Okładka książki - Henryk Wspaniały i jego wiek

Henryk Wspaniały i jego wiek

Henryk Sienkiewicz - noblista, pisarz arcypolski, który kształtował gusta literackie i postawy patriotyczne kolejnych pokoleń rodaków. Żył w czasach trudnych, ale ze wszech miar ciekawych. Był świadkiem zmian społecznych wśród Polaków, ale też rewolucji technologii transportu, komunikacji i uprawiania nauk. Każda z nich miała wpływ nie tylko na umysłowość autora Trylogii, ale też na skalę sukcesu, jaki Sienkiewicz osiągnął jako pisarz.

Informacje dodatkowe o Henryk Wspaniały i jego wiek:

Henryk Wspaniały i jego wiek - opinie o książce

Avatar użytkownika - Ewa_czytajac
Ewa_czytajac
Przeczytane:2025-12-05, Ocena: 5, Przeczytałam,

"Miarą wielkości ludzi jest zwykle to, co po nich pozostaje."

Autorem książki jest historyk i filozof, ma na swoim koncie wiele publikacji do różnych magazynów, oraz powieści fantastyczne i historyczne.

Każdy z nas zetknął się z dziełami Henryka Sienkiewicza najprawdopodobniej już w szkole. To niesamowita literatura, którą można zgłębiać dla wiedzy i przyjemności, bowiem tło historyczne w powieściach ogromnie wciąga, szczególnie w "Trylogii".

Książka podzielona jest na kilka tematycznych części. Na początku poznajemy sylwetkę Henryka Sienkiewicza, zaglądamy do życiorysu pisarza, poznajemy jego twórczość. W kolejnych rozdziałach przyglądamy się historycznym faktom, które nakreśliły ówczesne trendy w nauce i literaturze. Odkrywamy podróże po krajach, które Sienkiewicz odwiedził, obserwujemy początki druku, prasy, a także nowe wynalazki.

Henryk Sienkiewicz urodził się we wsi Wola Okrzejska w 1846 roku zdobył szerokie wykształcenie, które na początku nie było konkretnie ukierunkowane. Autor za swoje dzieło "Quo vadis" otrzymał poczytną Nagrodę Nobla. Doceniono w ten sposób kunszt pisarza. Jego powieści doczekały się przekładów w kilku językach, a także wielu fabularnych ekranizacji, chętnie oglądanych.

Książka nie jest skupiona tylko na życiu i twórczości Henryka Sienkiewicza, lecz również na zachodzących zmianach gospodarczych i społecznych, które miały ogromny wpływ na kształtowanie kultury i ogólnego rozwoju.

Z ogromną ciekawością sięgnęłam po tę publikację i była to bardzo przyjemna lektura. Uważam, że książka zdecydowanie jest warta przeczytania. Propozycja czytelnicza przybliża fakty i wydarzenia, zawiera mnóstwo ciekawostek. Polecam

Dzień sznura. Opowieść rewolucyjna o dawnej Warszawie
Adam Podlewski0
Okładka ksiązki - Dzień sznura. Opowieść rewolucyjna o dawnej Warszawie

Upalne lato 1831. Wojska powstańcze cofają się na wszystkich frontach, a korpus Paskiewicza przekracza Wisłę, aby zaatakować Warszawę od zachodu. W...

Marymonckie młyny
Adam Podlewski0
Okładka ksiązki - Marymonckie młyny

Najnowsza powieść Adama Podlewskiego - autora m.in. "Zakonu św. Brutusa" i "Dnia Sznura". 3 listopada 1771 ostatni król Polski, Stanisław August Poniatowski...