Królestwo Patyków to niezwykły zbiór opowieści o wspólnych wyprawach ojca i dwóch synów do tajemniczej Puszczy – miejsca, w którym rzeczywistość nieustannie splata się z dziecięcą wyobraźnią. Każdy spacer zamienia się tu w przygodę: wśród drzew może ukrywać się czarna puma, ryby unoszące się między gałęziami, a zwykły patyk ożywa jako gigantyczny patyczak.
Chłopcy odkrywają świat po swojemu: słuchają szumu podziemnej prarzeki ukrytej pod piaskiem, tropią tajemnicze stworzenia i nadają nowe znaczenia temu, co widzą. Puszcza żyje tu własnym rytmem – bardziej intensywnie i tajemniczo. To przestrzeń, w której dziecięca wrażliwość pozwala dostrzec rzeczy niewidoczne dla dorosłych.
Napisane z czułością i subtelnym humorem Królestwo Patyków jest opowieścią o dzieciństwie, bliskości i zachwycie nad naturą. Tekst Grzegorza Kowala oraz malarskie ilustracje Mariusza Andryszczyka tworzą atmosferę pełną magii, nostalgii i leśnych sekretów – dla młodszych, a także dorosłych czytelników, którzy nadal potrafią wierzyć, że w głębi lasu wszystko jest możliwe.
Do książki dołączony jest spacerownik-przygodownik, czyli zbiór pomysłów na kreatywne wypady do lasu, parku bądź ogrodu. Można po nie sięgnąć np. podczas spaceru z dzieckiem lub w czasie szkolnej wycieczki.
Królestwo Patyków ma dla nas szczególne znaczenie, ponieważ jest pierwszą polską książką opublikowaną przez Wydawnictwo No Bell. Zarazem otwiera ona nowy etap w historii naszej oficyny – jest początkiem drogi, na której nie tylko sięgamy po wartościowe tytuły, lecz także tworzymy własne publikacje, wyrastające z tego, co uważamy za istotne w spotkaniu dziecka z literaturą, obrazem i uważną obecnością dorosłego.
Data wydania: 2026-05-26
Ilustracje:Mariusz Andryszczyk
"Pytania" Grzegorza Kowalskiego to książka przypominająca trzy akcje-pytania realizowane przez tego wybitnego artystę i pedagoga, na przełomie lat 70....