Ilu m³odych ludzi marzy³oby o romansie z atrakcyjn± nauczycielk±? Pewnie wielu, ale… nikt nie posun±³by siê do realizacji tych m³odzieñczych marzeñ… prawie nikt. Janek ucz±cy siê w LO im. Aleksandra G³owackiego w Bielsku-Bia³ej nawi±zuje namiêtn± relacjê z nowo zatrudnion± pani± filolog. Ka¿de z nich znajduje siê na osobistym zakrêcie ¿yciowym – on ma k³opoty w domu, i jest uczniem, ona jest jego mentork±, a prywatnie mê¿atk±… Oboje marz± i têskni±, w koñcu ich fantazje wyrywaj± siê spod kontroli i uciele¶niaj±, lecz przez ca³y czas gro¿± bolesnym upadkiem. Konieczno¶æ ukrywania tej namiêtnej relacji przed otoczeniem z jednej strony podnieca oboje, z drugiej potêguje niepewno¶æ i troskê o swoje ¿ycie. W tle czai siê mnóstwo spraw do rozwi±zania – by³a dziewczyna Janka nie chce daæ za wygran±, a m±¿ nauczycielki nie jest dobrym cz³owiekiem.
To historia o nas samych – o podejmowaniu decyzji, o potrzebie zmieniania siê na lepsze. O próbie odnalezienia w³a¶ciwej drogi w ¿yciu. Czy idea³y przetrwaj±, czy spal± siê w s³oñcu? Jak wysoko musisz siê unie¶æ, ¿eby zobaczyæ, kim naprawdê jeste¶? I czy z honorem przyjmiesz wszystkie konsekwencje, jakie przyjd± w ¶lad za twoimi uczuciowymi wyborami?
Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2019-04-05
Jêzyk orygina³u: Polski
,,Nigdy nie wolno pozwoliæ, aby drugi cz³owiek zabra³ nam to, co tkwi w nas."
Wojciecha Czernka znamy ju¿ z jego debiutu - powie¶ci ,,Amour Fou", która mnie mi³o zaskoczy³a. Gdy dowiedzia³am siê, ¿e zostanie wydana kolejna ksi±¿ka, by³am zaciekawiona, ale dopiero, gdy przeczyta³am jej opis, zastanawia³am siê jak sobie poradzi autor z t± tematyk±, bo ksi±¿ek o podobnym temacie by³o wiele, ale nie ka¿da spe³nia³a swój potencja³. Je¿eli jeste¶cie tak samo, jak ja by³am ciekawi tego, jak Wojciech Czernek siê spisa³ to zapraszam do dalszej recenzji.
,,Mi³o¶æ. To wielkie i wspania³e uczucie. Nieraz bolesne, ale przewa¿nie wspania³e. Mi³o¶æ to tak¿e s³owo, i od tego s³owa wszystko siê zaczê³o."
Wiele osób ma do¶æ swojej rzeczywisto¶ci, jedni próbuj± j± zmieniaæ, a inni ¿yj± w monotonii, u¿alaj±c siê na ka¿dy dzieñ? A jacy s± bohaterowie ,,Lotu Ikara"?
Poznajcie Kingê i Janka, dwójkê ludzi, którzy nie do koñca ciesz± siê z tego, co przyniós³ im los. Jednak to, co zrobi± mo¿e znacznie odmieniæ ich ¿ycie.
Pierwszeñstwo maj± panie.
Kinga jest now± polonistk± w Liceum im. Aleksandra G³owackiego w Bielsku-Bia³ej, co prawda jej droga ze szko³y do domu nieco siê wyd³u¿y³a, ale pomimo stresu wi±¿±cego siê z nauczaniem w nowym miejscu, wyrobieniem sobie opinii w¶ród uczniów i innych nauczycieli jest to tylko plusem. Woli wiêcej czasu spêdzaæ poza domem ni¿ w nim. Jej m±¿ nie jest ju¿ taki sam jak na pocz±tku ma³¿eñstwa, sta³ siê leniwy, niemi³y i siêgaj±cy po wyzwiska, a tak¿e przemoc. Nikt przy zdrowych zmys³ach nie chcia³by przebywaæ z takim cz³owiekiem d³u¿ej ni¿ to konieczne.
