Okładka książki - Kroniki Archeo. Zaginiony klucz do Asgardu. Tom 6

Kroniki Archeo. Zaginiony klucz do Asgardu. Tom 6

Dynamiczna przygoda pełna grozy, zagadek i niezwykłych odkryć.

Magiczne runy! Pościgi! Groza! Ponure skandynawskie zamczyska, przerażające swym ogromem klify oraz mgły, które spowijając bezkresne pustkowia, kryją niejedną tajemnicę. Ania, Bartek i ich bliscy spędzają wakacje na wyspie Wolin, lecz te szybko przestają przypominać zwykły odpoczynek. Dzieci, zafascynowane wykopaliskami archeologicznymi prowadzonymi na wyspie, poznają Hanię i razem z nią wpadają na trop skarbu. Wspólnie obserwują, jak podejrzani ludzie wyciągają z rzeki tajemnicze skrzynie - takie, które zdecydowanie nie powinny trafić w niepowołane ręce. A to dopiero początek przygód...

Ofelia wpada na trop zamachu na królową, w zagadkowych okolicznościach ginie sławny profesor, a nieznajomy mężczyzna - tuż przed skokiem z klifu we wzburzone morze - wręcza dzieciom notes pełen run, zagadek i wskazówek. Każdy kolejny krok prowadzi bohaterów coraz głębiej w mroczny świat nordyckich legend, niebezpiecznych intryg i sekretów, które mogą odmienić historię. Sytuacja staje się coraz bardziej groźna, a zagrożenie realne jak nigdy wcześniej.

Jakie skarby skrywa Bornholm? Czy rzeczywiście istnieje klucz, który może otworzyć drogę do mitycznego Asgardu? I czy są one warte tego, żeby aż tak ryzykować? Bohaterowie muszą zaufać własnej odwadze i sprytowi, by rozwikłać sieć spisków, podążyć tropem starożytnych symboli i odkryć prawdę ukrytą wśród mgieł i surowych skandynawskich krajobrazów.

,,Kroniki Archeo. Zaginiony klucz do Asgardu" to pełna dynamiki, emocji i tajemnic przygodówka, w której każdy rozdział prowadzi do kolejnej zagadki, a świat nordyckich mitów splata się z sensacyjną akcją. Idealna propozycja dla młodych czytelników spragnionych wypraw, pościgów, skarbów i magii tkwiącej tuż pod powierzchnią rzeczywistości.

Seria ,,Kroniki Archeo" to pełna przygód, humoru i zagadek seria książek dla młodych czytelników, którzy lubią tajemnice, podróże i dynamiczną akcję. Bohaterami cyklu są Ania i Bartek - rodzeństwo, które podczas rodzinnych wypraw trafia w sam środek niezwykłych zagadek związanych z historią, archeologią i tajemnicami przeszłości.

Informacje dodatkowe o Kroniki Archeo. Zaginiony klucz do Asgardu. Tom 6:

Kroniki Archeo. Zaginiony klucz do Asgardu. Tom 6 - opinie o książce

Avatar użytkownika - NataliaDrazek88
NataliaDrazek88
Przeczytane:2026-03-13, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,

Agnieszka Stelmaszyk po raz szósty powraca ze swoją kultową serią Kroniki Archeo, przenosimy się z Australii prosto na chłodny Bornholm. “Zaginiony klucz do Asgardu” od samego początku porywa nas w wir wydarzeń i z każdą chwilą robi się ciekawiej, od śledztwa w sprawie zamachu na królową, po przerażający skok z klifu, prosto w kipiel morską. A wszystko jest z otoczką mitów nordyckich i wikingów.

Jestem wielką fanką mitów nordyckich i zawsze z przyjemnością sięgam po książki, które choć trochę lizną ich temat. Dlatego z przyjemnością sięgnęłam po ten tom, a lektura zajęła mi naprawdę mało czasu, bo nie mogłam się od niej oderwać nawet na chwilę. Jak wiecie, sporo można się dzięki tej serii nauczyć i nawet najwięksi hejterzy historii, znajdą coś, co mogą polubić.

Naprawdę cenię sobie tę serię za dynamikę, nie możemy się przy niej nudzić i za każdym razem autorka potrafi nas wciągnąć w ciekawą historię. Czy był to najlepszy tom? Zdecydowanie nie, były o wiele lepsze i chyba więcej oczekiwałam od niego, ponieważ autorka szybko odeszła od tematu Asgardu czy mitów nordyckich. Liczyłam właśnie na ten temat i został on potraktowany po macoszemu, jednak nie można odmówić faktu, że książka była ciekawa. Czekam na kolejne tomy, ponieważ to wznowienie pięknie się prezentuje na półce. Dziękuję bardzo wydawnictwu Wilga za możliwość poznania tej historii.

Nutka znajduje przyjaciół. Kto mnie przytuli
Agnieszka Stelmaszyk0
Okładka ksiązki - Nutka znajduje przyjaciół. Kto mnie przytuli

Bohaterka tego tomu to Nutka - mała, kremowa kotka brytyjska o złotych oczach. Zagubioną i przerażoną koteczkę, która się ukryła w szkolnej piwnicy...

Kroniki Archeo. Tajemnica klejnotu Nefertiti
Agnieszka Stelmaszyk0
Okładka ksiązki - Kroniki Archeo. Tajemnica klejnotu Nefertiti

"Zaczęło się zupełnie niewinnie od artykułu w gazecie: w Egipcie odkryto nowy grobowiec. Dalej wypadki potoczyły się już lawinowo. Każdy, kto choć trochę...

Opad
Opad