Okładka książki -  Lulu i Drapek 3. Planeta Kotów — Eugenia Pryszczepa Lulu i Drapek 3. Planeta Kotów

Tom 3 cyklu Lulu i Drapek

Magiczna podróż, która może ocalić przyjaźń... a nawet planetę!

Lulu i Drapek powracają! Tym razem jednak muszą zmierzyć się z o wiele poważniejszymi problemami…

W klasie Lulu pojawia się nowa uczennica – Basia, która szybko zdobywa jej sympatię. Między dziewczynkami rodzi się przyjaźń, lecz drobne nieporozumienie prowadzi do kłamstwa, a to boleśnie rani obie strony. Pod wpływem presji Lulu podejmuje decyzję, której natychmiast zaczyna żałować…

Gdy w dodatku jej ukochany kot znika, dziewczynka jest zrozpaczona. Wtedy młodsza siostra przypomina jej o magicznych miejscach, które kiedyś odwiedzała w snach, i o przyjaciołach z niezwykłych krain.

Dziewczynka wyrusza więc w podróż przez Trójmiasto, Książkokotię oraz Planetę Kotów, by odnaleźć Drapka i naprawić swoje błędy. Po drodze odkrywa, że prawdziwa odwaga to nie brak strachu, lecz gotowość przyznania się do winy – i że nawet mała istota może wpłynąć na los świata.

„Lulu i Drapek. Planeta Kotów” – trzecia część magicznej serii – to opowieść o sile empatii, trudnych wyborach i o tym, że o planetę warto troszczyć się każdego dnia.

Informacje dodatkowe o Lulu i Drapek 3. Planeta Kotów — Eugenia Pryszczepa Lulu i Drapek 3. Planeta Kotów:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2026-02-02

Kup książkę Lulu i Drapek 3. Planeta Kotów — Eugenia Pryszczepa Lulu i Drapek 3. Planeta Kotów

Lulu i Drapek 3. Planeta Kotów — Eugenia Pryszczepa Lulu i Drapek 3. Planeta Kotów - opinie o książce

Avatar użytkownika - olilovesbooks2
olilovesbooks2
Przeczytane:2026-05-15, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2026,

*współpraca reklamowa*

Kolejna książka dla dzieci i jednocześnie trzeci tom przygód Lulu i Drapka. Najnowszy tom jest obszerniejszy niż daw pierwsze, a nasi bohaterowie są nie tylko starsi, ale też muszą zmierzyć się z poważniejszymi problemami. Cudowna, magiczna i wartościowa podróż na Planetę Kotów, która pozwoli poznać sens przyjaźni, mówienia prawdy, i która pokazuje, że słowa to najpotężniejsza broń.

W klasie Lulu pojawia się nowa uczennica - Basia. Między dziewczynkami bardzo szybko rodzi się przyjaźń, która równie szybko zostaje wystawiona na poważną próbę. Jedno kłamstewko, które zraniło obie strony. Kilka przykrych słów sprawiło, że sprawy zaszyły za daleko, a na domiar złego Drapek znika. Wtedy też młodsza siostra Lulu, przypomina jej o magicznych miejscach, które niegdyś odwiedziła. Dziewczynka wyrusza więc w kolejną niezwykłą podróż, lecz teraz robi to sama, żeby odzyskać przyjaciela. Tak trafia na Planetę Kotów i odkrywa, że odwaga to nie brak strachu, ale gotowość do przyznania się do winy.

Lulu i Drapek powracają, a w zasadzie najbardziej powraca Lulu, która dorasta, i która zaczyna popełniać coraz poważniejsze błędy. Dziewczynka jest już w szkole, gdzie poznaje nową koleżankę, coś co mogło stać się piękną i wartościową przyjaźnią bardzo szybko natyka na przeszkody. Autorka wplata nam tutaj już delikatnie rematy poświęcone hejtowi czy ocenianiu po pozorach. Wprowadza nam tutaj motywy zazdrości, zagubienia, społecznej presji, chęci przypodobania się do rówieśników, kłamstw i jej konsekwencji. Autorka pokazuje jak potrafią ranić słowa, jak rujnują one zaufanie, które później tak trudno odbudować. Oprócz tego, dostajemy też porządną dawkę wiedzy o ekologii, o przyrodzie, o skutkach złego wykorzystywania dóbr planety, dostajemy też proste sposoby jak tym negatywnym skutkom zapobiegać.