Natomiast Janek jest m³odym i rozrywkowym ch³opcem, a raczej by³ przed ¶mierci± matki, co spowodowa³o zmianê w jego nastawieniu. Porzuci³ imprezy, u¿ywki i przebywanie ze z³ymi ch³opcami, a skierowa³ siê ku my¶leniu i stawaniu siê kim¶, kim matka zawsze chcia³a go widzieæ. Jednak nie radzi sobie ze strat± najwa¿niejszej osoby w ¿yciu, a jego relacja z ojcem upad³a. Natomiast zwi±zek z Mary¶k± nie jest ju¿ ciekawy, a w³a¶ciwie mêcz±cy.
Dwójka zagubionych ludzi, potrzebuj±ca oderwaæ siê od rzeczywisto¶ci i odlecieæ w przestworza; z³±czona jednym miejscem. Czy to ma szansê przetrwaæ?
,,On równie¿ tego pragn±³. Znikn±æ, cieszyæ siê chwil± i zapomnieæ o przesz³o¶ci. Chcia³ chocia¿ jeden jedyny raz odbyæ lot Ikara, jakkolwiek mia³by siê on zakoñczyæ."
Z pewno¶ci± przeczytanie ,,Lotu Ikara" by³o ciekawym prze¿yciem.
Niezmiernie podoba³o mi siê ujêcie uczuæ bohaterów jednocze¶nie tak delikatnych, ale tak¿e namiêtnych w otoczce szkolnej. Nie odby³o siê to nienaturalnie, lecz z wdziêkiem, po przyjacielsku, z zauwa¿eniem cierpienia tej drugiej osoby i chêci pomocy. Tak¿e sytuacje, które prze¿ywali bohaterzy, wymaga³y sporych nak³adów cierpliwo¶ci i chêci do ¿ycia. Trochê ich autor poturbowa³, ale najwa¿niejsze by³o to, ¿e znale¼li w sobie si³ê do prze¿ywania kolejnych dni.
Kolejny plus Wojciech Czernek ma u mnie za to, ¿e nie zrobi³ z tej ksi±¿ki jednej d³ugiej sceny erotycznej, a pokaza³ co¶ piêknêgo - si³ê poezji, która uzdrawia, niesie w przestworza. Kinga i Janek za³o¿yli "klub" - ,,Lot Ikara", na którego spotkania móg³ przyj¶æ ka¿dy, oczywi¶cie ze szko³y. To w³a¶nie jego spotkania dawa³y si³ê i wzmacnia³y wielu bohaterów, nie tylko Kingê i Janka.
W ,,Locie Ikara" zosta³ przedstawiony ciê¿ar tajemnic, które niszcz± wszystko, nawet to na co cz³owiek najd³u¿ej pracowa³, odbieraj± nie tylko rado¶æ ¿ycia, ale tak¿e chêæ do robienia czegokolwiek, a poci±gaj± w z³± stronê.
,,By³ to ogieñ, nad którym nie mogli zapanowaæ."
Oczywi¶cie w tej ksi±¿ce pojawi³y siê tak¿e sceny erotyczne, jednak nie stanowi³y one ca³ej ksi±¿ki. Ogromn± rolê odegra³y emocje, które chyba najbardziej mnie zafascynowa³y.
W wiêkszo¶ci ksi±¿ek, które przeczyta³am i w których pojawia³y siê elementy relacji uczeñ-nauczyciel zabrak³o mi dreszczyku emocji, który stanowi³a próba przy³apania. Tutaj tego by³o ca³kiem sporo, co okaza³o siê ciekawe. Nie by³o to tylko czcze gadanie, ale co¶, z czego mog³y powstaæ powa¿ne konsekwencje.
