Okładka książki - Jagodowy dziadek

Jagodowy dziadek

Dokąd prowadzą tajemnicze leśne ścieżki, które dziadek pokazuje Łucji? Wyruszcie na nie razem z bohaterami tej historii. Być może - tak jak oni - oprócz dorodnych jagód znajdziecie wzruszenia i radości, których się nie spodziewaliście? Jednego jestem pewien - kiedy książka dobiegnie końca, natychmiast otworzycie ją ponownie. Rafal Witek, pisarz dla dzieci

***

W małym domku z drewna w samym środku lasu można znaleźć wszystko co najważniejsze. Miłość, dobro, czułość i wyrozumiałość. Tak, bo dobry, mądry dziadek to skarb! Pokaże jagodowe zagajniki, zabierze rykszą na drożdżówki. W letni ciepły wieczór zagra na harmonijce, gdy księżyc będzie szukał swego dobicia w ,,przydomowym" jeziorku. Zrozumie, że stara czekolada nie może smakować, za to fasolka z masłem to najlepszy smak lata. Prawdziwe ,,jagodowy dziadek" Łucji zadba o wszystko i odczyta najskrytsze pragnienia - jak te o małym kotku... Odpowie również na każde trudne pytanie.A może wy również macie takiego dziadka? Szczęściarze!

Agnieszka Hałubiec

Informacje dodatkowe o Jagodowy dziadek:

Wydawnictwo: Literatura
Data wydania: 2021-02-25

Tagi: bóg

Kup książkę Jagodowy dziadek

Jagodowy dziadek - opinie o książce

Coraz bardziej lubię i cenię książki dla dzieci i coraz lepiej idzie mi odróżnianie tego, co jest coś warte od tego, czego nie trzeba brać do ręki. W tej książce się zakochałam :) Nie wiem czy potrafię powiedzieć dlaczego. Być może naturalność i obcowanie z naturą zrobiło swoje, być może spokojny styl pisania, a jeszcze być może dziadek, który jest odkłamany, współczesny, prawdziwy. Brawa dla autorki za pokazanie świata, jaki jest współcześnie, a nie takim, jaki jest według stereotypu. Świat się zmienia, dziadkowie też, zbliżamy się do samych siebie i żyjemy coraz bardziej w zgodzie ze sobą. Przynajmniej niektórzy. Do tego cudowna szata graficzna. I oczywiście dziadek praktykujący jogę skradł moje serce ;) Ech... Wszystko to razem dało sattwiczną całość. Przepięknie <3

Jagodowy dziadek to jedna z książek, która w naszej rodzinie była czytana minimum dwa razy dziennie przez długi, długi czas. W pełni zaakceptowana i bardzo lubiana przed sześciolatkę.

Opowieść pełna ciepła, ale nie lukrowana. Nie ma tu pieszczącego się dziadziusia, rozpuszczającego wnusię do granic możliwości. Jest dziadek z krwi i kości, mający swoje ograniczenia, wynikające z wieku choroby czy "usterki" organizmu. I właśnie dlatego jest realistyczny i... uroczy. Nic dziwnego, że Łucja go uwielbia. Łucję zresztą też da się lubić. Jest rezolutna, ciekawa świata, bezpośrednia i... również urocza. Tworzy z dziadkiem piękną relację.

Miło jest zajrzeć do ich świata i troszkę im potowarzyszyć. Dobrze jest wrócić do beztroski wakacji, sielskiej atmosfery lasu, wsi i niezabiegania.

#biblioteczkaNatalii

Pies z Lukrem
Katarzyna Wasilkowska0
Okładka ksiązki - Pies z Lukrem

Cukiernia ,,Pies z Lukrem" to niezwykła, trochę magiczna cukiernia prowadzona przez starego pana Miecia. To miejsce, do którego trafia tylko ten, kto tego...

Kobra
Katarzyna Wasilkowska0
Okładka ksiązki - Kobra

Po wypadku rodzina Tomka musi na nowo wskoczyć na tory codzienności. Kiedy wydawało mu się, że chłopiec już przyzwyczaił się do nowej sytuacji, okazuje...