Oczywiście oprócz tych poważnych tematów mamy też piękną i wartościową przygodę, ze szczyptą magii czy niezwykłości. Po raz kolejny pojawiają się wcześniej spotkani przyjaciele, którzy pomagają Lulu zrozumieć jej błędy, dają jej wskazówki, ale i sami przyznają się do tych popełnionych przez siebie. Książeczka uczy, że każdy popełnia błędy, każdy może zabłądzić, ale też każdy ma szansę by się poprawić. Dostajemy całą masę wskazówek, pozytywnych wartości, patrzymy jak ważna jest prawda i szczera rozmowa. Dzieci też mogą dostrzec, że każdy jest inny, a ta inność też jest potrzebna i powinna być czymś czego trzeba się wstydzić.

Książka cudowna, lekka i przyjemna, choć poruszająca ważne czy trudne tematy. To lektura dla dzieci w przedziale wiekowym 4-10 lat. To bajkowa historia więc te młodsze dzieci mogą jej z uwagą wysłuchać, a te starsze śmiało mogą ją czytać samodzielnie, bo zdania są proste i zrozumiałe, a te trudniejsze słowa są fajnie wyjaśnione. W lekturze dominuje jednak tekst, więc samodzielne czytanie polecam już dzieciakom dobrze radzącym sobie z czytaniem. Moja pierwszoklasistka jeszcze czuje opory. W książeczce pojawiają się ilustracje, choć to bardziej rysunki czy szkice, jest ich raczej mało, a szkoda, bo szata graficzna z pewnością, spowodowałaby że dzieciaki chętniej by po te książeczki sięgały.

Bardzo polubiłam się z tą serią i mam nadzieję, że moje dzieci też ją polubią, bo póki co nie są przekonani, ale oni jeszcze bardzo dużą uwagę przywiązują do ilustracji. Jako czytelniczka jestem zachwycona historią i przesłaniem jakie niesie, a jako mama uważam ją za wartościową, trochę edukacyjną i potrzebną książeczkę, z której dzieci wyniosą wiele dobrego. Moim zdaniem książka spełnia najważniejsze dla literatury dziecięcej kryteria, czyli zarówno bawi jak i uczy. Polecam całą serię, którą warto poznać zgodnie z kolejnością.

Avatar użytkownika - BiegajacyBibliot
BiegajacyBibliot
Przeczytane:2026-05-10,

To już trzecie spotkanie z bohaterami opowiadań pani Eugenii Pryszczepy! W pierwszej części poznaliśmy małą dziewczynkę Lulu i jej najwierniejszego przyjaciela, futrzaka, kociaka o imieniu Drapek. Wówczas opowieści przyświecało powiedzenie: „Sport, wiedza, luz i zdrowe jedzenie – oto nasze dla zdrowia powiedzenie!”. W drugiej odsłonie przygód poznajemy dalsze losy dziewczynki i jej kotka. Tym razem bohaterowie wyruszyli na wielką wyprawę do Mumlilendu. Co wydarzy się w trzeciej książeczce?

Zanim dojdziemy do tego, co chciała przekazać dzieciom autorka, kilka słów o niej. Pani Eugenia pochodzi z Ukrainy. Od kilku lat mieszka już w naszym kraju, na Dolnym Śląsku, we Wrocławiu. W swojej edukacji postawiła na psychologię i pracuje jako psycholog oraz pedagog socjalny. W swojej szufladzie zgromadziła teksty w języku ukraińskim i rosyjskim. Jest entuzjastką literatury i uwielbia słowo pisane. Z ogromną satysfakcją poznaje nowe miejsca oraz panujące tam tradycje. Lubi słuchać dobrej muzyki, kocha naturę i zwierzęta.

Okładka książki konwencją przypomina poprzednie, jednak tym razem znajdujące się na niej elementy mogą wskazywać, że opowieść będzie związana z kolejną wyprawą. Rakieta i planety sugerują kosmiczną podróż w nieznane. Inne kolorowe elementy, motylki, listki czy kwiatki, nadają jej ciepła i zachęcają do sięgnięcia po lekturę. Sam podtytuł od razu zdradza, że ta podróż będzie prowadziła na… Planetę Kotów. To co? Ruszamy w tę niezwykłą podróż daleko od naszej planety, Ziemi?

