Okładka książki - Dzicz

Dzicz

Nowa powieść Dariusza Gizaka, publicysty i byłego oficera policji, inspirowana prawdziwymi wydarzeniami.

Detektyw Jacek Kowalik, stoczywszy walkę z wyrzutami sumienia, przyjmuje lukratywne zlecenie od warszawskiego gangstera Macieja Konikiewicza. Ma odnaleźć jego córkę, aktywistkę ekologiczną. Śledztwo prowadzi go na Podkarpacie, gdzie od lat trwają kontrowersje wokół planu powstania Turnickiego Parku Narodowego. Jadąc do Birczy, Jacek jest świadom, że na tym odludziu istnieje mnóstwo sposobów na skuteczne pozbycie się kłopotliwego człowieka - choćby niewygodnej ekolożki. Czy lepsze poznanie mieszkańców dziczy (oraz pewnej właścicielki hotelu) pomoże mu w rozwiązaniu śledztwa, czy przeciwnie - wszystko tylko skomplikuje?

Autor jest nominowany do nagrody Kryminalny Debiut Roku 2025 za Woltę - pierwszy tom serii o detektywie Jacku Kowaliku.

Wolta dostała także nominację w Konkursie o Grand Prix Kryminalna Warszawa 2026.

Informacje dodatkowe o Dzicz:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-06-17

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna Crime & mystery: private investigator / amateur detectives

Kup książkę Dzicz

Dzicz - opinie o książce

Avatar użytkownika - dianawiszniewska
dianawiszniewska
Przeczytane:2026-06-29, Ocena: 5, Przeczytałam,

Gdy zrozpaczony gangster stara się odnaleźć jedyną córkę zatrudnia Jacka Kowalika, byłego policjanta, który niezwykłą umiejętnością dedukcji potrafi rozwiązać każdą sprawę. To już 3 tom serii o prywatnym detektywie, można je jednak czytać bez znajomości poprzednich.

Tym razem poszukiwania prowadzą do prastarej puszczy, w której znajdziemy też niebezpieczne zwierzęta, jednak jak zawsze okazuje się, że to właśnie ludzie są najgorsi. Sprawa w którą zaangażowani są ekolodzy kontra leśnicy, którzy nie chcą mieć na swoim terenie parku. A w środku tego wszystkiego dziewczyna, która po prostu "wyparowała".

Zdecydowanym plusem tej książki jest to, że cały czas się coś dzieje i nawet jak poszukiwania dziewczyny są akurat w impasie, zawsze dostaniemy jeszcze jakąś sprawę drugoplanową. Wszystko się ze sobą łączy, choć biorąc pod uwagę statystyki mogę się przyczepić że nasz detektyw ma często naprawdę duże szczęście.

Świetnie wykreowani bohaterzy, szczególnie Kowalik, którego nie da się nie lubić. Jego pomysłowość, ale też umiejętność dostosowywania się do różnych warunków są naprawdę znakomite.

Nie jest to brutalny thriller, za to zdecydowanie jest ciekawy. Polecam

Ocena:8/10

🔥 RECENZJA 🔥

„Dzicz”

Cykl: Jacek Kowalik (tom 3)

Autor: Dariusz Gizak
Wydawnictwo:Media Rodzina

(Współpraca reklamowa)

Są miejsca, które nie witają przyjezdnych otwartymi ramionami. Miejsca, gdzie cisza brzmi podejrzanie, a spojrzenia mieszkańców mówią więcej niż słowa. Miejsca, w których przyroda zachwyca swoim pięknem, ale jednocześnie przypomina, jak mały i bezbronny potrafi być człowiek. Właśnie do takiego świata zabiera czytelnika Dariusz Gizak w powieści „Dzicz”.

To nie jest kryminał, który od pierwszych stron pędzi na złamanie karku. To historia, która powoli otacza czytelnika niczym gęsta mgła unosząca się nad podkarpackimi lasami. Niepostrzeżenie wciąga coraz głębiej, aż nagle okazuje się, że nie sposób się od niej oderwać.

