Druga część cyklu powieściowego ,,Kobiety bez twarzy" to poruszająca, oparta na faktach książka, która ukazuje niebezpieczną rzeczywistość Królestwa Arabii Saudyjskiej. Autorka, arabistka wiele lat mieszkająca w krajach muzułmańskich, opiera się na własnych doświadczeniach z pięcioletniego pobytu w tym konserwatywnym państwie.
Powraca małżeństwo Koziełów, zadziorna Hanka oraz jej odpowiedzialny mąż Piotr, którzy próbują nie znaleźć się w złym miejscu i w złym czasie, o czym finalnie i tak zdecyduje kapryśny los.
Mieszkańcy Królestwa niczym się nie przejmują i zapominają o czyhających na nich niebezpieczeństwach, więc biorą życie pełnymi garściami. Szczególnie przebojowe są kobiety: Saudyjki walczące o niezależność czy polskie nauczycielki wykładające na żeńskim uniwersytecie w Rijadzie szampańsko bawiące się pomimo licznych zakazów i nakazów. Młodzi zakochują się w sobie i wdają w ryzykowne romanse, bo w ekstremalnych warunkach miłość jeszcze lepiej smakuje. Organizowane są liczne imprezy, na których zakazany alkohol leje się strumieniami i nikt nie pogardzi marihuaną, a panie niejednokrotnie grzeją łóżka nie swoich mężów. Codzienność w takich warunkach nigdy nie była nudna, bo okraszona dużą dawką strachu i adrenaliny.
Jak we wszystkich książkach autorce przyświeca jeden cel: by czytelnik przestał się bać odmienności kulturowej i wyznaniowej. To nie obca nacja czy religia niosą ze sobą zło, lecz podli ludzie, którzy mogą być wszędzie.
Tanya Valko to pseudonim absolwentki Uniwersytetu Jagiellońskiego. Była nauczycielką w Szkole Polskiej w Libii, a później przez prawie 20 lat asystentką ambasadorów RP. Mieszkała w krajach arabskich, w tym w Libii i Arabii Saudyjskiej, a następnie w Azji, w Indonezji. Po ponad 25 latach na obczyźnie w 2018 r. zostawiła za sobą dyplomatyczne życie i wróciła do Polski. Jest autorką bestsellerowej ,,Arabskiej sagi". Oprócz sagi napisała też trzytomową opartą na faktach serię ,,Arabskie opowieści".
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2026-02-10
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
🩵„KOBIETY BEZ TWARZY.Blady strach” to historia,która wstrząsa z każdym kolejnych rozdziałem.Pokazuje jak może się zakończyć niewinny wyjazd w nieznane,czym kończy się marzenia stażystki,jak jedna zła decyzja niszczy życie innych,czy angielki mogą żyć po swojemu oraz jaką decyzję podejmie Hanna i Piotr po przeżytych wydarzeniach w Arabie Saudyjskich.Każdy szczegół,spotkana osoba wywiera istotny obraz na to,by nieraz serce szybciej zabiło.
🩵Przedstawione historie kobiet w tej lekturze niejednokrotnie łamią serce.Widać ich siłę poznania kraju arabskiego w bardzo brutalnej codzienności.Kobiety zawsze są na straconej pozycji,a sprzeciw jest okrutnie karany-nie pytając o prawdę!Dzieje się tak,ponieważ kraje arabskie pozostawiają jedynie złe wspomnienia i żadne pieniądze świata nie zatrzą przykrych chwil oraz niejednokrotnie bezpowrotna stratę.
🩵Bardzo podobało mi się postawa kobiet,które pragną równości i walczą ze stereotypami zatartymi w tym kraju.Nie boją się żyć po swojemu a nawet rzucić wszystko,aby spełniać swe marzenia.Postać Hanny mocno to pokazuje,ponieważ jest silną osobowością pragnącą pomóc każdemu,choć nie każdy to docenia.
🩵Lektura uczy odmienności kulturowej,jej inności,często niesprawiedliwości oraz zła,które ciężko pokonać.Niejednokrotnie szokuje pozostawiając pustkę i niedowierzanie.Innym razem ostrzega,by zawsze być czujnym i nie łatwowiernym w arabskim kraju
🩵„KOBIETY BEZ TWARZY.Blady strach”pokazuje prawdziwe wydarzenia w kraju arabskim w którym religia stawiana jest na piedestale.Idealna lektura dla osób szukających prawdy.
