Okładka książki - Forced

Forced

Nie miał nawet nazwiska. Teraz ma kogoś, kogo nie chce stracić.

Bezimienny jest jednym z najlepszych agentów FBI. Nie ma przeszłości ani nazwiska, do którego mógłby wrócić - tylko lojalność wobec agencji i rozkaz, którego niewykonanie oznacza śmierć. Jego misja nie ma marginesu błędu: musi zdobyć dowody przeciwko wiceprezydentowi USA zamieszanemu w handel ludźmi.

W samym sercu Waszyngtonu wikła się w zakazaną relację z Astrid Dulles, córką dyrektora FBI. Dziewczyna staje się pionkiem w politycznej grze, a Bezimienny musi wybierać między rozkazem a kobietą, którą zaczyna darzyć miłością. Gdy odkrywa kolejne warstwy spisku, poznaje także prawdę o własnym pochodzeniu sięgającą najwyższych szczebli władzy.

Czy w świecie, w którym każdy ma swoją cenę, uczucia mogą ocalić człowieka bez tożsamości?

Informacje dodatkowe o Forced:

Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2026-06-03

Tagi: Romans erotyczny

Kup książkę Forced

Forced - opinie o książce

Monika po raz kolejny zaserwowała nam totalny rollercoaster! Co tu się dzieje! Ale zacznijmy od początku.

​Poznajmy Bezimiennego – bezwzględnego i piekielnie niebezpiecznego agenta FBI. Historia zaczyna się od jego porwania; mężczyzna trafia w ręce potwora działającego jako dyrektor FBI. Dulles ma dla niego propozycję nie do odrzucenia.

​Oczywiście Bezimienny nie lubi nudy, więc przyjmuje zlecenie. Od tej chwili jest zdany tylko na siebie.

​Wszystko komplikuje się, kiedy niespodziewanie na drodze mężczyzny staje ONA – Astrid Dulles. Bezimienny jest tak zafascynowany kobietą, że nie potrafi po prostu zostawić jej za sobą. Po tym, jak poznaje prawdę o rodzinie Dullesów, jest przekonany, że nie może zostawić dziewczyny na pastwę losu.

​Od tej pory na naszych bohaterów czyha wiele zła. Momentami ich życie będzie znajdować się w śmiertelnym niebezpieczeństwie. A to wszystko za sprawą osób, po których nikt nie spodziewałby się takiego okrucieństwa.

​Czy Astrid uwolni się od swojego starego życia? Czy będzie jej dane zacząć na nowo w towarzystwie ukochanego mężczyzny? Kim jest Bezimienny i jaką tajemnicę skrywa?

​Wow! Monia, to było takie dobre! Już kiedyś, przy innej recenzji, pisałam, że Monika potrafi świetnie poprowadzić wątek sensacyjny. Tutaj kolejny raz to udowadnia. Wątek sensacyjny i romansowy są świetnie połączone, tak że idealnie się uzupełniają.

​Jedną z głównych postaci jest Bezimienny. Oczywiście w książce poznajemy jego imię, ale celowo nie znajdziecie go w moich materiałach promocyjnych ani w tej recenzji.

​Bezimienny to młody, ale doświadczony już przez życie mężczyzna. Nie ma rodziny, oficjalnie nie istnieje – jest jak duch. Dlatego też jest cenionym agentem FBI do zadań trudnych i beznadziejnych. Jest skuteczny, bezwzględny i gotowy na wszystko dla osiągnięcia celu. Kocha adrenalinę, jest od niej wręcz uzależniony. Jest piekielnie niebezpieczny, gdyż potrafi zabijać bez mrugnięcia okiem, w szczególności w obronie najbliższych. Bezimienny to zimny profesjonalista. Misja i system to wszystko, co ma… do czasu, aż w jego życiu pojawia się Astrid.

​Spotkanie Astrid burzy jego świat. Po raz pierwszy czuje coś więcej niż lojalność wobec agencji. Zaczyna kwestionować rozkazy, łamać zasady i chronić ją kosztem własnego życia. W pewnym momencie musi wybrać między lojalnością wobec pracodawcy a Astrid.

​Astrid jest córką dyrektora FBI, który traktuje ją jak pionka w grze, jak środek do celu. Dziewczyna od zawsze próbuje uciec od ojca tyrana. Wkrótce dowie się, że to niemożliwe. Mimo to ma marzenia, od których dążenia nie odstępuje – chce zostać pisarką. Jest tłamszona i zastraszana przez ojca, ale próbuje walczyć o siebie na tyle, na ile pozwala jej sytuacja. Kiedy pojawia się w jej życiu Bezimienny, rodzi się w niej nadzieja na wolność.

​Relacja między nimi jest gwałtowna. Tak naprawdę nigdy nie powinna się wydarzyć, ale w miłości i na wojnie wszystkie chwyty są dozwolone. Tak więc w tej totalnie niemożliwej sytuacji zrodziło się uczucie i wybuchła namiętność.

