Okładka książki - Fragles. Gang Mutantów

Fragles. Gang Mutantów

Za niewinnym i sympatycznie brzmiącym pseudonimem krył się wyjątkowo brutalny i bezwzględny gangster. Fragles - czyli Krzysztof Mrozowski - uważany był za człowieka, który nie zawaha się wypowiedzieć wojny nawet potężniejszemu od siebie przeciwnikowi. Jak mówili ci, którzy go znali, będąc gangsterem, czuł się jednocześnie policjantem, który robi porządki w świecie kryminalnym.

Młody Mrozowski służył w elitarnej jednostce antyterrorystycznej na lotnisku Okęcie, ale szybko się zorientował, że prawdziwe pieniądze i władzę da mu przejście na ciemną stronę mocy. Stał się bodaj najsłynniejszym w kraju ,,odwróconym policjantem", który zamiast chronić zwykłych ludzi, był ich największym koszmarem. Fragles, kojarzony głównie z grupą Mutantów - tą samą, której działalność zakończyły krwawe wydarzenia w podwarszawskiej Magdalence - w rzeczywistości działał wyłącznie na własny rachunek, współpracując z wieloma liczącymi się bandami Mazowsza, między innymi z grupą wołomińską Klepaka czy grupą markowską Kikira. Jest też bardzo prawdopodobne, że był jednym z mózgów akcji uprowadzenie Krzysztofa Olewnika - powołana w tej sprawie komisja sejmowa poważnie brała pod uwagę jego udział w tym dramatycznym zdarzeniu.

Fragles zginął w ulicznej wymianie ognia z funkcjonariuszami Komedy Stołecznej w styczniu 2003 roku - został zabity przez tych, których zdradził. Oczywiście śmierć nie była zemstą za opuszczenie szeregów policji i przejście na stronę zła, ale kolejnym krokiem w stronę likwidacji grupy Mutantów.

Książka ,,Fragles. Gang Mutantów" Artura Górskiego to próba pokazania człowieka, który zawsze wierzył w to, co robi: najpierw jako stróż prawa, a później jako osoba spod niego wyjęta. To portret człowieka, który umarł dokładnie tak, jak żył.

Artur Górski (ur. 1964) - dziennikarz, reporter wojenny, historyk, autor ponad 40 książek, zarówno z kategorii literatura faktu, jak i beletrystycznych. Twórca i redaktor naczelny magazynu ,,Focus Śledczy".

Autor głośnej serii ,,Masa o polskiej mafii" (ponad półtora miliona sprzedanych egzemplarzy), wywiadu rzeki z byłym rezydentem rosyjskiej mafii w Polsce pt. ,,Ruska mafia" oraz napisanej wspólnie z Moniką Banasiak książki ,,Słowikowa o więzieniach dla kobiet". Swoje przeżycia z czasu współpracy z byłymi gangsterami opisał - w nieco zbeletryzowanej wersji - w powieści ,,Spowiednik mafii". Laureat nagrody Bestseller Empiku za 2014 rok. Autor książki ,,Za kratami", poświęconej realiom polskich zakładów karnych.

Duże zainteresowanie czytelników wzbudziła jego książka ,,Gangi Izraela", omawiająca - w reporterskiej formie - działalność izraelskich grup mafijnych, a także książka ,,Grupa Wagnera i inne prywatne armie świata".

Jest ekspertem telewizyjnych programów ,,Interwencja" oraz ,,Miasto Gniewu", a także autorem dwóch sezonów serialu audio ,,Dorwać gangstera", napisanego dla Audioteki.

Informacje dodatkowe o Fragles. Gang Mutantów:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-04-29
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: Biografie i literatura faktu

Kup książkę Fragles. Gang Mutantów

Fragles. Gang Mutantów - opinie o książce

Avatar użytkownika - kulturowa_anihil
kulturowa_anihil
Przeczytane:2025-04-28, Ocena: 5, Przeczytałem,

Górski powraca z trzecią częścią cyklu ,,Polscy gangsterzy", przeniosłam się do owianych zła sława lat 90 i początku XXI wieku. Tytułowy mutant to Krzysztof Mrozowski będący chyba najbardziej znanym ,,odwróconym", który postanowił szeregi policji zmienić na gangsterski półświatek.

Niezwykle cenie twórczość Górskiego za to, że bardzo umiejętnie portretuje realia, w których osadzone są jego reportaże i pomimo tego, że od lat 90 minęło sporo czasu, to za sprawą stworzonych przez niego klisz wizja tych lat niemal sama się generuje w mojej głowie.

Czasy transformacji ustrojowej i rozwoju wolnego rynku znakomicie ukazały jak delikatna była granica między mundurem a gangsterską ,,skórą".

Górski prowadził mnie przez swoja publikacje w sposób bardzo dynamiczny, odwołując się do licznych relacji świadków, zagłębiając mnie w akta spraw, a także dokumentów komisji sejmowej w głośnej sprawie uprowadzenia Krzysztofa Olejnika. Dzięki temu stopniowo odkrywamy nieco pełniejszy obraz tytułowego Fraglesa, który jest o tyle fascynującą postacią, że cokolwiek robił to robił to z pełną wiarą i przekonaniem.

W książkach Górskiego jedno jest pewne, że nie zabraknie w nich psychologicznej głębi i nie inaczej jest w tej publikacji. Analiza jakiej dokonuje autor, to nie jest zero jedynkowa opowieść o złu. Pisarz portretuje człowieka będącego rozdartym między poczuciem misji a żądzą władzy i pieniędzy. Młody Mrozowski działający z poczuciem misji i oddany służbie z czasem zaczął się wewnętrznie buntować i stał się gangsterem jednak takim z poczuciem bycia ,,porządkowym" w półświatku.

Kolejny już raz Górski mnie nie zawiódł, a jego reportaż pochłonęłam niczym poranną kawę.

Autor ma w sobie umiejętności pisania w taki sposób, że nawet reportaże mają sensacyjny charakter i tworzą napięcie niczym w dobrym thrillerze.

Książka ma dla mnie nieco filozoficzny wydźwięk, ponieważ ukazuje, że w czasach transformacji prawo i bezprawie szły ramie w ramie.
Ja gorąco polecam zarówno tę część jak i cały cykl.

Polscy gangsterzy. Komandos. Gang z Żoliborza
Artur Górski0
Okładka ksiązki - Polscy gangsterzy. Komandos. Gang z Żoliborza

Wyrósł w cieniu Pruszkowa i Wołomina, ale szybko stał się jednym z najważniejszych graczy polskiego podziemia kryminalnego. Gang żoliborski - bo o nim...

Słowikowa i Masa: Twarzą w twarz
Artur Górski0
Okładka ksiązki - Słowikowa i Masa: Twarzą w twarz

On - jeden z najbardziej wpływowych gangsterów polskiej mafii. Ona - żona słynnego bossa, po upadku grupy pruszkowskiej oskarżona o kierowanie grupą...