Otoczony jab³oniowym sadem dom rodziny Zagórskich znajduje siê w niebezpieczeñstwie. K³opoty finansowe zmusz± Jana seniora rodu i w³a¶ciciela ksiêgarni do podjêcia dramatycznych decyzji. To zapocz±tkuje rodzinn± rewolucjê. Jego córki bowiem zainspirowane jego postaw± postanowi± równie¿ zawalczyæ o to, na czym im najbardziej zale¿y. Aniela, samotna mama, ruszy na poszukiwanie ojca swojego dziecka. Maryla wreszcie zrozumie, dlaczego ¿aden jej zwi±zek nie trwa d³u¿ej ni¿ kilka tygodni. Spokój domu Zagórskich zachwieje siê od nag³ych wydarzeñ, a wyja¶nione tajemnice z przesz³o¶ci bêd± raniæ. Czy kochaj±ca siê rodzina znów oka¿e siê dru¿yn± zdoln± stawiæ czo³a nowym wyzwaniom? Czy spe³ni siê marzenie o spokojnie pitej herbacie na drewnianym ganku z widokiem na piêkny sad?
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2016-01-13
Kategoria: Literatura piêkna
Przygodê z rodzin± Zagórskich zaczê³am od drugiej czê¶ci przez co trochê mi umknê³o,ale nie szkodzi,bo autorka tak dobrze poprowadzi³a narracjê,¿e spokojnie mog³am czytaæ dalej.
W tej czê¶ci senior rodu Jan Zagórski staje przed powa¿nym dylematem. Musi bowiem postanowiæ czy sprzedaæ swoj± ksiêgarniê, sad czy te¿ mo¿e dom. Na ¿adn± z tych opcji nie ma ochoty, ale jak wiadomo, ¿ycie pisze niekiedy niezbyt przyjemne scenariusze. Dawno niewidziany brat Jana mieszkaj±cy od lat w Ameryce domaga siê sp³aty zobowi±zania sprzed 40 lat – chce odzyskaæ czê¶æ spadku po rodzicach. Dodatkowo ka¿da z córek Zagórskich chce przeprowadziæ istn± rewolucjê w swoim ¿yciu.
Trzeba przyznaæ ,¿e autorka zafundowa³a ka¿demu z bohaterów powie¶ci istne wichry i burze. Ma³e i du¿e emocjonalne tornada. I lawinê wymykaj±cych siê spod kontroli uczuæ.
To saga rodzinna, w której ¿ycie dalekie jest od monochromatycznego, a codzienno¶æ buzuje pod wp³ywem podejmowanych decyzji.Autorka postawi³a tu na proste historie, które mog³yby dotkn±æ ka¿dego z nas, ale nie ucieka przy tym w bana³. W tê opowie¶æ siê po prostu wierzy. Umacnia równie¿ czytelnika te¿ w przekonaniu, ¿e dom to co¶ wiêcej ni¿ cztery ¶ciany.
"Rodzinne sekrety" to piêkna, ujmuj±ca, nios±ca pozytywne przes³anie powie¶æ. Mówi±ca o tym, ¿e szczê¶cie jest czym¶, o co warto walczyæ, ale dobrze jest mieæ ¶wiadomo¶æ tego, i¿ czasem trzeba pój¶æ z ¿yciem na kompromis.Polecam.
W ksi±¿ce pokazano jak wielki autorytet ma ojciec - g³owa rodziny - Jan. Cztery córki bardzo licz± siê z jego zdaniem ,równie¿ ziêciowie i ten by³y i przysz³y s³uchaj± dobrych rad i m±drych s³ów do¶wiadczonego m±drego cz³owieka. Gdy Jan musi wybraæ co z rodzinnego maj±tku zostanie sprzedane , za³amuje siê jednak na krótko . Po nied³ugim czasie znajduje wyj¶cie z tej trudnej ,zagmatwanej sytuacji. Si³a w rodzinie ma wielk± moc i to pokazuje autorka w tej ksi±¿ce.
Druga czêsæ historii rodziny Jana i Heeny oraz ich córek.
Walka o swoje.
