Kapusta to jedno z najstarszych warzyw – nasze superfood: powszechne, łatwo dostępne i tanie, a jednocześnie wciąż niedoceniane.
Dzięki tej książce odkryjesz niezwykły potencjał zdrowotny i kulinarny kapusty – od prostych surówek po dania tradycyjne i nowoczesne. Dowiesz się, jakie są jej najpopularniejsze odmiany, jak ją wybierać, przechowywać i przygotowywać, aby wydobyć maksimum smaku i wartości odżywczych. Poznasz także bogactwo witamin oraz związki bioaktywne, które wspierają odporność, przyspieszają metabolizm, działają przeciwzapalnie i odgrywają ważną rolę w profilaktyce nowotworowej.
Autorki pokazują również, jakie właściwości mają poszczególne odmiany kapusty – w tym kapusta kiszona i sok z niej – oraz jak wykorzystywać ją nie tylko w kuchni, lecz także na przykład w postaci tradycyjnych okładów z liści.
To książka dla wszystkich, którzy chcą jeść świadomie, prosto, zdrowo i z przyjemnością.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-06-26
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Przeczytane:2026-07-03, Ocena: 6, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026,
Kapusta to jedno z najbardziej znanych warzyw wykorzystywanych w polskiej kuchni. Wykorzystuje się je w wielu daniach. Jest powszechne, względnie tanie i łatwo dostępnie. Dzięki tej niewielkiej książeczce można odkryć właściwości tego niedocenianego warzywa- zarówno kulinarne jak i prozdrowotne. Ponadto autorki przybliżają czytelnikom różne odmiany kapusty, opowiedziały jak je prawidłowo przechowywać i przygotowywać. Co więcej pokazały jakie właściwości mają poszczególne odmiany kapusty.
Kapusta to jedno z najpospolitszych warzyw, które wykorzystujemy w naszej polskiej kuchni. Jest składnikiem wielu dań, które goszczą na naszych stołach, ale często zapominamy lub nie znamy jej prozdrowotnych właściwości. A szkoda, bo jak uświadamiają autorki powyższej pozycji, kapusta ma wiele właściwości, które mogą pomóc utrzymać zdrowie w dobrej kondycji. Kapusta zawiera w sobie chociażby witaminę C i K, kwas foliowy, potas i błonnik pokarmowy. Jednak zapewniam, że to nie wszystkie właściwości, które znajdziemy w warzywie będącym clue tej książki. Ponadto autorki pokrótce wypunktowały czytającemu rodzaje kapusty i ich właściwości, bo jak się okazuje nie wszystkie mają takie same ,,moce''. Ponadto uświadamiają kto powinien nią się zajadać a kto jej unikać. Jak zwykle ważną częścią stały się przepisy, które można spróbować we własnym domu.
Kapusta. Uzdrawiająca moc to książka ciekawa. Taka, którą warto mieć w swojej domowej biblioteczce. Sama zawsze z wielkim zaciekawieniem sięgam po każdą kolejną część cyklu Uzdrawiająca moc. Można sporo się z niej nauczyć.