Okładka książki - Legenda o Sigurdzie i Gudrun. Pod redakcją Christophera Tolkiena

Legenda o Sigurdzie i Gudrun. Pod redakcją Christophera Tolkiena

Inne wydania:

J.R.R. Tolkien, wielki miłośnik i znawca kultury Północy, zanim napisał ,,Hobbita" i ,,Władcę Pierścieni", w latach dwudziestych XX w. ułożył własną wersję staroskandynawskiej legendy o upadku Niflungów (Nibelungów). Nadał jej formę dwóch związanych ze sobą poematów o niezwykle kunsztownej wersyfikacji, zatytułowanych ,,Nowa pieśń o Völsungach" oraz ,,Nowa pieśń o Gudrun".

Pierwsza pieśń opowiada o losach legendarnego bohatera Sigurda Völsunga i dwóch zakochanych w nim kobiet - walkirii Brynhildy oraz pięknej Gudrun, księżniczki z rodu Niflungów, która dzięki magicznemu podstępowi została jego żoną.

Druga przedstawia wydarzenia po śmierci Sigurda - Gudrun wbrew swej woli zawiera małżeństwo z potężnym Atlim, władcą Hunów (historycznym Attylą); Atli morduje jej braci, wielkich bohaterów; Gudrun wywiera straszną zemstę, po czym odbiera sobie życie.

,,Legenda o Sigurdzie i Gudrun" to fascynująca opowieść ze starożytnej Północy o magii, bogach, krwawych bitwach, heroicznych wojownikach, tragicznej miłości i zdradzie. Niezwykły prezent dla wszystkich miłośników Tolkiena, opatrzony przez jego syna szczegółowym komentarzem oraz fragmentami dotąd niepublikowanych wykładów ojca o literaturze staroislandzkiej.

J.R.R. Tolkien (1892-1973) jest twórcą Śródziemia, autorem ,,Hobbita", ,,Władcy Pierścieni" i ,,Silmarillionu". Jego książki zostały przetłumaczone na ponad pięćdziesiąt języków i sprzedały się w milionach egzemplarzy na całym świecie.

Christopher Tolkien (1924-2020) był trzecim synem J.R.R. Tolkiena, który wyznaczył go na opiekuna swojej spuścizny literackiej. Syn poświęcił się redagowaniu i wydawaniu nieopublikowanych dzieł ojca, w tym ,,Silmarillionu" i ,,Niedokończonych opowieści".

Informacje dodatkowe o Legenda o Sigurdzie i Gudrun. Pod redakcją Christophera Tolkiena:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2026-02-12
Kategoria: Inne
Tytuł oryginału: The Legend of Sigurd and Gudrún

Tagi: Fabularyzowane mity i legendy

Kup książkę Legenda o Sigurdzie i Gudrun. Pod redakcją Christophera Tolkiena

Legenda o Sigurdzie i Gudrun. Pod redakcją Christophera Tolkiena - opinie o książce

Avatar użytkownika - mcleo
mcleo
Przeczytane:2012-10-26,
Rewelacyjna pozycja, ale raczej dla miłośników gatunku. Forma wiersza/pieśni i charakterystyczny, dosyć abstrakcyjny dla współczesnego czytelnika sposób opowiadania historii może być ciężkostrawna. Nie mniej dla wszystkich miłośników zarówna Tolkiena, jak i dawnych legend i mitów jest to nie lada gratka, szczególnie na ludzi interesującą się kulturą skandynawską. Niezależnie od tego warto tę książkę przeczytać czy choćby przejrzeć ze względu na niesamowitą pracę tłumacza, zwłaszcza, że równolegle śledzimy dwa teksty - oryginalny i tłumaczenie.
Avatar użytkownika - 22200116Zp
22200116Zp
Przeczytane:2013-05-01, Ocena: 5, Przeczytałam,

Trudna w odbiorze i to nawet bardzo. Często żeby zrozumieć dany wers musiałam czytać go kilkakrotnie i do tego uzupełaniać o przypisy. Ciężki, archaiczny język, obca kultura ukazywana w tekście sprawiały, że kilkakrotnie przeżyłam załamanie i chciałam przestać czytać. Dotrwałam... Czy mi się podobała? Sama nie wiem. Historia opowiedziana na kartach "Legedy o Sigurdzie i Gudrun" była fenomenalna, nigdy dotąd nie spotkałam się z tymi historiami kiedy interesowałam się mitologią nordycką. Niestrawna chyba okazała się forma poematu. Nie moje klimaty, nie jestem w stanie w pełni docenić wartości literackiej tekstu, ale oceny nie mogę dać niskiej. Coś mnie w książce urzekło i na pewno kiedyś zarządzę powtórkę z rozrywki. Może za kilka lat zrozumiem więcej...

Avatar użytkownika - monweg
Przeczytane:2013-06-20, Ocena: 5, Przeczytałem,
Opowieść o Kullervo
J.R.R Tolkien0
Okładka ksiązki - Opowieść o Kullervo

Opowieść o Kullervo" to niepublikowana dotąd opowieść fantastyczna J.R.R. Tolkiena. Jej bohater jest chyba najmroczniejszą i najbardziej tragiczną spośród...