Okładka książki - Kurzol. Komu burczy w brzuchu?

Kurzol. Komu burczy w brzuchu?

Co się dzieje w twoim brzuchu, gdy dopadnie cię głód? Dlaczego w jelitach słychać podejrzane bulgoty, a w żołądku chlupoczą żrące kwasy? Szykuj się na wielkie trawienie!

Wraz z Antkiem i Kurzolem wyrusz w głąb ciała, aby odnaleźć zaginioną enzymkę Tereskę! To nie będzie spokojny spacer - podczas tej niecodziennej wyprawy trafisz w sam środek szalejących ruchów robaczkowych i przekonasz się, dlaczego lepiej nie drażnić perystaltyki jelit. Na każdym kroku czai się wyzwanie: na twojej drodze staną miliardy żarłocznych bakterii, wiecznie głodne pasożyty i zdradliwe labirynty kosmków. Zanosi się na niezłą awanturę!

Seria o Kurzolu to brawurowe połączenie komiksu i tradycyjnej opowieści, która pomaga młodym czytelnikom oraz czytelniczkom zrozumieć, jak działa organizm i co zrobić, by miał się jak najlepiej. Tworzy ją niezrównany duet: pisarz Boguś Janiszewski i ilustratorka Nikola Kucharska.

Informacje dodatkowe o Kurzol. Komu burczy w brzuchu?:

Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2026-05-20

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 9 lat

Kup książkę Kurzol. Komu burczy w brzuchu?

Opinie o książce - Kurzol. Komu burczy w brzuchu?

Komu burczy w brzuchu?   "Kurzol. Komu burczy w brzuchu?" to już kolejna fascynująca książka z serii o losach zabawnego i czasem przekręcającego wyrazy Kurzola. Publikacja ma formę komiksu przeplatanego bardziej tradycyjnym tekstem wzbogaconym licznymi pomysłowymi i przykuwającymi uwagę ilustracjami. Boguś Janiszewski po raz kolejny udowadnia, że użyteczną wiedzę można zdobywać sięgając właśnie m.in. po książki dla dzieci, które sam wymyśla i pisze. Nikola Kucharska natomiast w fantastyczny sposób dopełnia całość tego wartościowego i potrzebnego przekazu swoimi oryginalnymi i bardzo charakterystycznymi rysunkami przedstawiającymi kolejne niesamowite przygody odważnego, pomysłowego i zaradnego, choć czasami także niezdarnego Kurzola. W tej części dowiadujemy się głównie o budowie i funkcjonowaniu układu pokarmowego. Co najważniejsze, nie jest to nudna lektura, która mogłaby być kojarzona ze szkołą. To w rzeczywistości naprawdę wciągająca opowieść o tym, jak działa nasz organizm - co mu sprzyja, a co szkodzi. Można tu znaleźć nie tylko cenne informacje dotyczące m.in. poszczególnych elementów układu pokarmowego i hormonalnego, ale również zabawne scenki, które wywołają uśmiech u niejednego czytelnika. A szczególnie u tych najmłodszych, którzy wręcz uwielbiają jakiekolwiek chociażby wzmianki na temat bąków itp. Sympatyczni i bardzo wyraziści bohaterowie odgrywają tu chyba jednak największą rolę. Warto przy okazji zaznaczyć, że
Wielkie mi rzeczy!
Boguś Janiszewski0
Okładka ksiązki - Wielkie mi rzeczy!

W miasteczku elfów praca wre od świtu do zmierzchu – w końcu ktoś musi przygotować prezenty dla wszystkich dzieci na świecie! Ale gdy trzeba zapakować...

Książka o narkotykach
Boguś Janiszewski0
Okładka ksiązki - Książka o narkotykach

Nie bierzesz, ale o tym słyszałaś/słyszałeś? Przeczytaj. Ty nie bierzesz, ale inni tak? Przeczytaj. Czegoś tam spróbowałaś/spróbowałeś i nie wiesz...