Jacek Kowalik przyjmuje kolejne zlecenie. Tym razem ma odnaleźć Katarzynę, młodą aktywistkę ekologiczną, która zniknęła bez śladu na Podkarpaciu. O pomoc prosi jej ojciec, człowiek budzący więcej obaw niż zaufania. Im dalej Kowalik zagłębia się w sprawę, tym wyraźniej dostrzega, że nie chodzi wyłącznie o zaginięcie jednej osoby. Pod powierzchnią kryją się dawne urazy, lokalne układy, walka o wpływy i konflikty, które od lat dzielą mieszkańców regionu.

Największym bohaterem tej powieści jest jednak sama przestrzeń.

Podkarpacie w wykonaniu Gizaka nie przypomina turystycznego folderu. To miejsce surowe, niepokojące i pełne niedopowiedzeń. Las staje się niemal żywą istotą, obserwuje, skrywa tajemnice i niechętnie oddaje to, co pochłonął. Autor znakomicie wykorzystuje potencjał miejsca, tworząc atmosferę osaczenia i nieustannego napięcia. Podczas lektury miałam wrażenie, że sama przemierzam opustoszałe drogi, wsłuchuję się w szelest drzew i próbuję dostrzec to, co ukryte między słowami mieszkańców.

Ogromnym atutem książki jest jej autentyczność. Widać doświadczenie autora i znajomość realiów pracy śledczej. Dochodzenie prowadzone przez Kowalika nie opiera się na spektakularnych zbiegach okoliczności czy efektownych pościgach. To cierpliwe zbieranie informacji, rozmowy, obserwacja i wyciąganie wniosków. Dzięki temu całość sprawia wrażenie niezwykle wiarygodnej, a czytelnik może poczuć się częścią prowadzonego śledztwa.

Bardzo cenię również sposób, w jaki został wykreowany główny bohater. Jacek Kowalik nie jest człowiekiem bez skazy. Nosi w sobie ciężar wcześniejszych doświadczeń, popełnia błędy, ma swoje słabości i wątpliwości. To właśnie dlatego tak łatwo uwierzyć w jego historię. Nie jest bohaterem większym od życia, jest człowiekiem próbującym odnaleźć prawdę w świecie pełnym półprawd.

Na szczególną uwagę zasługuje również społeczny wymiar powieści. Konflikt wokół Turnickiego Parku Narodowego nie został potraktowany jako zwykłe tło wydarzeń. Autor pokazuje różne punkty widzenia i pozwala dostrzec, że za wielkimi ideami stoją konkretni ludzie, ich lęki, nadzieje i interesy. Nie ma tu prostych odpowiedzi ani łatwych ocen. Jest za to refleksja nad tym, jak trudno pogodzić ochronę przyrody, rozwój regionu i ludzkie ambicje.

„Dzicz” to książka, która działa na kilku poziomach jednocześnie. Oferuje intrygującą zagadkę kryminalną, wiarygodne śledztwo, świetnie zbudowany klimat i bohaterów, których los naprawdę obchodzi czytelnika. Ale przede wszystkim jest opowieścią o ludziach, o ich wyborach, motywacjach i konsekwencjach decyzji, które często podejmują w przekonaniu, że robią to dla słusznej sprawy.

To jeden z tych kryminałów, które nie kończą się wraz z ostatnią stroną. Po zamknięciu książki wciąż wraca się myślami do wydarzeń, bohaterów i pytań, które autor pozostawia bez jednoznacznych odpowiedzi.

Jeżeli cenicie historie z dusznym klimatem, realistycznym śledztwem i miejscem akcji, które staje się pełnoprawnym bohaterem opowieści, „Dzicz” z pewnością Was nie zawiedzie.

Bo czasem najgłębsze tajemnice nie kryją się w lesie.

Czasem ukrywają się w ludziach, którzy od lat żyją tuż obok siebie.

„Dzicz” to trzeci tom serii o detektywie Jacku Kowaliku autorstwa Dariusza Gizaka. Autor, który przez lata pracował w policji, po raz kolejny udowadnia, że doskonale zna mechanizmy śledztw, ludzkie motywacje oraz ciemniejsze strony rzeczywistości. Tym razem zabiera czytelników na Podkarpacie, gdzie malownicze krajobrazy skrywają znacznie więcej tajemnic, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka.