Jednak mia³am wra¿enie, ¿e na sam koniec dwie postacie zosta³y nie do koñca dopracowane, zbyt powierzchownie ich zachowanie zosta³o przedstawione ich zachowanie na ostatnich stronach, za ma³o ich by³o. Tak jakby sytuacje zwi±zane z nimi dzia³y siê od pstrykniêcia palcem.
Zakoñczenie tej ksi±¿ki jest otwarte, podobnie jak zakoñczenie ulubionej powie¶ci Kingi - ,,Lalki" Prusa, której cytatem Wojciech Czernek rozpoczyna ,,Lot Ikara".
Ogólnie powie¶æ wypad³a fajnie, mo¿e ksi±¿ka nie by³a tak d³uga, jak inne o tej samej tematyce, ale przez to siê nie d³u¿y³a i nios³a o wiele ciekawsze przes³anie. Jestem pewna, ¿e w przysz³o¶ci siêgnê po kolejn± powie¶æ Wojciecha Czernka, a Was zachêcam do przeczytania nie tylko ,,Lotu Ikara", ale tak¿e debiutu autora - ,,Amour Fou".
,,Bêdziemy Ikara w momencie jego lotu, nie upadku. Spotykaj±c siê, bêdziemy frun±æ ku wolno¶ci, zostawimy wiêzienie, jakim jest codzienno¶æ, w tyle, na dole. Oddalamy siê i po¶wiêcamy temu, co da nam rado¶æ i uniesienie . I wiarê w lepszy czas."
,,Nigdy nie wolno pozwoliæ, aby drugi cz³owiek zabra³ nam to, co tkwi w nas."
Pierwszeñstwo maj± panie.
Z pewno¶ci± przeczytanie ,,Lotu Ikara" by³o ciekawym prze¿yciem.
,,By³ to ogieñ, nad którym nie mogli zapanowaæ."
Po pierwszej ksi±¿ce autora, która wywar³a na mnie bardzo pozytywne wra¿enie, z przyjemno¶ci± siêgnê³am po kolejn±, mimo, ¿e gatunek nie do koñca wpisuje siê w moje zainteresowania. By³am jednak ciekawa i nie ukrywam, ¿e mia³am pewne obawy, jak autor poradzi sobie z w±tkiem erotycznym. Okazuje siê jednak, ¿e nie tylko kobiety maj± wra¿liw± duszê i potrafi± piêknie pisaæ o mi³o¶ci duchowej i cielesnej.
Kinga jest m³od± mê¿atk± i nauczycielk± jêzyka polskiego. Rozpoczyna pracê w bielskim liceum i jej pocz±tek to kompletna klapa. Jedynie Janek, jeden z uczniów, jest jak ¶wiat³o w ciemnym tunelu, które daje jej nadziejê, ¿e bêdzie lepiej. I kiedy ma³¿eñstwo Kingi okazuje siê ogromn± pora¿k±, a i Janek zrywa z dziewczyn±, miêdzy dwojgiem ludzi rodzi siê niæ porozumienia i zakazane uczucie.
Brzmi do¶æ banalnie? Nie dajcie siê zwie¶æ, bo to jedynie wprowadzenie do historii o meandrach ¿ycia, o trudnych decyzjach, czêsto pochopnych, nieprzemy¶lanych, kierowanych impulsem i tragicznych w skutkach. O warto¶ciach, które w obecnych czasach gin± pod naporem napieraj±cego na nas konsumpcjonizmu i konformizmu. Pojawiaj± siê w±tki dodatkowe dodaj±ce opowie¶ci g³êbi i sprawiaj±ce, ¿e intryguje i zmusza do refleksji.
W opisach scen erotycznych, do¶æ obrazowych, nie ma jednak dosadno¶ci i wulgarno¶ci, która mnie po prostu razi. Wolê w tym zakresie pozostawiæ pole równie¿ w³asnej fantazji.