​„Forced” to idealna propozycja, jeśli szukacie książki, która wywoła w Was skrajne emocje i nie pozwoli zasnąć do rana. Ta historia wciąga bez reszty mrocznym klimatem, zakazaną relacją i chemią między bohaterami, od której aż iskrzy. To historia intensywna i uzależniająca, stworzona po to, żeby na kilka godzin całkowicie oderwać się od rzeczywistości.

​Serdecznie polecam.

Avatar użytkownika - KamaZ03
KamaZ03
Przeczytane:2026-06-29, Ocena: 6, Przeczytałem,

,,Najtrudniejsze bitwy to te, które toczymy między obowiązkiem a własnym sercem."

,,Nie wszystkie wojny wygrywa się bronią. Najtrudniejsze toczą się w ludzkim sercu."

Monika Magoska-Suchar po raz kolejny udowadnia, że doskonale odnajduje się w historiach, w których gorący romans przeplata się z niebezpieczeństwem, tajemnicami i politycznymi intrygami. ,,Forced" to książka, od której naprawdę trudno się oderwać. Już od pierwszych stron autorka wrzuca czytelnika w sam środek niebezpiecznej misji, nie pozostawiając miejsca na nudę. Tempo akcji jest szybkie, a napięcie rośnie z każdym kolejnym rozdziałem.

Theo, znany jako Bezimienny, to jeden z najlepszych agentów FBI. Jest inteligentny, opanowany i niezwykle skuteczny. Ryzyko to dla niego codzienność, a emocje od dawna pozostają zamknięte za szczelnie zbudowanym murem. Sprawia wrażenie człowieka, którego nic nie jest w stanie wyprowadzić z równowagi. Wszystko zmienia się jednak w chwili, gdy na jego drodze staje Astrid. To spotkanie burzy jego poukładany świat i sprawia, że po raz pierwszy musi zmierzyć się nie tylko z niebezpieczną misją, ale również z własnymi uczuciami.

Astrid to bohaterka, którą bardzo trudno ocenić po pierwszym wrażeniu. Z jednej strony wydaje się zagubiona, delikatna i spragniona miłości, z drugiej potrafi wykazać się ogromną siłą i odwagą, gdy zagrożone jest życie osób, na których jej zależy. Bardzo poruszył mnie wątek jej relacji z ojcem. Ciągła kontrola, manipulacja oraz traktowanie córki jak pionka w politycznej rozgrywce sprawiają, że trudno nie współczuć Astrid. To właśnie ten aspekt fabuły pokazał, jak wiele jest gotów poświęcić człowiek owładnięty żądzą władzy. Ojciec Astrid wzbudzał we mnie ogromną złość i był jednym z tych bohaterów, których po prostu nie da się polubić.

Największą siłą tej powieści jest jednak to, że nie opiera się wyłącznie na wątku romantycznym. Autorka stworzyła historię pełną spisków, politycznych układów, sekretów i nieoczekiwanych zwrotów akcji. Wątki sensacyjne zostały poprowadzone z dużą dbałością o szczegóły i sprawiły, że przez całą lekturę towarzyszyło mi napięcie. Nie brakowało momentów, w których zastanawiałam się, komu tak naprawdę można zaufać. Wiele scen było tak dynamicznych i filmowych, że bez problemu mogłabym wyobrazić sobie tę historię na ekranie.

Relacja Theo i Astrid rozwija się dość szybko, ale nie miałam problemu, by w nią uwierzyć. Wspólne przeżycia, nieustanne zagrożenie i emocje sprawiają, że ich uczucie wydaje się naturalne. Bardzo podobało mi się również to, że autorka pokazuje, jak cienka granica dzieli obowiązek od miłości oraz jak trudnych wyborów czasem wymaga życie.

Na ogromne uznanie zasługuje także zakończenie. Gdy wydawało mi się, że wszystkie elementy układanki wskoczyły już na swoje miejsce, Monika Magoska-Suchar zaskoczyła mnie plot twistem, którego zupełnie się nie spodziewałam. To właśnie takie zakończenia sprawiają, że książka na długo zostaje w pamięci.

,,Forced" to świetne połączenie romansu, sensacji i politycznego thrillera. To historia pełna emocji, niebezpieczeństwa i bohaterów, którzy nie są jednoznaczni. Jeśli lubicie książki, w których uczucia przeplatają się z akcją, a każda kolejna strona przynosi nowe tajemnice i zwroty wydarzeń, to zdecydowanie powinniście sięgnąć po tę powieść. Jestem pewna, że dostarczy Wam wielu emocji i sprawi, że trudno będzie odłożyć ją przed przeczytaniem ostatniej strony.

Pani Doliny
Monika Magoska-Suchar0
Okładka ksiązki - Pani Doliny

Prawdziwy wojownik nigdy nie zapomina o utraconym honorze. Bastian Hamilton, książę Doliny, powraca do Anglii po dekadzie spędzonej na krucjacie w Ziemi...

Odzyskana tożsamość. Spadkobierca
Monika Magoska-Suchar0
Okładka ksiązki - Odzyskana tożsamość. Spadkobierca

Znajdę ją. Nie ma znaczenia, gdzie ją zabrano. Już wkrótce wróci do mnie i Hirokiego! Mila wie, że jej związek z Shinjim nie ma przyszłości, a jego rodzina...