Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2019-10-02
Kategoria: Publicystyka
ISBN: 978-83-240-4554-9
Liczba stron: 304

Ocena: 0 (0 głosów)

Biblia smakoszy i erudytów, czyli rozmowy o literaturze i kuchni.

Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone wino Rolanda Barthes’a?

Upodobania kulinarne tajnych agentów, zarówno u Iana Fleminga, jak i Umberto Eco, mogą zadziwić. Za to postacie Hrabala hołdują raczej tradycyjnym przysmakom.
Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald dzielą się pulardą z truflami, Charles Dickens je ostrygi od ulicznego sprzedawcy, a Miguel de Cervantes i Jan Potocki wspólnie podziwiają kastylijskie duszone mięso z warzywami.

Po siedmiu latach prowadzenia kultowej „Drogi przez mąkę”, Łukasz Modelski wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów, nadając nowy sens pojęciu „literatura dla kucharek". Na końcu każdej z nich znaleźć można przepis na najważniejsze z omawianych dań.

Łukasz Modelski – mediewista z wykształcenia i dziennikarz z zawodu. Studiował w Warszawie, Poitiers i Paryżu. Lubi jeść i pić – czyni to zawodowo. Pisuje felietony do „Czasu Wina”, prowadzi literacko-kulinarną „Drogę przez mąkę” w radiowej Dwójce i rozmawia z szefami kuchni na świecie. Autor Dziewczyn wojennych, Fotobiografii PRL, Kuchni na plebanii i Piątego smaku. Rozmów przy jedzeniu.

Tagi: kuchnia literatura

Kup książkę Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Zobacz także

Opinie o książce - Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek

Inne książki autora
Dziewczyny wojenne
Łukasz Modelski0
Okładka ksiązki - Dziewczyny wojenne

Wojna to z pozoru męska sprawa. Zmienia jednak kobiece losy tak samo mocno, jak męskie. Jak żyć w czasach, gdy własne wesele kończy się aresztowaniem przez...

Kuchnia na plebanii
Łukasz Modelski0
Okładka ksiązki - Kuchnia na plebanii

OPOWIEŚCI OSTATNICH KSIĘŻOWSKICH GOSPODYŃ. WOKÓŁ JEDZENIA, TRADYCJI I CZASÓW. Zasobne plebanie, osiem wspaniałych gospodyń i dwieście wyśmienitych...

Zobacz wszystkie książki tego autora