Za zakoñczenie, zaskakuj±ce i wzruszaj±ce jednocze¶nie, dajê ogromnego plusa. Panie Wojtku, dziêkujê za kolejn± piêkn± opowie¶æ i ju¿ wyczekujê kolejnych.
O czym jest ksi±¿ka? W zasadzie opowiada ¿yciow± historiê. Równie¿ dosyæ kontrowersyjn±, ale jednocze¶nie tak±, o jakiej zapewne marzy wielu nastolatków i nastolatek ;)
Mi³o¶æ zakazana - uczucie pomiêdzy uczniem i nauczycielk±. Emocje jakie towarzysz± ich spotkaniom, ucieczka przed spo³eczeñstwem i poniek±d odpowiedzialno¶ci±.
Jednak jest to g³ównie opowie¶æ o ¿yciu, marzeniach, odpowiedzialno¶ci.
Janek jest m³odym uczniem, który prze¿ywa osobiste rozterki. Z jednej strony problemy rodzinne, brak matki. Z drugiej rozstanie z dziewczyn± i z³e towarzystwo w jakim siê obraca. Gdy w szkole pojawia siê nowa nauczycielka, ch³opak stara siê ze wszystkich si³, pomóc jej zaadoptowaæ siê w nowym miejscu. Jest b³yskotliwym, odpowiedzialnym i m±drym m³odym cz³owiekiem.
Kinga to m³oda Pani filolog. Nie ma ³atwego ¿ycia u boku zdradzaj±cego j± mê¿a tyrana. Ca³y swój czas po¶wiêca pracy, marz±c o wielkiej mi³o¶ci. Niespodziewanie to za czym têskni, znajduje przy boku swojego ucznia, ale... czy ich romans nie spali ich ¿yciowych dróg, rodzin, przysz³o¶ci?
Jaka jest ksi±¿ka? Na pewno jest trudna i niesamowicie ciekawa. Porusza bardzo wa¿ne tematy. Mo¿emy poznaæ dwie perspektywy patrzenia na ca³± historiê. Z jednej strony kobieta, nauczycielka, wzór dla m³odzie¿y. Z drugiej m³ody ch³opak, dopiero zaczynaj±cy doros³e ¿ycie.
Szacunek i docenianie wa¿nych warto¶ci, to kolejny wa¿ny aspekt poruszony w tej ksi±¿ce. Wa¿ny i jak¿e prawdziwy. Bo czy nie jest tak, ¿e doceniamy co¶ najbardziej gdy to stracimy? Albo gdy nie ma osoby, która nam pomog³a, zapocz±tkowa³a zmiany w naszym ¿yciu? Dopiero wtedy doceniamy to co dla nas zrobi³a i zaczyna nam jej brakowaæ. Kolejnym wa¿nym tematem jest odpowiedzialno¶æ. Ma³o który m³ody cz³owiek, jest zdolny stan±æ na wysoko¶ci zadania, pomóc, naraziæ siê na szykany czy te¿ niebezpieczeñstwo.
Szczerze mówi±c z pocz±tku czyta³am j± dlatego, ¿e siê zobowi±za³am. Ale po pewnym czasie, historia wci±gnê³a mnie niesamowicie. Podziwiam autora za umiejêtno¶æ poruszania trudnych spraw, dotykaj±cych m³odzie¿, a tak¿e za znajomo¶æ aktualnych problemów m³odych licealistów. Kto¶ mo¿e stwierdziæ, ¿e to pu³apka na m³odzie¿, poniewa¿ pokazuje ich typowe zachowania. Nic bardziej mylnego. Ca³a opowie¶æ jest ¿yciowym opisem zdarzeñ, jakie mog± spotkaæ ka¿dego z nas.
Legendarny Ikar skoñczy³ tragicznie walcz±c o marzenia... Jak skoñczy³a siê historia szkolnego Ikara? Zdradzê Wam, ¿e pó³ na pó³. Czy s± jednak przegrani? Nie... Zosta³a pamiêæ, wspomnienia, wa¿ne warto¶ci i cele, zostali ludzie, którzy pragn± dalej nie¶æ przes³anie i walczyæ.
