Okładka książki - Jak poznać drugą osobę. O sztuce głębokiego widzenia innych i bycia naprawdę widzianym

Książka dla każdego, kto chce nauczyć się lepiej poznawać innych ludzi i zbudować z nimi głębsze i trwalsze relacje

Istoty ludzkie potrzebują uznania tak samo, jak jedzenia i wody. Dlatego zdolność do autentycznego poznania drugiej osoby, tak aby czuła się wysłuchana i zrozumiana, ma tak duże znaczenie zarówno dla jednostki, jak i społeczeństwa. A jednak są wokół nas ludzie, którzy czują się niewidzialni i nieistotni.

Książka Davida Brooksa pomoże ci udoskonalić tę cenną umiejętność dostrzegania innych i sprawiania, by czuli się naprawdę zauważeni. Czerpiąc z psychologii i neuronauki, a także z teatru, filozofii i historii, autor pokazuje, w jaki sposób możemy nauczyć się dostrzegać prawdę drugiej osoby i patrzeć na sprawy z różnych punktów widzenia. Dzięki temu będziemy mogli lepiej rozumieć własną perspektywę, przeciwdziałać narastającemu podziałowi w społeczeństwie, rozdartym polaryzacją, a wreszcie doceniać własne mocne strony, które odbijają się w zwierciadle umysłu drugiej osoby.

Informacje dodatkowe o Jak poznać drugą osobę. O sztuce głębokiego widzenia innych i bycia naprawdę widzianym:

Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2025-10-21
Kategoria: Psychologia
Tytuł oryginału: How to Know a Person

Tagi: psychologia

Kup książkę Jak poznać drugą osobę. O sztuce głębokiego widzenia innych i bycia naprawdę widzianym

Opinie o książce - Jak poznać drugą osobę. O sztuce głębokiego widzenia innych i bycia naprawdę widzianym

Avatar użytkownika - katechetka
katechetka
Przeczytane:2025-11-18, Ocena: 5, Przeczytałam,
Kluczowe dla nawiązywania relacji umiejętności społeczne zapewniają skuteczną komunikację z ludźmi w trudnych nawet sytuacjach oraz umożliwiają pokojowe rozwiązywanie konfliktów. Potrzebna jest jednak umiejętność – i takiej właśnie uczy treść poradnika Jak poznać drugą osobę – dostrzegania innych oraz sprawiania, by czuli się oni widziani, słyszani, rozumiani oraz doceniani. Przykład własnego dzieciństwa i młodości, kiedy to David Brooks zamknięty w sobie, tłumił emocje, a w aktywnościach rówieśników nie chciał uczestniczyć, posłużył mu za punkt wyjścia do wyjaśnień uświadamiających, jak ważne jest poczucie bycia dostrzeganym i rozumianym. Analizując ludzkie możliwości, umiejętności, skłonności oraz predyspozycje do postrzegania innych w pełni ich złożoności, autor wśród cech utrudniających to postrzeganie odnajduje (równocześnie je wyjaśniając) egotyzm, lęk, naiwny realizm, obiektywizm, esencjalizm oraz statyczny sposób myślenia, natomiast do cech ułatwiających właściwe postrzeganie innych zalicza czułość, uczuciowość, receptywność, aktywną ciekawość, szczodrość oraz holistyczne podejście. Omawiając kroki prowadzące do poznania osoby, na plan pierwszy wysuwa towarzyszenie i nierozdzielnie z nim związaną cierpliwość, otwartość na zranienie, wesołość, skoncentrowanie na innych oraz sztukę obecności. Przekonuje, że angażowanie się w poznanie drugiego człowieka, to przede wszystkim dobre z nim rozmowy i właściwe pytania
Kształtuj swój charakter. The Road to Character
David Brooks0
Okładka ksiązki - Kształtuj swój charakter. The Road to Character

Książka Kształtuj swój charakter to połączenie mądrości, humoru, ciekawości i trafnych spostrzeżeń, które przyciąga miliony czytelników...

Dom Balthusa
David Brooks0
Okładka ksiązki - Dom Balthusa

Powieść, której narracja bliska jest intensywności snu - zaludniają postaci jakby wyjęte z obrazów samego Mistrza. Zamknięte w nowej przestrzeni...