Okładka książki - Goście

Goście

Małżeństwo Karin i Kai z pewnymi oporami przyjmuje propozycję skorzystania z luksusowego domu wakacyjnego znajomej podczas jej nieobecności. Na tle lśniących wód zatoki Oslofjorden i w chłodnych ścianach ultranowoczesnego domu niezaradność życiowa Karin uwidacznia się aż za bardzo, gdy bohaterka zastanawia się nad swoimi życiowymi porażkami i nieustannie porównuje się z właścicielką domu. Wydaje się, że zamożna znajoma ma wszystko, czego brakuje Karin w życiu, ale może to tylko pozory? Podczas niezbyt miłego, przypadkowego spotkania z sąsiadami Karin i Kai serwują jedno białe kłamstwo za drugim, udając prawdziwych właścicieli eleganckiego domu. Wkrótce wpadną w taką spiralę kłamstw, że trudno będzie im się z niej wydostać.

W tym dramacie psychologicznym pisarka po raz kolejny udowadnia, dlaczego jest mistrzynią gatunku. Prowokująca do myślenia proza i perfekcyjne wychwytywanie przez autorkę ludzkich słabości wciągają czytelnika w przyprawiający o dreszcz emocji zakątek, pod powierzchnią którego kryje się coś jeszcze groźniejszego.

Mrożąca krew w żyłach opowieść o ludzkiej słabości „Dagbladet”

Wszystko jest tu doskonale przemyślane. Nic nie dzieje się bez przyczyny. Ravatn jest po prostu znakomitą pisarką. „Aftenposten”

Niezwykle mądra, przemyślana i świetnie napisana. Fabuła, bohaterowie, upływ czasu, wszystko pasuje idealnie.„Adresseavisen”

Można śmiało powiedzieć, że Ravatn napisała czarną komedię i stała się mistrzynią w swoim gatunku.„Verdens Gang”

Informacje dodatkowe o Goście:

Goście - opinie o książce

Avatar użytkownika - Agatonik
Agatonik
Przeczytane:2026-05-04, Ocena: 3, Przeczytałam, 2026,

Moja opinia nie będzie entuzjastyczna. Ta książka mnie po prostu zirytowała. Rozumiem, że istnieją osoby takie jak Karin - pełne kompleksów, zazdrości i poczucia niższości. Ale nie akceptuję takiego sposobu myślenia. Własne frustracje nie są usprawiedliwieniem. Nie tłumaczy ich ani presja społeczna, ani kultura sukcesu i pozorów. To, jak mierzymy swoją wartość i jakie wybory podejmujemy, jest naszą decyzją i naszą odpowiedzialnością.

Karin tej odpowiedzialności nie bierze. Ma dobre życie: rodzinę, zdrowe dzieci, kochającego męża, stabilną pracę. A mimo to karmi się poczuciem krzywdy i z uporem obwinia innych. Jest roszczeniowa, pozbawiona autorefleksji, zamknięta w zawiści. Najmocniej uderzyła mnie scena, w której wiadomość o ciężkiej chorobie dziecka innej kobiety przyjmuje z satysfakcją. To nie jest już słabość, to brak elementarnej empatii.

Zakończenie tylko pogłębia ten problem. Nie ma tu żadnej refleksji, żadnego ruchu w stronę zmiany. Jest więcej tego samego - więcej zawiści. Być może taki był zamysł Agnes Ravatn. Pokazać mechanizmy zazdrości i presji. Na mnie to jednak nie działa. Bo nawet jeśli są prawdziwe, nie zwalniają człowieka z odpowiedzialności za to, kim jest.