Okładka książki - Kraków. Kultura i naród

Kraków. Kultura i naród

Można zamknąć oczy na przeszłość, potraktować zabytki jak skansen, a zajmować się tylko oznakami współczesności, która ma dostarczać nieustannej rozrywki. Takie płytkie spojrzenie na królewskie miasto Kraków, dumną stolicę Rzeczypospolitej w czasach jej świetności, jest jednak zupełnie obce zakochanemu w swym rodzinnym mieście mistrzowi fotografii Adamowi Bujakowi. Potrafi on nieustannie odkrywać w podwawelskim grodzie coś nowego. Umie dostrzec detale, które innym umykają, zachwycić się pięknem dzieł sztuki czy architektury, ale i urodą miejskiego krajobrazu. Autor tego albumu patrzy okiem kamery przez pryzmat wielowiekowej polskiej tradycji i kultury oraz polskiego narodu, które od zarania zakorzenione są w chrześcijaństwie.

Za dawnym dziejopisem Janem Długoszem uważa Adam Bujak Kraków za całej Polski ozdobę, za warowną ostoję i macierz wszystkich Polaków. Za św. Janem Pawłem II zaś chodzi po wawelskiej katedrze jak po sanktuarium i skarbcu polskiej, już 12-wiekowej historii. Od Wawelu więc zaczyna się ta wspaniała fotograficzna opowieść, do której pięknym wstępem jest kapitalnie napisany esej historyczki Joanny Wieliczki-Szarkowej, autorki również pełnej podziwu dla królewskiego miasta.

Z Wawelu udajemy się następnie na spacer po mieście śladami polskich królów, niezłomnych bohaterów, świętych, a także artystów, którzy pozostawili po sobie w Krakowie niezatarte piętno i trwały dorobek. Dłużej zatrzymujemy się na Rynku Głównym, by przyjrzeć się tamtejszym zabytkom, w tym świątyniom. Potem odwiedzamy kościoły i sanktuaria w innych częściach miasta, uniwersytet, nekropolie, podziwiamy pozostałości murów obronnych i niespiesznie chodzimy po Plantach. Choć cały album obfituje w piękne fotografie, szczególnie niezwykłe ujęcia zrobione o różnych porach dnia i roku odnaleźć możemy w rozdziale zatytułowanym „Fantazje”. Żeby przekonać się, jak żywa jest w Krakowie tradycja, obserwujemy także kultywowane w mieście zwyczaje i obchody świąt. Nie pomijamy przy tym interesujących i inspirujących aspektów nowoczesności w pradawnym grodzie Kraka, które również znajdują się w orbicie zainteresowań mistrza Adama Bujaka. Ten album jest wspaniałym wizerunkiem tego miasta-świadka potęgi Rzeczypospolitej.

Informacje dodatkowe o Kraków. Kultura i naród:

Kraków. Kultura i naród - opinie o książce

Avatar użytkownika - Anna1990
Anna1990
Przeczytane:2025-07-12, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2025,

W Krakowie ślady historii można spotkać niemal na każdym kroku... Tutaj można chodzić śladami znanych Polaków... Podziwiać polskie zabytki, które były niemymi świadkami wielkich wydarzeń. Poczuć się jakbyśmy przenieśli się w czasie. Autor po raz kolejny zabrał czytelnika na spacer śladami polskich królów, niezłomnych bohaterów, świętych a także artystów, którzy pozostawili po sobie w królewskim mieście ślad. Pozwoli zachwycić się zabytkami i ich otoczeniem. Pozwoli docenić nasze dziedzictwo i sprawi, że będziemy z niego dumni.
Niedawno jedna ze znajomych zapytała mnie i inne koleżanki, jakie miasto chciałybyśmy odwiedzić. Bez wahania odpowiedziałam, że z wielką przyjemnością chciałabym odwiedzić po raz kolejny Kraków.  Jednak wiedziałam, że w najbliższym czasie nie uda mi się w nim znaleźć fizycznie... Wobec tego wyobraźcie sobie może zdziwienie kilka dni później, gdy otworzyłam paczkę z wydawnictwa i zobaczyłam książkę-album  Kraków. Kultura i naród. To bez wątpienia był wspaniały prezent! Wspaniały prezent, który zawiera w sobie fotografie zabytków i krajobrazów Krakowa. Autorowi udało się utrwalić je w dość spektakularny sposób. Oglądając je można odnieść wrażenie, że zostały przedstawione w sposób nierzeczywisty niemal bajkowy.
Kraków. Kultura i naród to pozycja, którą warto posiadać w swoim księgozbiorze. Może być pomocna, gdy będziemy pragnęli zanotować miejsca, które zechcemy zobaczyć w Krakowie. Z pewnością pozwoli lepiej poznać to niezwykłe miasto. Pozwoli dostrzec fakt, że my Polacy, mamy prawo być dumni z naszej kultury, historii oraz wspaniałych zabytków. Kraków. Kultura i naród pozwoli zakochać się w mieście, w którym bez wątpienia można poczuć, że minione wieki przyglądają się na nas.