Okładka książki - Łodziowa pielgrzymka kaszubskich rybaków na odpust św. Piotra i Pawła do Pucka

Łodziowa pielgrzymka kaszubskich rybaków na odpust św. Piotra i Pawła do Pucka

Nieodłącznym elementem życia człowieka wierzącego jest uczestniczenie w sprawowanym kulcie religijnym. U różnych narodów i grup etnicznych, w zależności od historii i kultury, kult ten może przybierać różnorodne formy, specyficzne dla danej wspólnoty.

Nadmorscy Kaszubi również mają swoje niepowtarzalne w skali kraju, a być może nawet Europy obyczaje związane z religią i morzem. Łodziowe pielgrzymki rybaków odbywały się do 1939 r. na trasie z Półwyspu Helskiego i Rewy do Swarzewa, gdzie od XVI wieku znajduje się cudowna figura Madonny z Dzieciątkiem ukoronowana w 1937 r. na Królową Polskiego Morza. Rybacki odpust, zwany też przez miejscowych jagodowym odbywa się w lipcu, tyle, że maszopi od dawna już pielgrzymują tam pieszo. Natomiast w dzień świętych apostołów Piotra i Pawła, w niedzielę najbliższą dacie 29 czerwca, kaszubscy rybacy płyną swoimi łodziami wodami Zatoki Puckiej, aby wziąć udział w uroczystej mszy świętej w puckiej farze.

Album zawiera wiele ciekawych zdjęć upamiętniających owe pielgrzymki.

Informacje dodatkowe o Łodziowa pielgrzymka kaszubskich rybaków na odpust św. Piotra i Pawła do Pucka:

Data wydania: 2014 (data przybliżona)
Kategoria: Albumy

Kup książkę Łodziowa pielgrzymka kaszubskich rybaków na odpust św. Piotra i Pawła do Pucka