Recenzja książki: Kubuś i ukochany miś

Recenzuje: Małgorzata Styczeń

„Kubuś i ukochany miś” autorstwa Jakuba Tylmana to niezwykle ciepła i wartościowa książka dla najmłodszych czytelników, która w prosty, a jednocześnie mądry sposób porusza tematy bliskie każdemu dziecku. To opowieść o przywiązaniu, trosce, odpowiedzialności i szacunku do rzeczy, które są dla nas ważne. Autor pokazuje, że nawet pozornie niewielkie wydarzenie może stać się okazją do rozmowy o emocjach, ekologii i relacjach z otaczającym nas światem.

Głównym bohaterem książki jest Kubuś – sympatyczny chłopiec, który bardzo kocha swojego pluszowego misia. Nie jest to nowa ani idealna zabawka, ale właśnie dlatego ma dla niego tak ogromną wartość. Miś towarzyszy Kubusiowi każdego dnia, daje mu poczucie bezpieczeństwa i jest częścią jego codziennych przygód. Pewnego dnia podczas zabawy z kolegą dochodzi jednak do nieszczęśliwego wypadku – ukochanemu misiowi odrywa się łapka. Dla małego chłopca to bardzo trudny moment. Pojawia się smutek, niepokój i pytanie, czy jego przyjaciela da się jeszcze uratować.

Choć fabuła jest prosta, niesie ze sobą ważne przesłanie. Autor pokazuje dzieciom, że uszkodzona zabawka nie musi od razu trafić do kosza. Wręcz przeciwnie – czasem wystarczy odrobina chęci i troski, by dać jej drugie życie. To cenna lekcja zarówno o przywiązaniu do przedmiotów, jak i o odpowiedzialnym podejściu do otaczającego nas świata.

Akcja książki rozgrywa się we współczesnym, dobrze znanym dzieciom świecie. Nie znajdziemy tutaj magicznych krain czy fantastycznych przygód. Historia osadzona jest w codzienności przedszkolaka – w domu, podczas zabawy z kolegami i rodzinnych rozmów. Dzięki temu mali czytelnicy bez trudu odnajdą w niej własne doświadczenia i emocje.

Największą siłą tej książki są właśnie emocje. Kubuś przeżywa smutek, strach i niepewność, ale również ulgę, radość i wdzięczność. Autor bardzo trafnie pokazuje uczucia dziecka związane z utratą lub uszkodzeniem ukochanej zabawki. Dorośli mogą uznać taki problem za błahy, jednak dla najmłodszych często jest to naprawdę ważne wydarzenie. Czytając tę historię, łatwo wczuć się w sytuację bohatera i zrozumieć jego punkt widzenia.

Styl Jakuba Tylmana jest prosty, ciepły i dostosowany do wieku odbiorców. Autor posługuje się językiem zrozumiałym dla przedszkolaków, jednocześnie nie rezygnując z wartościowego przekazu. Opowieść płynie spokojnie, a jej przekaz wybrzmiewa naturalnie, bez moralizowania. To książka, która nie poucza, lecz zachęca do rozmowy i wspólnego odkrywania ważnych tematów.

Pod względem gatunkowym jest to literatura dziecięca o charakterze edukacyjno-wychowawczym. Oprócz historii o przyjaźni i przywiązaniu znajdziemy tutaj także delikatnie wpleciony wątek ekologiczny. Książka uczy, że warto naprawiać rzeczy zamiast od razu je wyrzucać, a dbanie o środowisko może zaczynać się od prostych codziennych decyzji.

„Kubuś i ukochany miś” szczególnie poleciłabym dzieciom w wieku przedszkolnym oraz ich rodzicom. To świetna propozycja do wspólnego czytania, która może stać się punktem wyjścia do rozmów o emocjach, ulubionych zabawkach, odpowiedzialności i trosce o planetę. Sprawdzi się również w przedszkolach jako wartościowa lektura wspierająca rozwój emocjonalny najmłodszych.

Jakub Tylman stworzył historię prostą, ale niezwykle potrzebną. To książka pełna ciepła, bliskości i ważnych wartości, które zostały przekazane w sposób naturalny i zrozumiały dla dzieci. „Kubuś i ukochany miś” przypomina, że prawdziwa wartość nie tkwi w nowości przedmiotów, lecz w emocjach i wspomnieniach, które są z nimi związane. To piękna lektura, którą z przyjemnością polecam wszystkim małym czytelnikom i ich rodzicom.

Kup książkę Kubuś i ukochany miś

Zobacz opinie o książce Kubuś i ukochany miś
Autor
Książka
Kubuś i ukochany miś
Jakub Tylman ;
Jak pokolorować szkołę
Jakub Tylman0
Okładka ksiązki - Jak pokolorować szkołę

Czy w zwykłej polskiej szkole można zacząć hodować renifery? Zorganizować prawdziwe kino, zrezygnować z prac domowych, piec ciasta, a przede wszystkim...

Gaja w opałach
Jakub Tylman0
Okładka ksiązki - Gaja w opałach

"Gajaw opałach" to historia o pszczołach, które są obecnie jednymi z najbardziej zagrożonych wyginięciem owadów. Ma uświadomić najmłodszym, że wszyscy...