Okładka książki - Dragon Age: Ostatni lot

Dragon Age: Ostatni lot

Templariusze, niegdyś przysięgli obrońcy Kręgów, mordują i palą magów w każdym zakątku krainy. Szukając schronienia u Szarych Strażników, elfia czarodziejka Valya dołącza do zmierzającej do Weisshaupt karawany. Tam przypadkowo natrafia na tajemniczy dziennik z czasów dramatycznego końca Czwartej Plagi. Valya zagłębia się w spisaną w nim tragiczną historię Isseyi: również elfiej czarodziejki, walecznej Szarej Strażniczki i zapomnianej siostry bliźniaczki Garahela, który poświęcił życie, by położyć kres Czwartej Pladze.

Isseya doglądała gryfów. Te wspaniałe wierzchowce, dziś już niestety wymarłe, dawniej pełniły rolę wyjątkowych towarzyszy broni. Opieka nad nimi była szlachetnym zajęciem. Jednak marzenie Strażniczki o ocaleniu Thedas przed nadciągającym zagrożeniem pchnęło ją do podjęcia ryzykownej decyzji, a jej imię od tamtej pory spowija mgła tajemnicy. Opowieść Issei głęboko porusza Valyę – okazuje się bowiem, że los całego Thedas spoczywa teraz w jej własnych rękach.

Informacje dodatkowe o Dragon Age: Ostatni lot:

Dragon Age: Ostatni lot - opinie o książce

Avatar użytkownika - brave_book
brave_book
Przeczytane:2025-12-03, Ocena: 5, Przeczytałam,
"Ostatni lot" to tytuł z uniwersum Dragon Age, gdzie poznajemy perspektywę dwóch elfek, których losy zdają się początkowo zupełnie od siebie oderwane, lecz finalnie się bardzo satysfakcjonująco łączą. Akcja dzieje się dwutorowo, gdyż mamy tu dwie linie czasowe, Valya żyła ok.400 lat po Isseyi.

Isseya to czarodziejka i wojowniczka, która walczyła ze złowrogą Plagą i jej pomiotami w szeregach Szarej Straży, a jej historia wydała mi się dużo bardziej angażująca. Choć książka jest krótka, to dzieje się tu naprawdę sporo, a wydarzenia obfitują w wiele emocji. Zmagania z Plagą zostały całkiem fajnie opisane, czuć rozpaczliwą walkę ludzkości, dotkliwe straty, dramaty, a wszystko z podziałami rasowymi w tle.

Mamy to powiem bardzo klimatyczny świat, w stylu klasycznego fantasy - niezwykłe krainy oraz przeróżne rasy. Ogromnie mi się to podobało, cudownie było wrócić do tego typu fantastyki ?

Valya ma mniej rozbudowaną historię - w trakcie papierkowej roboty odkryła pewien sekret, który może przyczynić się do czegoś wielkiego - powrotu gryfów!

Same gryfy grają w tej historii wielką rolę i cieszę się, że ją otrzymały. Obecnie w fantastyce często napotyka się tytuły ze smokami na okładkach, których w treści jest jak na lekarstwo. Troszkę się obawiałam, że tu będzie podobnie, ale na szczęście gryfów było tu bardzo wiele! Ich historia pełna waleczności i bohaterstwa naznaczone jest wielką tragedią, która im dalej, tym mocniej ściska serce. Bardzo lubię te magiczne istoty i cieszę się, że trafiłam na książkę o nich.

"Ostatni lot" to powieść, która niektórych może zniechęcić początkiem - zostajemy wrzuceni na głęboką wodę pełną różnych nazw i imion oraz historię, którą nie łatwo pojąć, nie znając uniwersum. Jednak im dalej, tym tylko lepiej. Wszystko się rozkręca i otrzymujemy epicką opowieść o walce, bohaterstwie, świecie pogrążonym w mroku, bez nadziei, z elfami, krasnoludami, gryfami i ciemną Plagą. Jest ona angażująca, ciekawie poprowadzona i naznaczona dużą ilością dramatu, powiedziałabym wręcz, że jest dość gorzka. Ale to totalnie moje klimaty, świetnie się bawiłam i będę tę książkę dobrze wspominać, a zwłaszcza mocną końcówkę!

Dragon Age: Last Flight
Liane Merciel0
Okładka ksiązki - Dragon Age: Last Flight

Brak wydania polskiego... Piąta powieść osadzona w uniwersum Dragon Age. Szarzy Strażnicy po raz kolejny zostali bohaterami Thedas: arcydemon został pokonany...