Dawny nie widziany brat Jana powraca do Jab³oniowego Sadu by odebraæ czesæ nale¿negu mu spadku. Jan zostaje zmuszony do sprzeda¿y ksiegarni. Bardzo z tego powodu ubolewa.
Julia postanawia wyruszyæ do Warszawy i przywie¼æ Ani jej ojca, odszukac go i wszystko wyt³umaczyæ.
Maryla schodzi sie z by³ym me¿em ale musi jeszcze ostatecznie pokonaæ Paulinê.
Gabrysia jest pielêgniark±.
Aniela ma k³opoty fiannsowe po zerwaniu z narzeczonym.
BArdzo fajna, emocjonujaca saga,
Jaki¶ czas min±³ od momentu, kiedy czyta³am pierwszy tom. Musia³am sobie przypomnieæ klan Zagórskich. Tym razem autorka skupia siê na Anieli i Maryli. To ich problemy s± na celowniku, chocia¿ pojawienie siê wujka z Ameryki nie przynosi kokosów, lecz zmartwienia. Jednak „O rodzinê zawsze warto zawalczyæ.”, wiêc i teraz bohaterowie pokonaj± wszelkie przeciwno¶ci losu.
Zachêcam do czytania
Druga czê¶æ cyklu „Jab³oniowy sad” jest dowodem na to, ¿e rodzina Zagórskich, w której dot±d trwa³a prawdziwa sielanka, ma swoje k³opoty i tajemnice. Nie brak te¿ zaskakuj±cych wydarzeñ, w których uczestnicz± dobrze znani nam ju¿ bohaterowie. Do g³osu dochodz± skutki decyzji podjêtych w przesz³o¶ci, z którymi nale¿y siê zmierzyæ, a pewne odk³adane na bok, zadawnione sprawy nale¿y wreszcie ostatecznie za³atwiæ. Niektóre rozwi±zania podpowiadaj± siê same przy udziale bie¿±cych problemów codziennego ¿ycia w podkrakowskim ma³ym miasteczku, ale innym trzeba po¶wiêciæ wiêcej czasu i uwagi. Zagórscy to niesamowita rodzina, któr± okre¶li³abym jako „silna grupa pod wezwaniem”. S± zawsze gotowi do dzia³ania, razem stawiaj± czo³a problemom, w imiê wy¿szej konieczno¶ci potrafi± na bok od³o¿yæ osobiste antypatie i szukaæ rozwi±zañ bez wzglêdu na wszystko. Rodzice deklaruj± nie ingerowaæ w ¿ycie swoich doros³ych córek, ich wybory i posuniêcia, ale szczê¶cie swoich dzieci traktuj± jako priorytet najwy¿szej wagi, wiêc czasem próbuj± wtr±ciæ swoje „trzy grosze” dla dobra sprawy. Wynikaj± z tego ró¿ne nieprzewidziane sytuacje.
„Rodzinne sekrety” dostarczaj± wielu wzruszeñ, nastrojowy, niemal sielankowy klimat da siê odczuæ pomimo trosk i zmartwieñ. Optymizm bij±cy z ka¿dej strony mo¿e zaraziæ czytelnika i spowodowaæ, ¿e spojrzy on na ¿ycie w zupe³nie inny sposób. Jestem ogromnie ciekawa trzeciej czê¶ci tej interesuj±cej historii i ju¿ chcia³abym siê dowiedzieæ czyje marzenia uda siê spe³niæ, a na co jeszcze Zagórscy bêd± musieli poczekaæ.
Drogie czytelniczki! Siêgnijcie koniecznie po ca³± trylogiê Pani Krystyny Mirek je¶li tylko znajdziecie kilka wolnych wieczorów. Nie bêdziecie ¿a³owaæ!
Polecam serdecznie.
¯ycie nie zawsze uk³ada siê tak, jak by¶my chcieli. Bywa skomplikowane, zw³aszcza gdy wyobra¼nia zaczyna pracowaæ na nasz± niekorzy¶æ. Historia Zuzy,...
Podobno na planecie singli mo¿na znale¼æ szczê¶cie. S± tacy, którzy wprowadzili siê na ni± ¶wiadomie i bardzo sobie chwal±. Karolinê i Jakuba w...
Przeczytane:2017-04-17, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2017,