Okładka książki - Listy. Wydanie rozszerzone

Listy. Wydanie rozszerzone

Nowe, rozszerzone wydanie bogatej korespondencji Tolkiena, wzbogacone o pełne wersje starych listów i ponad 150 niepublikowanych nigdy wcześniej, zawierających odkrywcze spostrzeżenia na temat Hobbita, Władcy Pierścieni i Silmarillionu.

Zbiór listów Tolkiena, wybranych i zredagowanych przez jego oficjalnego biografa, Humphreya Carpentera, przy istotnym wsparciu Christophera Tolkiena, ukazał się po raz pierwszy w 1981 roku. Zbiór ten przedstawiał bardzo szczegółowy portret twórcy Śródziemia jako gawędziarza, uczonego, katolika, rodzica, przyjaciela i obserwatora otaczającego go świata. W aktualnym nowym wydaniu zdecydowano się powrócić do oryginalnych maszynopisów i notatek redaktorów, unikając wcześniejszych skrótów i dołączając nowe listy, by przedstawić tę książkę w jej zamierzonym pierwotnie kształcie.

Entuzjaści pisarstwa Tolkiena znajdą tu wiele niezwykle interesującego materiału, listy te bowiem zawierają nowe informacje o Śródziemiu, takie jak streszczenie całej intrygi Władcy Pierścieni czy wizję wydania ,,Opowieści Trzech Er", a także pozwalają lepiej zrozumieć samego autora i jego świat. Ponadto ten wybór dostarczy satysfakcji każdemu, kto docenia sztukę pisania listów, której J.R.R. Tolkien był prawdziwym mistrzem.

,,Listy te stanowią intrygujące nowe spojrzenie na życie i dzieła Tolkiena, pozwalając nam pełniej usłyszeć głos jednego z najbardziej ulubionych pisarzy na świecie".

,,The National Archives"

Kup książkę Listy. Wydanie rozszerzone

PAKIET Bractwo..+Dwie wieże +Powrót../mkk. czarna/
J.R.R. Tolkien0
Okładka ksiązki - PAKIET Bractwo..+Dwie wieże +Powrót../mkk. czarna/

Uniwersalna opowieść o walce ze złem, osadzona w realiach całkowicie wykreowanego, ale jakże bogato i szczegółowo opisanego świata, która znalazła drogę...

Silmarillion Edycja specjalna z ilustracjami autora
J.R.R. Tolkien0
Okładka ksiązki - Silmarillion Edycja specjalna z ilustracjami autora

Po raz pierwszy w historii specjalne wydanie słynnego kompendium wiedzy o mitologii Władcy Pierścieni z ilustracjami samego J.R.R. Tolkiena, barwionymi...