Okładka książki - Duma i uprzedzenie

Duma i uprzedzenie

Ponadczasowa opowieść o związku Elizabeth Bennet i pana Darcy'ego. Historia miłości, dumy, błędnych pierwszych wrażeń i siły charakteru, która od ponad dwustu lat zachwyca czytelników na całym świecie. Klasyka, której nie może zabraknąć na żadnej półce!

Gdy do sąsiedztwa państwa Bennetów, rodziców pięciu niezamężnych córek, wprowadza się zamożny, poszukujący żony pan Bingley wraz ze swoim przyjacielem - wyniosłym i zamkniętym w sobie panem Darcym - życie rodziny zmienia się nie do poznania.

Podczas gdy Bingley szybko zakochuje się w Jane, najstarszej z sióstr, Darcy ma trudności z odnalezieniem się w lokalnym towarzystwie i często ściera się z drugą córką Bennetów, Elizabeth.

Jane Austen (1775-1817) - angielska pisarka znana z realistycznych i ironicznych powieści obyczajowych przedstawiających życie wyższych warstw społeczeństwa angielskiego na przełomie XVIII i XIX wieku. Urodziła się w Steventon jako jedno z ośmiorga dzieci duchownego. Pisała od młodości, a większość swoich najważniejszych dzieł stworzyła w Chawton. Jej utwory, choć za życia publikowane anonimowo i początkowo niedoceniane, z czasem zyskały ogromne uznanie i są dziś uważane za klasykę literatury światowej. Austen mistrzowsko łączyła satyrę, analizę psychologiczną i krytykę społeczną, skupiając się na roli kobiet, małżeństwie i statusie społecznym. Za życia wydała powieści: ,,Rozważna i romantyczna" (1811), ,,Duma i uprzedzenie" (1813), ,,Mansfield Park" (1814), ,,Emma" (1816). Po jej śmierci opublikowano: ,,Opactwo Northanger" (1818), ,,Perswazje" (1818), ,,Lady Susan" (1871) oraz utwory niedokończone: ,,Sanditon", ,,The Watsons".

Informacje dodatkowe o Duma i uprzedzenie:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-11-20
Tytuł oryginału: Pride and Prejudice

Tagi: Proza literacka

Kup książkę Duma i uprzedzenie

Duma i uprzedzenie - opinie o książce

Avatar użytkownika - gdybym-wiedziala
gdybym-wiedziala
Przeczytane:1996-12-14, Ocena: 6, Przeczytałam, 1996,
Rozsądek i romantyczność
Jane Austen0
Okładka ksiązki - Rozsądek i romantyczność

Panny Dashwood, Elinor i Marianne, po śmierci ojca zostają zmuszone przez przyrodniego brata do wyprowadzenia się wraz z matką z rodzinnego domu. Przeprowadzka...

Rozważna i romantyczna
Jane Austen0
Okładka ksiązki - Rozważna i romantyczna

Po śmierci męża pani Dashwood wraz z dziećmi opuściła ukochany dom i zamieszkała w posiadłości Barton. Dwie z jej córek - panny na wydaniu - choć...