🩵Polecam📖
Przebywając przez wiele lat w krajach Bliskiego Wschodu, autorka poznała życie, tradycje i kulturę Saudyjczyków. Na podstawie własnych doświadczeń i obserwacji całą wiedzę o tym kraju przekazała w dwutomowym cyklu książek. Jednak nie jest to biografia, lecz historia inspirowana prawdziwymi wydarzeniami. Kraje Orientu ogromnie ciekawią, przyciągają swoim bogactwem, zwyczajami, ale przede wszystkim tajemniczością. Wiedza o życiu w tym miejscu dla wielu osób może stanowić bardzo intrygujący temat.
Życie rodziny Koziełów na placówce dyplomatycznej w Królestwie Arabii Saudyjskiej powolutku się zmienia. Córka Karolina szykuje się do wyjazdu z kraju. Hanka zżyta z dziewczyną odczuwa matczyną tęsknotę, próbując sobie poradzić z rozstaniem, a ponieważ jest osobą niesamowicie ambitną, która nie pozwala się zaszufladkować, angażuje się w różne, nie do końca bezpieczne sytuacje. Zadziorna Hanka, arabistka i bardzo odpowiedzialny dyplomata Piotr, zapraszają do swojego świata, wzajemnie się wspierajac i tworząc własną historię.
Nieprzestrzegane miejscowe obostrzenia i obyczaje, szczególnie dotyczące kobiet niosą za sobą traumatyczne konsekwencje. Wszystkie zaskakujące sytuacje często smutne, restrykcyjne, czasem przerażające kształtują życie ludzi w obcym kraju. Zdarzają się również momenty wywołujące uśmiech, czasem taki przez łzy, ponieważ nie do końca bohaterowie potrafią się odnaleźć w miejscowych zwyczajach.
Bardzo ciekawa, wzruszająca powieść, która ogromnie wciąga, niepokoi, skłania do refleksji. Emocjonalna podróż po stronach opowieści, w której odkrywamy nowe informacje dotyczące Bliskiego Wschodu. Wiele obostrzeń, szczególnie w stosunku do kobiet budzi mieszane uczucia, wszystkie zakazy znacznie utrudniają codzienne życie. Zdarzają się tragiczne i niebezpieczne momenty, a ludzie ryzykują swoim życiem i zdrowiem. Autorka zachęca do poznania innych kultur i przyjrzeniu się życiu w odległym kraju. Ciekawe wątki dotyczące pracy Polaków, zawieranie mieszanych małżeństw, wzajemnych relacji, oraz organizowania imprez przyciągają uwagę. Bardzo pozytywne wrażenie robią opisy pięknych miejsc, które możemy zobaczyć oczami wyobraźni. Ogromnie interesująca, poruszająca historia, bardzo polecam
Czy da się żyć normalnie w miejscu, gdzie strach jest codziennością, a wolność bywa luksusem, na który nie każdy może sobie pozwolić?
,,Kobiety bez twarzy. Blady strach" Tanyi Valko to książka, która nawet na moment nie pozwala pozostać obojętnym na wydarzenia w niej opisane. Jest to druga część cyklu i muszę przyznać, że mam wrażenie, że właśnie tutaj emocje wybrzmiewają jeszcze mocniej niż w pierwszym tomie. Natomiast rzeczywistość Arabii Saudyjskiej pokazana została jeszcze ostrzej, jeszcze boleśniej i jeszcze bardziej bez kompromisów. Autorka, bazując na własnych doświadczeniach, znowu prowadzi nas przez świat, który z zewnątrz bywa postrzegany jak egzotyczny, luksusowy, niemal bajkowy. Natomiast od środka okazuje się złotą klatką, w której każdy krok może mieć swoje (zgubne) konsekwencje.
Wracamy do bohaterów znanych z pierwszego tomu - Hanki i Piotra Koziełów - ale tak naprawdę to nie oni są tu najważniejsi. Najważniejsza jest atmosfera ciągłego napięcia. To uczucie, że coś może się wydarzyć w każdej chwili. Że jeden niewłaściwy gest, jedno złe miejsce i zły czas potrafią zmienić wszystko. Valko świetnie pokazuje kontrasty: z jednej strony bogactwo, imprezy, zakazany alkohol, romanse i bunt przeciwko zasadom, z drugiej - religijną policję, strach przed terrorem, surowe prawo i bezwzględny system, w którym kobieta wciąż zbyt często jest tylko dodatkiem do mężczyzny.
