Okładka książki - Laboratorium Palestyna. Jak Izrael eksportuje technologię przemocy na cały świat

Laureat Walkley Book Award 2023, najważniejszej dziennikarskiej nagrody w Australii

Nominacja do Moore Prize 2023, nagrody przyznawanej za książki promujące prawa człowieka

Ponad 100 000 sprzedanych egzemplarzy

Jak Izrael zarabia na okupacji Palestyny?

,,Laboratorium Palestyna" to książka, która odpowiada na to pytanie z druzgocącą precyzją. Od ponad pół wieku izraelski przemysł obronny wykorzystuje okupowane terytoria palestyńskie jako teren testowy - miejsce, gdzie sprawdza działanie broni, systemy nadzoru i technologie inwigilacji. Efekt? ,,Sprawdzone w boju" rozwiązania trafiają dziś do armii, reżimów i korporacji na całym świecie - od Europy po Birmę, od Jeffa Bezosa po uchodźców na Morzu Śródziemnym.

Antony Loewenstein - niezależny dziennikarz żydowskiego pochodzenia - odsłania kulisy tego globalnego biznesu, korzystając z tajnych dokumentów i relacji świadków i własnych dochodzeń. Pokazuje, jak z cierpienia Palestyńczyków powstał dochodowy model eksportowy: inwigilacja, przemoc, przetrzymywanie bez wyroku - opakowane w język ,,innowacji" i ,,bezpieczeństwa".

Ta książka nie pozwala odwrócić wzroku. Wstrząsa, prowokuje i zostaje z czytelnikiem na długo. ,,Laboratorium Palestyna" to nie tylko opowieść o Palestynie. To opowieść o świecie, w którym każdy z nas może stać się testowanym przypadkiem.

Informacje dodatkowe o Laboratorium Palestyna. Jak Izrael eksportuje technologię przemocy na cały świat:

Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2025-10-15
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: Reportaż i dziennikarstwo śledcze

Kup książkę Laboratorium Palestyna. Jak Izrael eksportuje technologię przemocy na cały świat

Laboratorium Palestyna. Jak Izrael eksportuje technologię przemocy na cały świat - opinie o książce

Wojny izraelsko-arabskie toczą się od dziesięcioleci, jednak w dyskursie publicznym rzadko mówi się o tych konfliktach z perspektywy ich ofiar. Nic dziwnego, historię piszą przecież zwycięzcy. A gdyby tak pochylić się nad tym, w jaki sposób Izrael zbudował swoją dzisiejszą pozycję na arenie międzynarodowej i przekonać się, dlaczego kraj, który uznaje siebie za ostoję demokracji na Bliskim Wschodzie z zimną krwią każdego dnia odbiera prawo do życia swoim sąsiadom? Jest ktoś, kto zrobił to za Nas. To Antony Loewenstein, publicysta i niezależny dziennikarz śledczy żydowskiego pochodzenia, który w swojej książce pt. „Laboratorium Palestyna” z oferty Wydawnictwa Szczeliny odsłania przed czytelnikami kulisy finansowej potęgi Izraela - państwa, które zbudowało swoją pozycję na produkcji i sprzedaży broni.

Ta książka otwiera oczy na skalę międzynarodowych układów, które niczym pajęcza sieć oplatają współczesny świat. W tej mozaice politycznych zależności nie ma miejsca dla słabszych i mniej rozwiniętych technologicznie. Media świadomie i z rozmysłem milczą na ich temat, bo izraelskie lobby sięga głębiej niż mogłoby się wydawać. Na szczęście są ludzie tacy jak Loewenstein, dla których większą wartość niż przynależność narodowa ma prawda i ludzka moralność, które przecież są bezcenne.

Loewenstein wyważył dla czytelników drzwi do zupełnie innego świata - takiego, w którym Palestyna staje się czymś w rodzaju poligonu doświadczalnego dla nowoczesnych technologii nadzoru i przemocy. I choć na to laboratorium patrzy cały świat, to nikt nie chce trafić do tego miejsca ani powstrzymać Izraelczyków - wchodzących w rolę szalonych eksperymentatorów. Rzecz w tym, że systemy zbrojeniowe testowane na Palestyńczykach później trafiają do niemal wszystkich zakątków świata. To przerażające, ale i fascynujące, jak bardzo lokalny konflikt może mieć globalne konsekwencje.

Polecam, bo dla mnie to jedna z tych książek, po których trudno wrócić do codzienności bez refleksji. Niełatwa, wymagająca, wywołująca w czytelniku dyskomfort, ale bezwzględnie potrzebna.

Avatar użytkownika - kulturowa_anihil
kulturowa_anihil
Przeczytane:2025-09-27, Ocena: 6, Przeczytałem,

Loewenstein od samego początku wytoczył ciężkie działa, ponieważ fundamentalne pytanie autora brzmi: czy cierpienie jednego narodu może stać się podstawą globalnego biznesu? A odpowiedź jest absolutnie bezlitosna i udokumentowana i tym oto sposobem dowiedziałam się, że Palestyna od dziesięcioleci jest poligonem doświadczalnym dla militariów, systemów nadzoru po inwigilacji, a to wszystko przed globalną dystrybucją.

Autor bardzo bezpośrednio ukazuje siec powiązań miedzy izraelskim przemysłem zbrojeniowym, a decydentami państw Zachodu, czy nawet autorytarnymi reżimami. Pomimo tego, że sprawa wydaje się oczywista, to przyznaje, że trudno czytało mi się o tym jak te  technologie sprawdzone w ,,boju" są dystrybuowane tam, gdzie przemoc i kontrola obywatelska są normą.

Co w tej książce mocno uderza to jej bezkompromisowość. Loewenstein nie pisze ogólnikowo, on niesamowicie zadbał o szczegóły, o posiłkowanie się dokumentami, rozmowami ze świadkami oraz licznych analiz kontraktów zbrojeniowych. To wszystko daje pełen obraz, jak okupacja stała się mówiąc wprost modelem biznesowym, a wszelka inwigilacja i kontrola sprzedana jest pod płaszczykiem ,,innowacyjnych rozwiązań bezpieczeństwa".

Ta książka niesie też za soba przestrogę, że systemy opracowywane i testowane w okupowanym kraju, mogą trafić do każdego z nas, bo coś co kiedyś było używane jako narzędzie opresji Palestyńczyków, dziś jest uniwersalnym mechanizmem kontroli.

,,Laboratorium Palestyna", to trudny reportaż, który momentami wstrząsa, ale jest potrzebny, bo wiele osób może uświadomić, że słowa ,,to nas nie dotyczy" mogą być absurdalnie daleko od prawdy i stanu faktycznego. Ten natłok informacji zmusza do refleksji nad tym, w jakim świecie żyjemy i w jakim kierunku ten świat zmierza i jak łatwo pod przykrywką bezpieczeństwa można w codzienne życie wprowadzić narzędzia opresji.
Szczerze przyznaje, że ja po tej książce na wiele rzeczy patrzę już zupełnie inaczej.