Okładka książki - Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu

Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2015-09-24
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788308060056
Liczba stron: 288
Dodał/a książkę: elibri

Ocena: 6 (1 głosów)

Jeśli jeszcze nie znacie FiKa i jego strony www.facetikuchnia.com.pl, czas najwyższy nadrobić zaległości! Długie ciemne włosy, gęsta broda i iście rockowy wygląd zdecydowanie wyróżniają go na tle gotujących, piekących i blogujących pań domu. To, że jest facetem, w żaden sposób nie przeszkadza mu z zaangażowaniem i pietyzmem podchodzić do tego, co kładzie na talerzu. A są to potrawy niebanalne, tym bardziej że FiK, czyli Szymon Kubicki, przeszło rok temu wykluczył ze swej diety gluten. Gotowanie bez glutenu otworzyło przed nim nowe niedostrzegane wcześniej możliwości, pobudziło kulinarną kreatywność, a co najważniejsze — pozwoliło poznać smaki i produkty, na które dotąd nie zwracał szczególnej uwagi.

Książka zawiera 130 przepisów, w dużej mierze nigdzie wcześniej niepublikowanych — w sumie 20 rozdziałów, odpowiadających produktom albo grupom produktów, po które Szymon sięga najczęściej i które uważa za warte włączenia do codziennego menu. To kuchnia pełna wyjątkowych smaków i aromatów, hołdująca idei slow food, która zainspiruje nie tylko osoby na diecie bezglutenowej, ale też wegan, wegetarian i wszystkich tych, którzy chcą czerpać przyjemność z jedzenia.

Poznajcie FiKa i jego kuchnię bez glutenu, odkryjcie w sobie pasję gotowania!

Kup książkę Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Polecana recenzja

Avatar użytkownika - catarina78
catarina78
Przeczytane:2015-10-15, Przeczytałam,
Konieczność przejścia na dietę bezglutenową może niejednego przyprawić o dreszcze. Co teraz będę jeść? Lista "produktów zakazanych" jest bardzo długa i są na niej składniki, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Można wpaść w panikę.   Na szczęście jest ktoś taki jak Szymon Kubicki, bloger kulinarny, który potrafi gotować. Na szczęście, w przeciwieństwie do wielu blogerów, którzy postanowili wydać książki, Kubicki potrafi także pisać o gotowaniu.   Na rynku znajdziemy tysiące poradników, w których ktoś wymądrza się, jak powinniśmy jeść, kiedy, w jakich proporcjach, a do tego na pięknych obrazkach pokazuje dziwaczne potrawy, których za nic w świecie nie sposób przygotować w domu. Dlaczego? Bo albo składają się z wymyślnych produktów, albo ich zrobienie wymaga dwunastu godzin spędzonych w kuchni.   Facet i kuchnia Szymona Kubickiego jest nieco inną publikacją. Owszem, są przepiękne, apetycznie wyglądające zdjęcia, są przepisy, są porady - wszystko jak trzeba. Ale książka ma swój klimat. Przepisy są proste, a potrawy - przygotowane z osiągalnych produktów - ciekawie wyglądają i nie wymagają sztywnego trzymania się przepisu. Można powiedzieć, że stanowią przede wszystkim inspirację dla własnej kreatywności. Biorąc pod uwagę, że wszystkie potrawy mają jedno znaczące ograniczenie – nie zawierają glutenu, trzeba przyznać, ...
(czytaj dalej)

Opinie o książce - Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu

Avatar użytkownika - jeke5
jeke5
Przeczytane:2015-09-24, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Facet, który gotuje i piecze to prawdziwy skarb:) Szymon Kubicki z wykształcenia jest prawnikiem, na co dzień pracuje jako redaktor muzyczny, ale jego największą pasją jest gotowanie. Efektem tego zamiłowania jest pierwsza książka, którą napisał pt.,,Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu". Zawarł w niej 130 autorskich przepisów na śniadania, dania główne, przystawki, sałatki, zupy, desery i koktajle, które z pewnością będą atrakcyjne nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej, ale dla wszystkich, którzy chcą zmienić sposób odżywiania, pobudzić swoją kreatywność w kuchni i wykorzystywać świeże produkty sezonowe. Książka podzielona jest na 20 rozdziałów, w których zawarte są przepisy na dania z bobu, groszku, szparagów, cukinii i jej kwiatów, pomidorów, truskawek, malin, jagód, wiśni, dyni, jabłek, gruszek, marchwi, buraczków, ziemniaków, batatów, porów, szpinaku, jarmużu, soczewicy, kasz, ryżu, komosy ryżowej, mąki, jaj, serów, ryb, owoców morza, mięsa, bakalii oraz czekolady i kakao. Co podoba mi się szczególnie w tej książce kucharskiej? To, że autor dobierając przepisy pokazał, że dieta bezglutenowa wcale nie musi być uboga, niesmaczna i nudna. Pokazał, że produkty bezglutenowe mogą być łączone ze sobą na wiele różnych sposobów i tylko od nas zależy jak to zrobimy, i jaką potrawę z nich ,,wyczarujemy". Wskazał jak przygotowywać wartościowe posiłki z nieprzetworzonych i dobrych jakościowo składników. Szymon Kubicki opracował bardzo dużo przepisów na dania jarskie i całkowicie się z nim zgadzam, że warzywa i owoce mogą być podstawą posiłku, a nie tylko dodatkiem, czy ozdobą talerza. Jego przepisy można traktować jako źródło inspiracji i tworzyć na ich bazie własne zgodnie z indywidualnymi preferencjami smakowymi. Książka zachwyciła mnie dopracowaną szatą graficzną, pięknymi zdjęciami potraw, jakością wydania. Naprawdę warta jest swojej ceny i myślę, że byłaby też bardzo dobrym prezentem. http://magiawkazdymdniu.blogspot.com/
Link do opinii
Reklamy