Głównym bohaterem powieści jest Jacek Kowalik – prywatny detektyw, który po wewnętrznych rozterkach przyjmuje zlecenie od warszawskiego gangstera Macieja Konikiewicza. Jego zadaniem jest odnalezienie zaginionej córki mężczyzny, aktywistki ekologicznej zaangażowanej w działania związane z planowanym utworzeniem Turnickiego Parku Narodowego. Śledztwo prowadzi Jacka do Birczy i okolicznych miejscowości, gdzie konflikt między ochroną przyrody a interesami lokalnych środowisk od lat budzi ogromne emocje. Szybko okazuje się, że zaginięcie młodej kobiety może mieć znacznie bardziej skomplikowane podłoże, a każdy kolejny trop prowadzi do nowych pytań i niebezpieczeństw.

Akcja książki została osadzona we współczesnej Polsce, przede wszystkim na Podkarpaciu. To właśnie miejsce staje się jednym z największych atutów powieści. Dariusz Gizak znakomicie oddaje klimat dzikich, słabo zaludnionych terenów, gdzie lasy wydają się niemal nie mieć końca, a lokalne społeczności żyją własnym rytmem. Przyroda nie jest tutaj jedynie tłem wydarzeń – staje się niemal pełnoprawnym bohaterem historii. Dzikość krajobrazu doskonale współgra z atmosferą zagrożenia i tajemnicy, która towarzyszy czytelnikowi od pierwszych stron.

Jacek Kowalik pozostaje bohaterem, którego trudno nie polubić. Jest inteligentny, uparty i skuteczny, ale jednocześnie niepozbawiony wad i wątpliwości. To właśnie jego autentyczność sprawia, że czytelnik z zainteresowaniem śledzi kolejne etapy śledztwa. Warto również zwrócić uwagę na bohaterów drugoplanowych. Nie są jedynie dodatkiem do fabuły – każdy wnosi coś istotnego do historii, a ich motywacje często okazują się bardziej złożone, niż można przypuszczać.

Pod względem emocjonalnym „Dzicz” oferuje bardzo wiele. Jest napięcie charakterystyczne dla dobrego kryminału, niepewność związana z losami zaginionej kobiety, ale także refleksja nad relacją człowieka z naturą i ceną, jaką czasem płaci się za własne przekonania. Podczas lektury wielokrotnie towarzyszyła mi ciekawość i chęć odkrywania kolejnych elementów układanki. Autor umiejętnie buduje atmosferę zagrożenia, nie zdradzając zbyt wcześnie wszystkich odpowiedzi.

Gatunekowo jest to przede wszystkim kryminał z elementami thrillera i powieści sensacyjnej. Dodatkowym atutem jest inspiracja prawdziwymi wydarzeniami, która nadaje historii wiarygodności i sprawia, że przedstawione konflikty wydają się jeszcze bardziej realistyczne. Wątek związany z ochroną przyrody i sporami wokół Turnickiego Parku Narodowego wyróżnia książkę na tle wielu współczesnych kryminałów, nadając jej dodatkową głębię.

Styl Dariusza Gizaka jest konkretny, dynamiczny i bardzo przystępny. Autor nie przeciąża czytelnika zbędnymi opisami, jednocześnie potrafiąc doskonale oddać charakter miejsca i atmosferę wydarzeń. Dialogi brzmią naturalnie, a akcja rozwija się w tempie, które skutecznie utrzymuje zainteresowanie. Widać również doświadczenie autora w budowaniu realistycznych śledztw i wiarygodnych postaci.

„Dzicz” to książka szczególnie polecana miłośnikom kryminałów osadzonych w polskich realiach, czytelnikom ceniącym wielowymiarowych bohaterów oraz osobom, które lubią historie inspirowane prawdziwymi wydarzeniami. To również ciekawa propozycja dla tych, którzy szukają czegoś więcej niż klasycznej zagadki kryminalnej i doceniają powieści poruszające aktualne problemy społeczne oraz ekologiczne.

