Okładka książki - Kasandra w ruinach (Tom 2). Kasandra w ruinach. Tom II

Kasandra w ruinach (Tom 2). Kasandra w ruinach. Tom II

Czy można oszukać los?

W świecie, który właśnie przestał istnieć, dwoje ludzi próbuje ocalić to, co najważniejsze - siebie nawzajem.

Gdy przedwojenna Polska pogrąża się w narastającym chaosie, a nad Europą zbierają się ciemne chmury nazizmu, Kasandra i Staszek marzą tylko o jednym: zwyczajnym życiu. Jednak wojna odbiera im wszystko i zmusza do wyborów, których nie da się cofnąć.

Kasandra widzi więcej niż inni. Jej wizje zaczynają się spełniać.

Po powstaniu Staszek przemierza zrujnowaną Warszawę, szukając ukochanej. Niemców już nie ma - są Rosjanie, a każdy krok może kosztować życie. Mimo to nie przestaje ratować tego, co ocalało: polskich książek, pamięci, historii.

Dlaczego Kasandra kazała mu obiecać, że przeżyje?

Czy zostawiła mu ślad, który doprowadzi go do prawdy?

I czy w świecie po katastrofie można jeszcze odnaleźć to, co najcenniejsze?

***

Magda Knedler - autorka ponad trzydziestu książek. Pisze głównie powieści historyczne i obyczajowe. Z wykształcenia filolożka ilogopedka.

Informacje dodatkowe o Kasandra w ruinach (Tom 2). Kasandra w ruinach. Tom II:

Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2026-07-15

Tagi: Klasyka prozy literackiej

Kup książkę Kasandra w ruinach (Tom 2). Kasandra w ruinach. Tom II

Historia Adeli
Magda Knedler0
Okładka ksiązki - Historia Adeli

W poszukiwaniu życiowego azylu większość z nas wyjechałaby na Południe. Adela Henert wybiera przeciwny kierunek - sprzedaje położony na skale domek, z...

Pani Labiryntu
Magda Knedler0
Okładka ksiązki - Pani Labiryntu

Tam gdzie inni tracili rozum, ona odnalazła swoją drogę Starożytna Kreta. Rządy na wyspie sprawuje okrutny Minos, oddający cześć olimpijskim bogom. Choć...