Lulu jest już dużą dziewczynką. Jak każda młoda osoba ma swoje problemy w szkole i dylematy, które musi rozwiązać. Problem, który pojawił się ostatnio, wydaje się jednak na tyle trudny, że dziewczynka posuwa się do kłamstwa. A wszystko przez… hejt w klasie. Wśród koleżanek jest Basia, nowa uczennica, która przyjechała do miasta ze wsi. Z tego powodu nie jest lubiana przez koleżanki, szczególnie przez zazdrosną Igę. To właśnie Lulu próbuje zaprzyjaźnić się z Basią. Razem planują przygotować się do szkolnego wystąpienia. W ich plany wkracza jednak Iga, proponując Lulu zupełnie inne zajęcia, które początkowo wydają się dziewczynce bardzo ciekawe. Jak postąpi Lulu w tej sytuacji?

Najważniejsze w lekturze jest przesłanie, podobnie jak w poprzednich częściach opowieści o Lulu i Drapku. Co tym razem okaże się najważniejsze? Przekonacie się o tym sami, gdy przeczytacie książkę albo poprosicie rodziców, by zrobili to dla was.

Avatar użytkownika - ksiazka_pachnie_
ksiazka_pachnie_
Przeczytane:2026-02-22,

„Lulu i Drapek 3. Planeta Kotów” autorstwa Eugenii Pryszczepy to pełna magii i emocji opowieść o przyjaźni, odwadze i odpowiedzialności.

Lulu zaczyna nowy rok szkolny i bardzo się cieszy, gdy w jej klasie pojawia się nowa koleżanka – Basia. Dziewczynki szybko się zaprzyjaźniają, ale jedno nieporozumienie i małe kłamstwo sprawiają, że ich relacja zaczyna się psuć. Lulu czuje wyrzuty sumienia, jednak nie wie, jak naprawić sytuację.

W tym samym czasie znika jej ukochany kot Drapek. Zmartwiona Lulu postanawia go odnaleźć. Wyrusza w niezwykłą podróż, która prowadzi ją przez znane miejsca i fantastyczne krainy – aż na tajemniczą Planetę Kotów. Tam odkrywa, że koty mają swoje sekrety, a świat jest bardziej magiczny, niż mogłoby się wydawać.

Podczas tej przygody Lulu uczy się, że warto mówić prawdę, przepraszać i walczyć o przyjaźń. Przekonuje się też, że każdy błąd można naprawić, jeśli ma się odwagę i dobre serce.
To ciepła, pełna wyobraźni historia dla dzieci, które kochają koty, przygody i opowieści z ważnym przesłaniem. 🐱✨

Recenzja powstała przy współpracy z wydawnictwem Novae Res.

Pewnego dnia w klasie Lulu pojawia się nowa uczennica. Basia jest sympatyczna i między dziewczynkami dość szybko rodzi się przyjaźń. Niestety pewne nieporozumienie sprawia, że ranią się nawzajem, a Lulu podejmuje decyzję, której po chwili zaczyna żałować. Na dodatek znika ukochany kotek, co mocno dołuje Lulu. Na szczęście ma młodszą siostrę, która przypomina jej o magicznych miejscach i przyjaciołach, których tam ma. Dziewczynka postanawia wyruszyć na poszukiwanie kotka, a jednocześnie chce naprawić swoje błędy. Czy jej się to uda?

W książce znajdziemy magiczną historię dla dzieci. Jest ona ciekawa, dość wciągając, a pełna przygód, a jednocześnie taka, z której dziecko może się czegoś ważnego nauczyć. Napisana jest pod dziecko, czyli nie ma w niej wielu trudnych słów, których dziecko mogłoby nie zrozumieć.

Wizualnie jest dość ładna. Znajdziemy w niej czarnobiałe ilustracje, które przyciągają wzrok i zachęcają do poznania treści.

„Lulu i Drapek 3. Planeta Kotów” to ciekawa propozycja dla dzieci lubiących magiczne przygody. Ze swojej strony polecam.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA

Lulu i Drapek 2. Wielka wyprawa do Mumlilendu
Eugenia Pryszczepa0
Okładka ksiązki - Lulu i Drapek 2. Wielka wyprawa do Mumlilendu

Bycie starszą siostrą to prawdziwe wyzwanie! Sześcioletnia Lulu to rezolutna dziewczynka, która poznaje otaczający ją świat w towarzystwie ukochanego...

Lulu i Drapek
Eugenia Pryszczepa0
Okładka ksiązki - Lulu i Drapek

Sport, wiedza, luz i zdrowe jedzenie - oto nasze dla zdrowia powiedzenie! Lulu ma prawie pięć lat, ukochaną rodzinę i kota Drapka - najwierniejszego przyjaciela...