Wyścig z czasem, tajemnicze nagrania, zaniki pamięci – „Gra pozorów” to porywająca opowieść i wymagająca gra, w której musisz być wyjątkowo czujny, by żaden szczegół Ci nie umknął. Wydawać by się mogło, że wiadomość o zaginięciu męża oraz jego śmierci to najgorsze, co mogło spotkać Aleksandrę – psycholog i matkę dwójki dzieci. Okazuje się jednak, że to dopiero początek. Kobieta pada ofiarą porwania. Po uwolnieniu, mimo niebezpieczeństwa i wbrew zdrowemu rozsądkowi, postanawia na własną rękę rozwikłać zagadkę. Zbierając nowe fakty, powoli wyciąga na światło bolesną prawdę, a lawina zdarzeń urasta do niespodziewanych rozmiarów… Dasz się wciągnąć w niebezpieczną grę, w której pytania tylko pozornie przynoszą odpowiedzi?
Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2016-02-17
Książka jest perełką w morzu kiczowatej współczesnej literatury polskiej - zgrabnie uformowana fabuła, ciekawi bohaterowie, szybkie zwroty akcji. Autorka sprawnie wodziła mnie za nos podrzucając coraz to nowe elementy intrygi a ja na ślepo dawałam się zwodzić. Jest oczywiście parę rzeczy, których można się czepić: brakuje kilku elementów układanki do pełnego obrazu historii, trochę irytuje sposób narracji przeskakujący z osoby na osobę, pewne wątki są mało przekonywujące, ale ogólnie czytało się z przyjemnością i szybko. Nie tylko dla wielbicieli gatunku.
Główną bohaterką jest pani psycholog, Aleksandra Wilk. Sama jednak też ma poważne problemy, gdyż niedawno jej mąż został zamordowany. Jednak okazuje się, że mężczyzna nie był taki, jaki wydawał się bliskim. Mianowicie handlował poufnymi informacjami. A teraz ktoś prześladuje Aleksandrę.
Książka jest bardzo chaotyczna. Liczne przeskoki męczą. Całość nie trzyma się za bardzo kupy. I to trochę dziwne, za bardzo otwarte zakończenie. Nie wiem, czy sięgnę po kolejny tom.
Igor Brejdygant i zagadkowa śmierć młodego żeglarza. Czy to mogło być samobójstwo? Wojciech Chmielarz, ślepa miłość i zabójca z portalu randkowego...
Poznaj ciemną stronę sukcesu. Emilia Sienkiewicz, 35-letnia niepozorna księgowa, wygrywa telewizyjny literacki talent show. Z dnia na dzień zyskuje ogromną...
Przeczytane:2017-05-01, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki - 2017,
Aleksandra jest psychologiem, matką dwójki dzieci. Poznajemy ją w momecie kiedy padła ofiarą porwania, zniknęła na tydzień zostawiając dzieci bez opieki. Świadomość odzyskuje w samochodzie pod szpitalem, w którym pracuje. Rok wcześniej wszystkie telewizje pokazały egzekucję śmierci jej męża nagraną jego kamerką z długopisu. Jednak ciała nigdy nie odnaleziono. Aleksandra nikomu nie przyznaje sie do porwania, nie współpracuje z policją, ponieważ jest zastraszana przez porywacza, który kontaktuje się z nią za pomocą bramki internetowej. Porywacz wyznacza kobiecie zadanie do wypełnienia w zamian za żywego męża. Zaczyna się walka z czasem. Dodatkowo siostra męża za wszelką cenę chce jej odebrać dzieci, uznając Aleksandrę za niepoczytalną. Kobieta nie może nikomu ufać, gubi się co jest prawą a co fałszem.