Dariusz Gizak stworzył intrygującą, dobrze skonstruowaną historię, która łączy kryminalną zagadkę z interesującym tłem społecznym i przyrodniczym. „Dzicz” trzyma w napięciu, angażuje emocjonalnie i skłania do refleksji, a jednocześnie dostarcza solidnej rozrywki. To bardzo udana kontynuacja serii o Jacku Kowaliku i książka, po którą zdecydowanie warto sięgnąć.

Avatar użytkownika - kryminalnatalerz
kryminalnatalerz
Przeczytane:2026-07-02, Ocena: 5, Przeczytałam,

Dariusz Gizak, autor serii z Jackiem Kowalikiem, tworzy historie dla wielbicieli spokojnie prowadzonych kryminałów, w których zarówno kreacje postaci, jak i samo miejsce akcji mają ogromne znaczenie. "Dzicz" to jej tom trzeci, który od pozostałych można czytać niezależnie, choć jestem przekonana, że po jegp lekturze chęć przynajmniej na tom poprzedni, który toczy się w podobnie spokojnej scenerii, będzie trudna do odparcia. W "Dziczy" Jacek Kowalik, kiedyś policjant, teraz prywatny detektyw, jedzie do Birczy w Bieszczadach, niewielkiej miejscowości, która od dobrych kilku lat jest polem walki pomiędzy lokalną ludnością a wojującymi ekologami. I ten konflikt zdaje się osią całej historii, a zaskakujące jest to, że to właśnie miejscowym, leśnikom i myśliwym autor poświęca więcej uwagi niż tym drugim - to rzadko spotykana w mediach perspektywa, a przecież dla uzyskania pełnego obrazu bardzo potrzebna. Poprzez tematykę autor ma duże pole do popisu - cudowne opisy przyrody napawają spokojem, a pozorna sielskość miejsca podszyta jest historią przeszłości i teraźniejszości, zakłóconej przez interesy gangsterów i przemytników. Sama zagadka wydaje się do tego wszystkiego tłem, ale prowadzona jest z rozwagą i wyczuciem, które tym mocniej doceniam, że autor zdecydował się wpleść w opowieść bardzo subtelny wątek romantyczny, dzięki któremu głównego bohatera poznajemy od nieco innej strony. To mój rodzaj kryminału - uważny, spokojny, wnoszący coś więcej niż tylko rozrywkę. Z niecierpliwością czekam na tom czwarty!

Avatar użytkownika - KamaZ03
KamaZ03
Przeczytane:2026-06-19, Ocena: 6, Przeczytałem,

Są takie kryminały, które od pierwszych stron stawiają na dynamiczną akcję i nie pozwalają czytelnikowi złapać oddechu, ale są też takie, które budują napięcie powoli - przez atmosferę, niedopowiedzenia i poczucie, że pod powierzchnią zwyczajnych wydarzeń kryje się coś znacznie mroczniejszego. ,,Dzicz" zdecydowanie należy do tej drugiej kategorii, choć nie brakuje tu również emocjonujących momentów i mocniejszych scen.

Tym razem Jacek Kowalik otrzymuje zlecenie dalekie od standardowych spraw detektywistycznych. Zgłasza się do niego gangster, który chce odnaleźć swoją córkę - Katarzynę Konikiewicz. Dziewczyna wyjechała do Birczy i nagle zniknęła bez śladu. Dla Kowalika sprawa od początku nie jest łatwa - nie tylko dlatego, że zleceniodawcą jest człowiek ze świata przestępczego, ale przede wszystkim dlatego, że bardzo szybko okazuje się, iż w tej historii nic nie jest takie, jak wydaje się na pierwszy rzut oka.

