Okładka książki - Kraj Boga - moja droga do szczęścia: od myśliwego do obrońcy przyrody

Kraj Boga - moja droga do szczęścia: od myśliwego do obrońcy przyrody

Natura jest moją religią. A moim pragnieniem… moją ambicją… wielkim celem, który chcę osiągnąć, jest zabrać moich czytelników ze sobą w samo serce tej Natury. Kocham ją i czuję, że oni też muszą ją pokochać… jeśli tylko uda mi się ich ze sobą zapoznać.

Książka „Kraj Boga: Moja droga do szczęścia – od myśliwego do obrońcy przyrody” to autobiograficzna opowieść duchowa i filozoficzna, w której autor dzieli się swoją wewnętrzną przemianą – od zdeklarowanego myśliwego i niszczyciela dzikiej przyrody do gorącego jej obrońcy i piewcy.

Curwood opisuje, jak życie blisko natury nauczyło go pokory, duchowej radości i odnalezienia prawdziwego szczęścia. Książka stanowi refleksję nad miejscem człowieka we wszechświecie, krytykę ludzkiego egoizmu i cywilizacyjnej pychy, a także apoteozę życia w zgodzie z naturą. Autor porusza temat religii, sensu życia, przyjaźni ze zwierzętami, a także własnego przebudzenia duchowego.

Pierwsze wydanie w języku polskim

Informacje dodatkowe o Kraj Boga - moja droga do szczęścia: od myśliwego do obrońcy przyrody:

Wydawnictwo: Oficyna CM
Data wydania: 2025-07-02
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: God's Country - The Trail to Happiness
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Sebastian Czarnecki

Kup książkę Kraj Boga - moja droga do szczęścia: od myśliwego do obrońcy przyrody

Na końcu świata
James Oliver Curwood0
Okładka ksiązki - Na końcu świata

Spadła na statek w Seattle w sposób dziwaczny, sama jedna i w ostatniej niemal chwili, nie mając oczywiście zamówionej zawczasu kajuty. Z...

Dolina śmierci
James Oliver Curwood0
Okładka ksiązki - Dolina śmierci

Typowa dla Curwooda powieść przygodowa, której akcja toczy się na terenie Kanady. Jest to pierwsze wydanie po 1939 roku....