Okładka książki - Jak być renesansową kobietą. Nieopowiedziana historia piękna i kobiecej kreatywności

Co opowiedziałyby nam o swoich czasach kobiety z obrazów Botticellego, Michała Anioła i Tycjana?

Czym Lukrecja Borgia wymawiała się od nudnych przyjęć i do czego Katarzyna Sforza używała kremów z rtęcią?

Jill Burke, zafascynowana poradnikiem modowym wydanym w Wenecji w 1562 roku, wyruszyła śladami renesansowego ,,przemysłu beauty" - od tętniących życiem targowisk do pałaców elit, gdzie uroda była potężną bronią i mogła decydować o losach królestw. Autorka odkrywa też historie kurtyzan, artystek i pisarek, dla których dbanie o ciało było przestrzenią eksperymentów, wolnej ekspresji i buntu.

XVI-wieczne przepisy na upiększające mikstury, destylaty i ziołowe ekstrakty świadczą o imponującej wiedzy ówczesnych chemiczek i botaniczek - wykorzystywanej również do tworzenia receptur kosmetyków, które niosły śmierć...

Kanony piękna, sztuka i władza - z tej intrygującej mieszanki powstała pełna kontrastów opowieść o renesansowych kobietach, ich urodzie, sile i kreatywności.

CZY ZANURZYSZ SIĘ W MROKU ZBRODNI I ZAUFASZ ZMYSŁOM?

Informacje dodatkowe o Jak być renesansową kobietą. Nieopowiedziana historia piękna i kobiecej kreatywności:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-02-26
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: Biografie i literatura faktu

Kup książkę Jak być renesansową kobietą. Nieopowiedziana historia piękna i kobiecej kreatywności

Jak być renesansową kobietą. Nieopowiedziana historia piękna i kobiecej kreatywności - opinie o książce

Avatar użytkownika - Zaczytananaemigr
Zaczytananaemigr
Przeczytane:2025-03-23,

Bycie kobietą od zawsze nie było łatwe. Mężczyźni nie przywiązywali większej wagi do swojego wyglądu i ubioru, zaś z kobietami było całkiem inaczej. Nie tylko podążały za modą, ale i uroda. Tak jest też do dzisiaj.

Kobieta na przełomie wieków dążyła do osiągnięcia idealnego piękna. W renesansie nie było inaczej. Jill Burke dzięki swojej książce pozwala nam poznać renesansową kobietę. Nie myślcie sobie, że kobieta w renesansie była zaniedbana. Renesansowa kobieta przykładała ogromną uwagę do wyglądu, przez co sięgała też po przeróżne kosmetyki. Nic nie byłoby w tym dziwnego gdyby nie fakt, że były to najbardziej szkodliwe kosmetyki w historii. Wybielanie zębów rtęcią? Czego nie robi się dla urody. Piękna biała skóra? W pogotowiu już czekały gotowe produkty na bazie ołowiu. Jak sami wiemy, składniki te są bardzo szkodliwe dla organizmu, co nie powstrzymało nawet renesansowej kobiety przed ich używaniem. Wygląd ponad wszystko!

Nawet mycie włosów w renesansie było rzeczą sporną. Myć, czy nie myć? A jak już myć, to kiedy i jak często? Jedne kobiety nie myły, bo ich od tego później głowa bolała, inne zaś myciem głowy wymigiwały się od niejednych spotkań towarzyskich. Włosy przecież tak długo schną!

Ideał kobiecej sylwetki znacznie różnił się od tej, którą mamy teraz. Szczupłe ciało nie było porządane ani atrakcyjne. Szczupłe ciało to niedożywione ciało. W renesansie królowały kształtne ciała. Im obfitsze ciała, tym było bardziej atrakcyjniejsze dla otoczenia. Widać to również po obrazach z tamtego okresu.

,,Jak być renesansową kobietą” to ogromna  dawka wiedzy, przekazana w bardzo lekki i ciekawy sposób. Czytelnik już od pierwszych stron wnika w życie renesansowych kobiet. Poznaje ich tajniki i sekrety urody.

Książka jest wspaniale wydana. Poza bogatym wnętrzem, w środku znajdziemy wiele pięknych ilustracji i rysunków, które dodatkowo wzbogacają tą niezwykłą pozycję. Na końcu znajdziemy również sekretne przepisy na domowe produkty do pielęgnacji prosto od renesansowych kobiet. Z książką spędziłam miło czas. Dzięki niej czuję się bogatsza o nową wiedzę, zwłaszcza że jest ona właśnie o kobietach.

Polecam. ❣

Avatar użytkownika - Lew_i_ksiazki
Lew_i_ksiazki
Przeczytane:2025-04-15, Ocena: 5, Przeczytałem, 52 książki 2025,

Autorka zabiera nas w podróż do renesansowej Europy, gdzie skupi się na kobietach, które musiały mierzyć się z wieloma toksycznymi kanonami piękna. Poznamy:

? Jakie standardy obowiązywały dla kobiet w tej epoce i jak radzono sobie z ich spełnianiem

?W jaki sposób dbano o wygląd

?Co stało za polowaniami na czarownice i jak łączyło się to z goleniem włosów

?Najważniejsze i najbardziej wpływowe kobiety Renesansu

?Jak radzono sobie z przem0cą domową

?W jaki sposób ekspansja kolonialna, rozwój przemysłu i anatomii miał wpływ na płeć piękną

?Przepisy na upiększające mikstury, które są skuteczne do dzisiaj

Jak być renesansową kobietą to ważna książka dla osób, które chciałyby zgłębiać historię z kobiecej perspektywy. Autorka przybliża historie wpływowych mecenasek sztuki, artystek, kurtyzan, poetek czy arystokratek, dla których dbanie o wygląd przybierało formę buntu wobec mizoginistycznych kanonów piękna. Ostatnie rozdziały wzbogacone są o XVI-wieczne mikstury i receptury, które można zrobić samemu w domu i sprawdzić ich skuteczność (autorka eksperymentowała na sobie i poleca)?

W środku znajduje się również zakładka z rycinami i obrazami, dzięki którym łatwiej jest wyobrazić sobie życie codzienne ludzi epoki Renesansu.