Szalone namiętności, okrucieństwo, zdrady i szlachetność, miłość i nienawiść.
Klara, dziewczyna o silnym charakterze, jest potomkinią dwóch tatarskich rodów: Awanowiczów i Kadyszewiczów. Czuje w sobie emocje swoich przodków, szuka sposobu, by je wyrazić. Jej nieokiełznana ,,dzikość serca" pomaga jej stać się kobietą niezależną, odrzucić życie według utartych schematów, spełniać marzenia.
Udało jej się skończyć Aleksandryjsko-Maryjski Instytut Wychowania Panien, najlepszą i jednocześnie nastawioną na rusyfikację wychowanek szkołę w Warszawie. Marzyła jej się kariera aktorki, ale liczne rozczarowania spowodowały, że z tego zrezygnowała. Spotkała za to na swojej drodze miłość.
W losy bohaterki wplatają się ciekawe, choć często okrutne i krwawe opowieści o jej tatarskich przodkach: historia o Börte, żonie Czyngisa, o podboju Rusi i tatarskich najazdach na Polskę, a także o tym, jak to się stało, że Tatarzy osiedlili się na Litwie i że jeden z nich ocalił życie Janowi III Sobieskiemu i dzięki temu wiele tatarskich rodzin dostało posiadłości na Podlasiu w okolicach Bohonik i Kruszynian.
Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2025-06-17
,,Dzikie serca" to drugi tom serii ,,Cień od wschodu" autorstwa Katarzyny Maludy. Główną bohaterką jest Klara - córka zesłanych na Sybir Ludwiki i Franciszka, których poznaliśmy w pierwszej części. Ojciec dziewczyny wraca do Polski, ale nie potrafi odnaleźć się w nowej rzeczywistości. Jego żona i dzieci nadal pozostają na Syberii. Klara i jej brat to potomkowie dwóch tatarskich rodów. Bohaterka żyje w czasach, kiedy kobiety nie miały prawa głosu. Musiały być posłuszne i uległe. Jej dzikość serca kieruje ją na scenę teatralną, ale musi wybrać między karierą, a miłością. Akcja powieści toczy się dwutorowo - w dwóch planach czasowych.
Autorka ukazuje rzetelnie tło historyczne od czasów Czyngis-chana, aż pod koniec XIX wieku. Bohaterowie zostali ciekawie przedstawieni. Nie jest to łatwa powieść, ale czyta się ją przyjemnie. Pokazuje zwykłych ludzi i ich życie codzienne, ich namiętności, ich chwalebne i niegodne czyny. Wartościowa, mądra i przykuwająca uwagę powieść.
Zośce zawalił się świat. Jej ukochany Konstanty, wbrew małżeńskiej przysiędze, uległ urokom korporacyjnej koleżanki o figurze Afrodyty. Świat zawalił się...
Saga warszawska - powieści, w których codzienność i życie towarzysko-rodzinne toczą się na tle wielkich wydarzeń XIX i XX wieku Panna Haneczka Żarska...
Przeczytane:2025-07-21, Ocena: 5, Przeczytałem,
„Nic tak nie zabezpiecza losu kobiety jak własne umiejętności, własna przedsiębiorczość, liczenie na własne siły. Małżeństwo jest loterią.”
Zawiłe, niepokojące ludzkie losy, miłość i namiętność, zdrady, okrucieństwo i dobro – a w tle rzetelnie oddana prawda historyczna. Mam wrażenie, że ta książka przeczytała się sama. Klara, potomkini dwóch tatarskich rodów – Awamowiczów i Kadyszewiczów – to silna, odważna i bystra dziewczyna. Wie, czego chce od życia, a dzikość i upór pozwalają jej stać się kobietą niezależną, podążającą za głosem serca i marzeniami. Wiele wysiłku kosztowało ją ukończenie Aleksandryjsko-Maryjskiego Instytutu Wychowania Panien. Marzyła o karierze aktorki, ale los miał dla niej inne plany. Na jej drodze pojawił się pewien mężczyzna.
Z ogromną przyjemnością sięgnęłam po „Dzikie serca” Katarzyny Maludy, pewna, że czeka mnie prawdziwa uczta literacka – i nie pomyliłam się. Akcja powieści toczy się we własnym rytmie, wciąga i budzi wiele emocji. Fabuła ukazuje szerokie tło historyczne – sięga od czasów Czyngis-chana aż po koniec XIX wieku. Poznajemy losy Klary Kadyszewiczówny, ale także historię jej przodków – prawdziwych Tatarów. Autorka ma lekkie, barwne, naturalne, piękne pióro. Czuć ogromną dbałość o szczegóły, imponującą wiedzę historyczną, doskonale splecioną z fikcją literacką. Bohaterowie – których jest tu całkiem sporo – zostali ciekawie przedstawieni. Każdy z nich ma złożoną, niejednoznaczną osobowość. Klarę polubiłam od razu – to sympatyczna, szczera, odważna młoda kobieta.
Nie jest to łatwa opowieść, ale przyjemność z czytania ogromna.
Zwykli ludzie i ich codzienność, targani namiętnościami, ich zaskakujące, odważne, chwalebne i niegodne czyny. Dawka polityki i zwyczaje, tak różne od naszych. Historia Klary jest ciekawa, zaczyna się tuż po klęsce powstania styczniowego. Przyszło jej żyć w czasach, gdy kobiety nie miały prawa głosu, musiały być posłuszne i uległe. Piękne, naturalne, bardzo realne opisy przyrody.
Wartościowa, mądra, przykuwająca uwagę powieść, w której obyczajowość, romans idealnie współgrają z prawdą historyczną. Z niecierpliwością czekam na kontynuację. Bardzo polecam, Tatiasza i jej książki :)