Okładka książki - Intencja: Księga pierwsza

Intencja: Księga pierwsza

Tom 1 cyklu Pieśń Skażenia

"W świecie zbudowanym na kłamstwach, prawda jest najgroźniejszą herezją."

Od pokoleń cywilizacja drży w posadach, wciąż nosząc blizny po Wielkiej Katastrofie. Kruchy pokój utrzymywany jest żelazną ręką Kościoła Światła, który naucza, że Skażenie – magiczna choroba duszy – jest karą za grzechy przodków. Wszelkie przejawy "talentu" są tępione z bezlitosną skutecznością, a historia została napisana na nowo, by służyć tym, którzy dzierżą władzę.

W zapomnianej przez świat wiosce Viskra-Mor, Kael Ardain wierzy w te prawdy. Jednak gdy ceremonia, która miała zapewnić bezpieczeństwo, sprowadza na jego rodzinę niewyobrażalną tragedię, fundamenty jego świata pękają. Jego osobista misja odnalezienia zaginionej siostry szybko przeradza się w desperacką pogoń za odpowiedziami, które podważają wszystko, czego go uczono.

Aby przetrwać, Kael musi nawiązać niebezpieczne sojusze z wpływowymi ludźmi, którzy widzą w nim jedynie narzędzie do realizacji własnych, mrocznych celów. W jego umyśle budzi się Iskra – obcy głos, który jest jednocześnie jego największym atutem i najgroźniejszym sekretem. Jego los nierozerwalnie splata się także ze ścieżką Sedrika, aroganckiego dziedzica, który pod maską cynizmu skrywa własne, bolesne tajemnice.

Księga Pierwsza tomu "Intencja" to nie jest baśń o bohaterach. To głębokie, psychologiczne i mroczne fantasy, które zabiera czytelnika w podróż przez świat pełen moralnej niejednoznaczności. To opowieść dla czytelników, którzy cenią sobie złożone postacie, gęstą atmosferę i historię, która nie boi się stawiać trudnych pytań. Jeśli kochasz światy, w których magia ma swoją cenę, a bohaterowie muszą płacić za każdą uncję zdobytej władzy, początek "Pieśni Skażenia" wciągnie cię bez reszty i nie wypuści aż do ostatniej strony.

Więcej szczegółów i darmowy fragment na piesnskazenia.pl!

Informacje dodatkowe o Intencja: Księga pierwsza :

Avatar użytkownika - Recenzja_Oliwii
Recenzja_Oliwii
Przeczytane:2026-03-22, Ocena: 6, Przeczytałam, Współpraca Recenzencka ,

Intencja księga pierwsza - Jan Dzikowski

Dziękuję autorowi za możliwość przeczytania tej książki.

Jeśli lubisz Science fiction, gdzie ważna jest głębia przekazu, to jest tytuł idealny dla Ciebie.

To połączenie SF, fantastyki, ale też i obyczajówki.

Historia jest niejednoznaczna. Pokazuje świat pełen napięcia i tajemnic w którym głębia psychologiczna przeplata się z niejednoznaczną moralnością. Nie ma prostych odpowiedzi. Postacie są złożone. System władzy i religii pełen sprzeczności, a granica między prawdą, a kłamstwem zależy od perspektywy.

Jest to naprawdę bardzo dobrze zrobiona powieść, przy której będziesz się świetnie bawić.

Nawet nie zauważysz, kiedy się skończy mimo tego, że ma ona ponad 700 stron. (W każdym pliku pokazuje inną ilość) Powieść jest wielowątkowa i wielowymiarowa.

Lektura udowadnia również to, że nie każdy zasługuje na miłosierdzie. A co najważniejsze, o czym już wspomniałam, to prawda. Każdy widzi ją inaczej ze swojego punktu widzenia. Ale... Czy jest ona rzetelna? Tego mało kto doświadczył.

