Okładka książki - Kubuś i ukochany miś

Kubuś i ukochany miś

Tom 3 cyklu Kubuś

Seria „Kubuś” opowiada o codziennych sytuacjach i emocjach, które dobrze znają wszystkie przedszkolaki. To książki pełne czułości, bliskości i mądrych rozmów. Pomagają dzieciom lepiej zrozumieć siebie i świat.
Kubuś ma swojego ulubionego pluszowego misia. Nie jest to nowa zabawka, ale bardzo ja kocha. Pewnego dnia w trakcie zabawy z kolegą misiowi odrywa się łapka. Trzeba będzie go wyrzucić, czy da się naprawić|?
Ta wspierająca i mądra historia pomaga dzieciom zrozumieć, że warto dbać o zabawki i że nie muszą być one ciągle nowe. Pokazuje, jak niewiele trzeba, żeby naprawić pluszowych przyjaciół. To książka o przywiązaniu, przyjaźni i o tym, że by nie zaśmiecać naszej planety.
Wzmacnia wrażliwość i uczy ekologicznego myślenia.

Informacje dodatkowe o Kubuś i ukochany miś:

Wydawnictwo: Papilon
Data wydania: 2026-07-01
Kategoria wiekowa: 6-8 lat
Tytuł oryginału: Kubuś i ukochany miś

Kup książkę Kubuś i ukochany miś

Opinie o książce - Kubuś i ukochany miś

„Kubuś i ukochany miś” autorstwa Jakuba Tylmana to niezwykle ciepła i wartościowa książka dla najmłodszych czytelników, która w prosty, a jednocześnie mądry sposób porusza tematy bliskie każdemu dziecku. To opowieść o przywiązaniu, trosce, odpowiedzialności i szacunku do rzeczy, które są dla nas ważne. Autor pokazuje, że nawet pozornie niewielkie wydarzenie może stać się okazją do rozmowy o emocjach, ekologii i relacjach z otaczającym nas światem. Głównym bohaterem książki jest Kubuś – sympatyczny chłopiec, który bardzo kocha swojego pluszowego misia. Nie jest to nowa ani idealna zabawka, ale właśnie dlatego ma dla niego tak ogromną wartość. Miś towarzyszy Kubusiowi każdego dnia, daje mu poczucie bezpieczeństwa i jest częścią jego codziennych przygód. Pewnego dnia podczas zabawy z kolegą dochodzi jednak do nieszczęśliwego wypadku – ukochanemu misiowi odrywa się łapka. Dla małego chłopca to bardzo trudny moment. Pojawia się smutek, niepokój i pytanie, czy jego przyjaciela da się jeszcze uratować. Choć fabuła jest prosta, niesie ze sobą ważne przesłanie. Autor pokazuje dzieciom, że uszkodzona zabawka nie musi od razu trafić do kosza. Wręcz przeciwnie – czasem wystarczy odrobina chęci i troski, by dać jej drugie życie. To cenna lekcja zarówno o przywiązaniu do przedmiotów, jak i o odpowiedzialnym podejściu do otaczającego nas świata. Akcja książki rozgrywa się we współczesnym, dobrze znanym dzieciom
Jak pokolorować szkołę
Jakub Tylman0
Okładka ksiązki - Jak pokolorować szkołę

Czy w zwykłej polskiej szkole można zacząć hodować renifery? Zorganizować prawdziwe kino, zrezygnować z prac domowych, piec ciasta, a przede wszystkim...

Gaja w opałach
Jakub Tylman0
Okładka ksiązki - Gaja w opałach

"Gajaw opałach" to historia o pszczołach, które są obecnie jednymi z najbardziej zagrożonych wyginięciem owadów. Ma uświadomić najmłodszym, że wszyscy...