Czytając tę historię cały czas miałam w głowie myśl, jak bardzo różnie może wyglądać ,,normalność" w zależności od tego, gdzie się urodzimy. Autorka nie upraszcza, nie idzie w tanią sensację, tylko konsekwentnie pokazuje ludzi - z ich słabościami, odwagą, brawurą i głupotą. Szczególnie poruszyły mnie historie kobiet: tych, które próbują walczyć o niezależność, i tych, które nauczyły się żyć w cieniu, bo inaczej po prostu nie potrafią przetrwać.
,,Kobiety bez twarzy. Blady strach" nie jest lekturą lekką ani przyjemną. Jednak jest lekturą bardzo potrzebną. Zmusza do konfrontacji z własnymi stereotypami i przypomina, że zło nie ma jednej twarzy ani jednej religii. Zło ma imiona konkretnych ludzi.
Ocena 8/10 - bo ,,Kobiety bez twarzy. Blady strach" czyta się jak powieść, ale zostaje w głowie i długo nie daje o sobie zapomnieć. To połączenie całej palety emocji, faktów i literackiej narracji, które w książkach cenię najbardziej.
Pierwszy tom nowego cyklu ,,Azjatycka saga". Tym razem Tanya Valko umieściła akcję powieści w Indonezji i innych krajach Azji Południowo-Wschodniej...
Po podjęciu decyzji o zamieszkaniu w Libii Ahmed staje się oschły wobec żony, robi jej awantury, oskarża o zdradę. Na szczęście Dorota znajduje polskie...
Przeczytane:2026-02-27, Ocena: 6, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2026, 12 książek 2026, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku, Posiadam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026, 26 książek 2026, 52 książki 2026,
„Kobiety bez twarzy. Blady strach” – Tanya Valko to druga część poruszającego cyklu, który odsłania kulisy życia w Królestwie Arabii Saudyjskiej. Autorka, arabistka z wieloletnim doświadczeniem życia w krajach muzułmańskich, ponownie prowadzi czytelnika w świat pełen kontrastów, napięć i codziennego balansowania między wolnością a restrykcyjnymi zasadami.
Do historii powracają Hanka i Piotr Kozieł – małżeństwo, które próbuje odnaleźć się w wymagającej rzeczywistości. Hanka jest impulsywna, odważna, często kieruje się emocjami, podczas gdy Piotr stanowi jej spokojniejszą, bardziej wyważoną przeciwwagę. Ich relacja pokazuje, jak ekstremalne warunki wpływają na związek, poczucie bezpieczeństwa i codzienne wybory. Obok nich pojawia się cała galeria barwnych postaci – Saudyjki walczące o niezależność, polskie nauczycielki pracujące na żeńskim uniwersytecie w Rijadzie, młodzi ludzie wikłający się w zakazane romanse.
Fabuła opiera się na wydarzeniach inspirowanych faktami, co nadaje jej autentyczności i dodatkowego ciężaru. Valko pokazuje życie pełne sprzeczności – z jednej strony rygorystyczne prawo i surowe normy społeczne, z drugiej prywatne imprezy, bunt, potrzeba miłości i wolności. Codzienność bohaterów bywa ekscytująca, ale też naznaczona strachem i niepewnością. Tytułowy „blady strach” towarzyszy im niemal nieustannie.
Styl autorki jest bezpośredni, dynamiczny i mocno osadzony w realiach kulturowych. Valko nie idealizuje ani nie demonizuje – pokazuje ludzi w ich złożoności. Tematyka książki dotyka ograniczeń wobec kobiet, hipokryzji społecznej, zderzenia kultur, religii i zachodnich wartości z konserwatywnym systemem. Jednocześnie niesie wyraźne przesłanie: to nie kultura czy religia są źródłem zła, lecz konkretni ludzie i ich decyzje.
Podczas lektury towarzyszy napięcie, ciekawość, momentami niedowierzanie, ale też refleksja. Czytelnik może odczuwać frustrację wobec niesprawiedliwości systemu, współczucie dla kobiet walczących o niezależność i podziw dla ich odwagi. To książka, która nie pozwala przejść obok siebie obojętnie.
Gatunkowo jest to powieść obyczajowa z wyraźnym tłem społeczno-kulturowym, oparta na faktach, momentami zahaczająca o reportaż. Spodoba się czytelnikom zainteresowanym tematyką Bliskiego Wschodu, prawami kobiet, zderzeniem kultur oraz historiami, które pokazują życie „od środka”, bez upiększeń.
To mocna, szczera i momentami niepokojąca opowieść o ludziach próbujących żyć normalnie w nienormalnych warunkach – wartościowa lektura dla tych, którzy chcą zrozumieć więcej i spojrzeć szerzej na świat.