O czym Wam jeszcze nie wspomnia³am? O walce, niesamowitej walce do której staje m³odzie¿. Walka ze wspó³czesno¶ci±. Media spo³eczno¶ciowe, ¶wiat wirtualny, kontra kontakty personalne, rozmowy, wspólny czas. Kto i co wygra?
Na koniec ok³adka - ona te¿ mnie zachwyci³a. Jest taka nieszablonowa, ale doskonale odzwierciedla przes³anie, jakie niesie wspomniana historia.
Czy bêdziesz umia³ zaufaæ temu, co niewidzialne? Mo¿na by powiedzieæ, ¿e Czarek to zwyk³y nastolatek. Chodzi do szko³y, spotyka siê z kumplami,...
Kuba Wilk jest znanym pisarzem, który od jakiego¶ czasu boryka siê z niemoc± twórcz±. Aby wyj¶æ z pog³êbiaj±cego siê do³ka, postanawia zmieniæ co¶ w swoim...
Przeczytane:2019-05-14, Ocena: 6, Przeczyta³am, Mam u siebie !, 52 ksi±¿ki 2019, 26 ksi±¿ek 2019, 12 ksi±¿ek 2019,
Mo¿e to nie m±dre (oczywi¶cie to kwestia wzglêdna co jest m±dre, a co nie) i mo¿e po³owa ludzi na ¶wiecie mnie za to zlinczuje, ale uwielbiam tak± „szkoln±” tematykê. Pomijaj±c, ¿e tak na powa¿nie zarazi³a mnie tym Magda Skubisz (autorka serii „Lo Story”, któr± mia³am przyjemno¶æ recenzowaæ w zesz³ym roku) to uzna³am za punkt honoru siêgn±æ po ksi±¿kê pana Wojciecha. Przede wszystkim czyta siê j± ekspresowo, jêzyk, który jest lekki wchodzi niczym nó¿ w mas³o. Przeczyta³am tê opowie¶æ w dwa wieczory – i przeczytam na pewno jeszcze nie raz!
Mamy m³od±, atrakcyjn± nauczycielkê z nieudanym ma³¿eñstwem oraz m³odzieñca, który wywraca swój i profesorki ¶wiat do góry nogami. Nie którzy pewnie ju¿ w przedbiegach uznaj±, ¿e to oklepany temat, ale wierzcie mi, ¿e tak nie jest.
Pocz±tkowo nie mog³am siê nadziwiæ, ¿e Kinga po prostu nie wziê³a za bety swojego mê¿ulka i nie wykopa³a go z domu, wydaje mi siê, ¿e po prostu by³a przyzwyczajona, ¿e jej ¿ycie to w jakim¶ stopniu fiasko. Janek, có¿, to postaæ trudna dla mnie do rozgryzienia. Z jednej strony ¶wietnie, ¿e wszed³ Kindze do ¿ycia, w koñcu zwi±zki ze spor± ró¿nic± wieku, uchodz± za te najtrwalsze – z drugiej mia³abym na jej miejscu obawê czy to dobry wybór. Zakoñczenia Wam, misie kolorowe, nie zdradzê, nie ma takiej mo¿liwo¶ci – ale gwarantuje, ¿e powali Was z nóg. Ja prawie nie wsta³am z pod³ogi =)
Ca³o¶æ to nie jaki¶ tam tani romans. Co to, to nie. To ¿ywy obraz tego jak podejmowane przez nas decyzje wp³ywaj± na nasze poczynania i dalsze ¿ycie. O tym, ¿e czasem nie wiele trzeba, by zmieniæ co¶ na lepsze. O tym, ¿e ma³e kroczki prowadz± nas do czego¶ ogromnego! I dlatego kochani, ta ksi±¿ka warta jest zachodu, warta jest czytania! Polecam!