Recenzja książki: Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu

Recenzuje: Katarzyna Krzan

Konieczność przejścia na dietę bezglutenową może niejednego przyprawić o dreszcze. Co teraz będę jeść? Lista "produktów zakazanych" jest bardzo długa i są na niej składniki, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Można wpaść w panikę.

 

Na szczęście jest ktoś taki jak Szymon Kubicki, bloger kulinarny, który potrafi gotować. Na szczęście, w przeciwieństwie do wielu blogerów, którzy postanowili wydać książki, Kubicki potrafi także pisać o gotowaniu.

 

Na rynku znajdziemy tysiące poradników, w których ktoś wymądrza się, jak powinniśmy jeść, kiedy, w jakich proporcjach, a do tego na pięknych obrazkach pokazuje dziwaczne potrawy, których za nic w świecie nie sposób przygotować w domu. Dlaczego? Bo albo składają się z wymyślnych produktów, albo ich zrobienie wymaga dwunastu godzin spędzonych w kuchni.

 

Facet i kuchnia Szymona Kubickiego jest nieco inną publikacją. Owszem, są przepiękne, apetycznie wyglądające zdjęcia, są przepisy, są porady - wszystko jak trzeba. Ale książka ma swój klimat. Przepisy są proste, a potrawy - przygotowane z osiągalnych produktów - ciekawie wyglądają i nie wymagają sztywnego trzymania się przepisu. Można powiedzieć, że stanowią przede wszystkim inspirację dla własnej kreatywności. Biorąc pod uwagę, że wszystkie potrawy mają jedno znaczące ograniczenie – nie zawierają glutenu, trzeba przyznać, że ich ilość i różnorodność są zdumiewające. Okazuje się, że można jeść smacznie, zdrowo, pięknie, nie martwiąc się o szkodliwy wpływ glutenu.

 

Szymon Kubicki walczy ze stereotypem, że facet musi zjeść tonę mięcha i jeszcze popić piwem, by poczuć się najedzonym. W jego kuchni królują kolorowe warzywa, wymyślne sałatki, placki z warzyw, a także mnóstwo słodyczy. Jest tu 130 przepisów na śniadania, obiady, kolacje i desery. Książka została podzielona na 20 rozdziałów według rodzajów produktów. Mamy więc potrawy na bazie pomidorów, ziemniaków, szparagów, dyni, jabłek i gruszek, serów, mięsa, ryb, bakalii i czekolady. Mnóstwo pomysłów i inspiracji, zaskakujących zestawień i ciekawych sposobów podania. A wszystko bez spinania się na perfekcjonizm. Autor radzi wprost: Próbuj, kombinuj, eksperymentuj, łącz smaki, ciesz się gotowaniem i dziel się swoją radością z bliskimi. Książka z pewnością zagości w kuchniach wielu czytelników, a na dodatek nie będzie tylko, nieużywana, stała na półce. Pięknie wydana, kolorowa, apetyczna publikacja robi spore wrażenie i zachęca do eksperymentów ze smakami.

Kup książkę Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Zobacz także

Zobacz opinie o książce Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu
Recenzje miesiąca
Paderborn
Remigiusz Mróz
Paderborn
Fałszywa królowa
Mateusz Fogt
Fałszywa królowa
Między nami jest Śmierć
Patryk Żelazny
Między nami jest Śmierć
Zagraj ze mną miłość
Robert D. Fijałkowski ;
Zagraj ze mną miłość
Ktoś tak blisko
Wojciech Wolnicki (W. & W. Gregory)
Ktoś tak blisko
Serce nie siwieje
Hanna Bilińska-Stecyszyn ;
Serce nie siwieje
The Paper Dolls
Natalia Grzegrzółka
The Paper Dolls
Słowa wdzięczności
Anna H. Niemczynow
Słowa wdzięczności
Izabela i sześć zaginionych koron
Krzysztof P. Czyżewski
Izabela i sześć zaginionych koron
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy