dziwnych wydarzeń sprzed lat, jak i tych całkiem niedawnych.

O ile początek opowieści bardzo mnie zainteresował, o tyle dalszy ciąg wydawał mi się dość mocno naciągany.
Nie potrafiłam zrozumieć pobudek ojca, który zgadza się na praktycznie wszystkie propozycje syna, mimo wyraźnie grożących im obu niebezpieczeństw. Nie widziałam w tym odpowiedzialnego działania rodzica. Kilkakrotnie też zastanawiałam się "Na co tam leziesz po raz kolejny?!" 😂Dlaczego Jack jedzie - i to z synem - praktycznie na drugi koniec świata, zagłębiać się w obce lasy, wierząc na słowo zupełnie obcej kobiecie i "wróżbom" Sparky'ego, choć jeszcze chwilę wcześniej nie był do nich przekonany? Rozumiem chęć poznawania genealogii rodziny, no ale to trochę przerosło moją wyrozumiałość...

Ciemnia
Graham Masterton0
Okładka ksiązki - Ciemnia

Dwójka uczniów ginie spalona żywcem podczas randki w domku plażowym. Grozę sytuacji podkreśla fakt, że spaliło się jedynie łóżko,...

Żebrząc o śmierć
Graham Masterton0
Okładka ksiązki - Żebrząc o śmierć

Jeden miesiąc i statystyki morderstw przewyższające te z całego roku… Czworo martwych bezdomnych – dwóch z rdzeniem mózgu przewierconym...