Monika po raz kolejny zaserwowała nam totalny rollercoaster! Co tu się dzieje! Ale zacznijmy od początku.
Poznajmy Bezimiennego – bezwzględnego i piekielnie niebezpiecznego agenta FBI. Historia zaczyna się od jego porwania; mężczyzna trafia w ręce potwora działającego jako dyrektor FBI. Dulles ma dla niego propozycję nie do odrzucenia.
Oczywiście Bezimienny nie lubi nudy, więc przyjmuje zlecenie. Od tej chwili jest zdany tylko na siebie.
Wszystko komplikuje się, kiedy niespodziewanie na drodze mężczyzny staje ONA – Astrid Dulles. Bezimienny jest tak zafascynowany kobietą, że nie potrafi po prostu zostawić jej za sobą. Po tym, jak poznaje prawdę o rodzinie Dullesów, jest przekonany, że nie może zostawić dziewczyny na pastwę losu.
Od tej pory na naszych bohaterów czyha wiele zła. Momentami ich życie będzie znajdować się w śmiertelnym niebezpieczeństwie. A to wszystko za sprawą osób, po których nikt nie spodziewałby się takiego okrucieństwa.
Czy Astrid uwolni się od swojego starego życia? Czy będzie jej dane zacząć na nowo w towarzystwie ukochanego mężczyzny? Kim jest Bezimienny i jaką tajemnicę skrywa?
Wow! Monia, to było takie dobre! Już kiedyś, przy innej recenzji, pisałam, że Monika potrafi świetnie poprowadzić wątek sensacyjny. Tutaj kolejny raz to udowadnia. Wątek sensacyjny i romansowy są świetnie połączone, tak że idealnie się uzupełniają.
Jedną z głównych postaci jest Bezimienny. Oczywiście w książce poznajemy jego imię, ale celowo nie znajdziecie go w moich materiałach promocyjnych ani w tej recenzji.
Bezimienny to młody, ale doświadczony już przez życie mężczyzna. Nie ma rodziny, oficjalnie nie istnieje – jest jak duch. Dlatego też jest cenionym agentem FBI do zadań trudnych i beznadziejnych. Jest skuteczny, bezwzględny i gotowy na wszystko dla osiągnięcia celu. Kocha adrenalinę, jest od niej wręcz uzależniony. Jest piekielnie niebezpieczny, gdyż potrafi zabijać bez mrugnięcia okiem, w szczególności w obronie najbliższych. Bezimienny to zimny profesjonalista. Misja i system to wszystko, co ma… do czasu, aż w jego życiu pojawia się Astrid.
Spotkanie Astrid burzy jego świat. Po raz pierwszy czuje coś więcej niż lojalność wobec agencji. Zaczyna kwestionować rozkazy, łamać zasady i chronić ją kosztem własnego życia. W pewnym momencie musi wybrać między lojalnością wobec pracodawcy a Astrid.
Astrid jest córką dyrektora FBI, który traktuje ją jak pionka w grze, jak środek do celu. Dziewczyna od zawsze próbuje uciec od ojca tyrana. Wkrótce dowie się, że to niemożliwe. Mimo to ma marzenia, od których dążenia nie odstępuje – chce zostać pisarką. Jest tłamszona i zastraszana przez ojca, ale próbuje walczyć o siebie na tyle, na ile pozwala jej sytuacja. Kiedy pojawia się w jej życiu Bezimienny, rodzi się w niej nadzieja na wolność.
Relacja między nimi jest gwałtowna. Tak naprawdę nigdy nie powinna się wydarzyć, ale w miłości i na wojnie wszystkie chwyty są dozwolone. Tak więc w tej totalnie niemożliwej sytuacji zrodziło się uczucie i wybuchła namiętność.
„Forced” to idealna propozycja, jeśli szukacie książki, która wywoła w Was skrajne emocje i nie pozwoli zasnąć do rana. Ta historia wciąga bez reszty mrocznym klimatem, zakazaną relacją i chemią między bohaterami, od której aż iskrzy. To historia intensywna i uzależniająca, stworzona po to, żeby na kilka godzin całkowicie oderwać się od rzeczywistości.
Serdecznie polecam.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2026-06-03
Magdalena Górska
Dwa zwaśnione mafijne rody, nienawiść zapisana w genach i namiętność, która łamie wszelkie reguły. Chiara wychowała się z dala od świata, wśród fanatycznie...
Na wojnie i w miłości wszystkie chwyty są dozwolone, zwłaszcza gdy wygraną może stanowić serce pociągającego milionera Mr Darcy to pseudonim znanego...