Fajnie, że został dodany leksykon postaci i miejsc. Uporządkowane postacie, które można było sobie trochę przybliżyć przed przeczytaniem książki.

Spis treści na cztery akty i rozdziały, które były ozdobione na początku. Nie można też zapomnieć o mapie.

Kael. To 11- letni chłopak, który uczy się cierpliwości, rozwagi i wytrwałości. W świecie, gdzie magia jest uznawana za zło.

Jestem bardzo ciekawa kontynuacji tej historii.

Czy polecam?

Tak. To historia, która porywa już od pierwszych stron i daje nutę tajemnicy.

Moja ocena 10/10

Cytaty z książki:

" Wybory kształtują nas bardziej niż cokolwiek innego (...)".

"To tylko słowa, które nie mają mocy. Chcę opowiadać historie, które zmieniają świat, które otwierają serca i umysły, które pozwalają zobaczyć to, czego oczy nie widzą"

"– Mamo – odezwała się nagle Nyra – dlaczego las jest taki straszny po ciemku?

Miranel zawahała się, zastanawiając nad odpowiedzią. – Las po prostu jest inny nocą, kochanie. Zwierzęta, które śpią w dzień, budzą się wieczorem. To czas polowań, czas cieni.

– A czy w lesie mieszkają potwory? – dopytywała Nyra. – Takie prawdziwe?

– Nie ma potworów – odpowiedziała stanowczo Miranel, ale Kael zauważył, jak

jej dłoń instynktownie powędrowała ku szyi, szukając tam czegoś znajomego. – Są

tylko rzeczy, których nie rozumiemy."

"— Mamo? — jego głos drżał. — Czy ja... czy ja mam talent magiczny?

Miranel spojrzała na niego z troską.

— Nie wiem, kochanie — odpowiedziała szczerze. — Były pewne znaki, które nas niepokoiły. Twoje sny, twoja wrażliwość, sposób, w jaki czasem zdajesz się wyczuwać rzeczy, których inni nie dostrzegają. — Przełknęła ciężko. — Ale nawet jeśli go masz, nie oznacza to, że zostanie wykryty podczas Próby. Niektórym się udaje... przejść niezauważonym.

— A co, jeśli nie? — zapytał Kael, czując, jak strach zaciska mu gardło. Miranel objęła go mocno, przyciągając do piersi.

— Wtedy zrobimy wszystko, co w naszej mocy, żeby cię chronić — szepnęła.

— Wszystko, rozumiesz? Nikt nie zabierze mi mojego syna. Nikt.

W jej głosie była taka determinacja, taka siła, że Kael niemal jej uwierzył. Że matka mogłaby zatrzymać Kościół, Inkwizytora, cały świat, gdyby próbowali go jej odebrać.

Wiedział jednak, że rzeczywistość była inna."

"Nie pozwól, by nadzieja przyćmiła twój osąd. Nie wszystko, co usłyszysz, będzie prawdą."

"Być mężczyzną. Co to właściwie znaczyło? Czy bycie mężczyzną oznaczało ukrywanie swoich lęków? Udawanie, że wszystko jest w porządku, nawet gdy świat wali się na głowę? Czy oznaczało podejmowanie trudnych decyzji, takich jak ta, o którą matka prosiła ojca – by zabił własną córkę, jeśli okaże się skażona?"

"Nie wrócisz z niczym - odezwał się nagle Iskra. Wrócisz ze mną, z wiedzą, którą już zdobyłeś, z doświadczeniami, które cię ukształtowały. A jeśli dziś nie przejdziesz, znajdziemy inną drogę. Zawsze jest inna droga."

"Ludzie przychodzą i odchodzą. Niektórzy zostają na dłużej, niektórzy przemykają jak cienie. Jednak każde spotkanie zostawia ślad."

"Twoja dusza może okazać się większym skarbem, niż myślisz. Nie powinieneś tak łatwo jej poświęcać."