Okładka książki - Kroniki Archeo. Sekret wielkiego mistrza. Tom 3

Kroniki Archeo. Sekret wielkiego mistrza. Tom 3

Tym razem nie trzeba wyjeżdżać daleko, by uwikłać się w zagadki i niebezpieczne intrygi. Według legendy, na zamkach w Malborku i Gniewie został ukryty relikwiarz Wielkiego Mistrza Zakonu Krzyżackiego. Ania i Bartek Ostrowscy oraz ich przyjaciele Gardnerowie znów znajdą się w samym centrum wydarzeń pełnych sekretów i tajemnic. Odkrycie starego pergaminu i pojawienie się podejrzanych osób w zamku sprawiają, że wakacje zmieniają się w pasjonującą grę pełną niespodzianek. Kto próbuje przejąć dokumenty? I dlaczego wokół relikwiarza narasta tyle niejasności?

Równolegle, w Brazylii, dziadek Antonio Silvy umiera, pozostawiając wnukowi paczkę. Zawarte w niej wskazówki mogą łączyć się z dziejami krzyżackiego skarbu i zagadką relikwiarza. Kim naprawdę był przodek rodziny Silvów i jakie sekrety ukrywa jego przeszłość? Tymczasem panna Ofelia, zamiast wybrać się na spokojny odpoczynek, wyrusza do amazońskiej dżungli, by podążyć tropem własnej tajemnicy...

,,Sekret Wielkiego Mistrza" to trzecia część bestsellerowych ,,Kronik Archeo". Tajemnicze zamki, szyfry i relikwiarze spotykają się tu z egzotycznymi wyprawami i historiami o przeszłości, które nie dają o sobie zapomnieć. To idealna lektura dla czytelników 9-12 lat, którzy kochają zagadki i dreszczyk emocji.

Informacje dodatkowe o Kroniki Archeo. Sekret wielkiego mistrza. Tom 3:

Kroniki Archeo. Sekret wielkiego mistrza. Tom 3 - opinie o książce

Avatar użytkownika - NataliaDrazek88
NataliaDrazek88
Przeczytane:2025-12-12, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,

Dziś przychodzę do was z opinią o trzecim tomie Kronik Archeo, autorstwa Agnieszki Stelmaszyk. Książka w nowym, pięknym wydaniu, ukazała się nakładem wydawnictwa Wilga. Tym razem towarzyszymy piątce dzieciaków, Ani, Bartkowi, Mary Jane, Jimowi i Martinowi, w ich przygodzie w Polsce. W zamku, w Zalesiu Królewskim, kasztelan Ryszard, a również wuj Ani i Bartka, zapewnia im niezapomniany czas. Mieli wypoczywać w wakacje u wuja Ryszarda, a jak zawsze, kończą na poszukiwaniach, ucieczkach i odkrywaniu tajemnic. Rozpoczynają szybko śledztwo, które zamienia się w niezapomnianą przygodę. Ich celem jest odnalezienie zaginionego relikwiarza Wielkiego Mistrza Zakonu Krzyżackiego.

Po raz kolejny Książka Agnieszki Stelmaszyk nie tylko bawi, ale również uczy. Każde trudne słowo zostało wytłumaczone w prosty sposób. Praktycznie co chwila jest przemycana wiedza historyczna i archeologiczna, pod postacią historii piątki dzieciaków, którzy odkrywają tajemnice, jednocześnie lądując za każdym razem w niezłych tarapatach. Po raz kolejny zmierzą się z zagadkami, groźnymi ludźmi, łamią szyfry i każdą odkrytą rzecz zapisują w Kronikach Archeo.

Akcja jest wartka i pełna zwrotów akcji, dlatego ciężko się od niej oderwać. Jednak książka nie jest obszerna, więc zapewni wam krótkotrwałą zabawę, dlatego polecam mieć pod ręką kolejny tom. Dodajmy do tego zabawne dialogi i naszą kochaną pannę Ofelię, która swoimi działaniami, niejednokrotnie doprowadza mnie do łez, ze śmiechu.

Kolejnym atutem tej książki jest podkreślenie, jak ważna jest przyjaźń i współpraca. Jest to zdecydowanie wartościowa i bardzo ciekawa lektura dla młodzieży. Od 9 lat można już ją podsunąć młodemu czytelnikowi, który jest głodny wiedzy historycznej, czy archeologicznej.

Każdy z tych tomów jest wspaniała przygodą, w której nie zabraknie zaskakujących zwrotów akcji. Każda książka wciąga od pierwszych stron i przenosi do innego świata: do Egiptu, Grecji, Zakonu Krzyżackiego i do Japonii.

Seria ta nie jest nowa. Jakiś czas temu była bardzo popularna. Teraz wydawnictwo Wilga wznowiło wydanie i możemy czytać te niesamowite przygody Ostrowskich i Gardnerów w pięknej oprawie graficznej. Zarówno okładki przyciągają wzrok, jak również w środku znajduje się wiele kolorowych ilustracji, które pobudzają wyobraźnię.

Książki napisane są dużą czcionką i prostym językiem, odpowiednim dla dzieci od 9-12 lat. Akcja każdej z nich jest dość dynamiczna. Nie zabraknie tutaj momentów, które wywołują napięcie, ale są i takie, gdy na ustach pojawia się uśmiech.

To jak? Wybierzecie się do kraju kwitnącej wiśni, by sprawdzić o co chodzi z klątwą złotego smoka? A może chcecie udać się do Egiptu by odkryć kto wyniósł sarkofag z grobowca? A może wybierzecie się na wakacje do Grecji, w której czeka ukryty skarb? A może wyruszycie tropem relikwiarza?

Bardzo polecamy całą serię. Nie tylko pięknie wygląda, ale również dobrze się ją czyta.

Zaginiony klucz do Asgardu
Agnieszka Stelmaszyk0
Okładka ksiązki - Zaginiony klucz do Asgardu

Wykopaliska archeologiczne na wyspie Wolin to dla Ani i Bartka istny raj! Kiedy przypadkiem poznają Helenkę, sprawy przybierają zaskakujący obrót...

Kroniki Archeo. Przepowiednia Synów Słońca
Agnieszka Stelmaszyk0
Okładka ksiązki - Kroniki Archeo. Przepowiednia Synów Słońca

Tym razem akcja powieści skupiać się będzie w Ameryce Południowej. Niezwykłe wakacje w posiadłości lady Ginevry Carnarvon przerywa dramatyczne wezwanie...