Detektyw obiecuje odnaleźć Katarzynę żywą lub martwą i rusza do niewielkiej miejscowości, która staje się centralnym punktem całej opowieści. Autor świetnie wykorzystuje klimat Birczy - miejsce nie jest jedynie tłem wydarzeń, ale wręcz pełnoprawnym bohaterem tej historii. To przestrzeń pełna niedomówień, lokalnych zależności i sekretów, które mieszkańcy próbują ukrywać przed obcymi. Dzięki temu przez całą lekturę towarzyszy czytelnikowi niepokój i wrażenie, że za każdym gestem czy pozornie zwyczajną rozmową może kryć się coś więcej.

Po przyjeździe Jacek zatrzymuje się w hotelu ,,Pod Kogutkiem", gdzie poznaje jego właścicielkę - Edytę - oraz jej dzieci. Bardzo spodobał mi się sposób poprowadzenia tej relacji. Nie jest nachalna ani przesadnie romantyczna, ale wnosi do fabuły odrobinę ciepła i pokazuje inne oblicze głównego bohatera. Między bohaterami pojawia się subtelna sympatia, która sprawia, że czytelnik zaczyna zastanawiać się, czy ta znajomość ma szansę rozwinąć się w kolejnych częściach.

Jednocześnie Kowalik nie zwalnia tempa i pod przykrywką dziennikarza prowadzi własne śledztwo. To właśnie ten motyw bardzo przypadł mi do gustu - obserwowanie, jak bohater zbiera informacje, analizuje zachowania mieszkańców i krok po kroku odkrywa kolejne elementy układanki. Autor nie podaje odpowiedzi od razu. Zamiast tego stopniowo odsłania kolejne szczegóły, podrzuca tropy i skutecznie podtrzymuje napięcie.

Na drodze Jacka pojawia się również Joanna - córka leśniczego, która oprowadza go po okolicznych lasach. Jej postać od początku wzbudza ciekawość i nieufność jednocześnie. Relacje rodzinne, atmosfera niedomówień i pytanie o to, kto mówi prawdę, a kto coś ukrywa, sprawiają, że bardzo łatwo zacząć snuć własne teorie. Autor dobrze wykorzystuje ten element i sprawia, że czytelnik nieustannie próbuje przewidzieć rozwój wydarzeń.

Dużym atutem książki jest właśnie umiejętne budowanie napięcia. Nie opiera się ono wyłącznie na pościgach czy brutalnych scenach - choć tych również nie brakuje - ale przede wszystkim na atmosferze niepewności. W tle pojawiają się przestępcy, policyjne tropy, niebezpieczne sytuacje i tajemnice, które z każdą kolejną stroną stają się coraz bardziej niepokojące.

Bardzo podobało mi się również tempo prowadzenia historii. Autor nie spieszy się z rozwiązaniem zagadki, ale jednocześnie nie pozwala odczuć nudy. Każdy kolejny rozdział wnosi coś nowego i sprawia, że trudno odłożyć książkę na później.

Zakończenie okazało się dla mnie satysfakcjonujące - zamyka najważniejsze wątki, ale jednocześnie pozostawia przestrzeń na kontynuację. To jeden z tych finałów, które nie tylko domykają historię, ale też skutecznie zachęcają do sięgnięcia po następny tom.

,,Dzicz" to kryminał z klimatem, który łączy śledztwo, lokalne tajemnice i dobrze budowane napięcie. To historia o poszukiwaniu prawdy, o tym, że pozory często mylą, a niewielkie miejscowości potrafią skrywać największe sekrety. Jeśli lubicie kryminały z wyrazistym miejscem akcji, stopniowym odkrywaniem tajemnic i bohaterem, którego śledztwa wciągają od pierwszych stron - warto dać tej książce szansę.

Wolta
Dariusz Gizak0
Okładka ksiązki - Wolta

Jacek Kowalik ma wszystko, co powinien mieć prywatny detektyw: wyszkolenie komandosa, warsztat pracy oficera operacyjnego i żelazną dyscyplinę. Ma też...

Prąd wsteczny
Dariusz Gizak0
Okładka ksiązki - Prąd wsteczny

Nowa powieść Dariusza Gizaka, publicysty i byłego oficera policji: klimatyczna, zaskakująca, inspirowana prawdziwymi wydarzeniami i doświadczeniem autora...