Okładka książki - Magiczny Ogród strach i miłość

Magiczny Ogród strach i miłość

Bajka, która jednoczy pokolenia

Magiczny Ogród Strach i Miłość to niezwykła opowieść, która porusza serca zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ta pięknie ilustrowana bajka staje się pomostem między pokoleniami – pomaga wspólnie zrozumieć trudne emocje, oswoić strach i znaleźć nadzieję nawet w najciemniejszych czasach. Czy historia o króliczce i jej przyjaciołach może pomóc w rozmowie o wojnie? Ta książka udowadnia, że tak.

Fabuła pełna emocji: od wojny do miłości

W magicznej krainie zwierząt po raz pierwszy wybucha wojna. Strach ogarnia spokojną dotąd społeczność – nikt wcześniej nie znał takiego chaosu i konfliktu. Młoda króliczka Nasturcja, znana z otwartego serca i odwagi, wraz z grupą przyjaciół staje przed życiowym wyzwaniem. Muszą zrozumieć, skąd bierze się przemoc i podziały. Krok po kroku odkrywają mechanizmy wojny – zauważają, jak łatwo można manipulować strachem innych, by skłócić nawet serdecznych niegdyś sąsiadów.

Zamiast jednak poddać się lękowi, Nasturcja i jej przyjaciele postanawiają zawalczyć o swój świat w inny sposób – próbują zastąpić strach miłością. Towarzyszą im m.in. mądry Żółw Myśliciel i odważny Wilk Biały Wiatr, a każde z tych niezwykłych stworzeń wnosi do historii odmienną perspektywę i siłę. Czy dobroć, empatia i przyjaźń pokonają rodzącą się nienawiść? Czy na planecie naszych bohaterów wojna wybuchnie po raz pierwszy i ostatni? Ta porywająca fabuła trzyma w napięciu do samego końca i udowadnia, że nawet w obliczu największego strachu miłość potrafi znaleźć drogę.

Informacje dodatkowe o Magiczny Ogród strach i miłość :

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-01-30
ISBN: b.d

Kup książkę Magiczny Ogród strach i miłość

Magiczny Ogród strach i miłość - opinie o książce

Znacie to uczucie, gdy dostajecie w swoje ręce tak pięknie wydaną książkę, jednocześnie z niesamowitą treścią, że aż dech zapiera? Rzadko spotykane uczucie, prawda? Ale za to jak wspaniałe! Osobiście mam wrażenie, że ostatnim czasem przy masowej ilości produkcji książek, tych wartościowych jest coraz mniej. Jednak nie tym razem, ponieważ Marcin Bartusiak kolejny raz zaskakuje najmłodszych czytelników, ale także rodziców, zabierając ich w niezwykłą podróż pełną emocji, pozytywnych wartości, jak i mądrych przesłań, jednocześnie okraszając wszystko wspaniałymi ilustracjami w wykonaniu Marty Prokop.

Książki z serii "Magiczny ogród" skradły nasze serca. Czytaliśmy zarówno tom pierwszy, jak i teraz drugi, i oba tak samo zachwycają. Każdy z nich obrazuje również zupełnie inne emocje i wartości.
"Magiczny ogród strach i miłość" to niezwykła bajka, przepięknie ilustrowana i pełna głębokich treści, która skłania do refleksji nad najważniejszymi wartościami – pokojem, empatią, odwagą i miłością.

Historia osadzona jest w magicznym świecie zwierząt, co jest jej zdecydowanym plusem, ponieważ każde dziecko uwielbia słodkie zwierzaki. Tym razem rozpoczyna się dość nieoczekiwane i serwuje mocną fabułę, zupełnie inaczej niż tom pierwszy, ponieważ zaczyna się od wybuchu wojny, która wprowadza chaos i strach do spokojnej społeczności. Zwierzęta nie znając wcześnie takich konfliktów są przerażone i nie rozumieją, co się dzieje. Główna bohaterka, króliczka Nasturcja, której nie brakuje odwagi i otwartego serca, wraz ze swoimi przyjaciółmi postaniawia podjąć się trudnego zadania. Pragną bowiem zrozumieć co wywołało konflikt i chcą znaleźć drogę do jego zażegnania. Ta podróż to nie tylko opowieść o wojnie, ale także o tym, jak wiele jest emocji i jak na nas wpływają. Ukazuje jak strach, manipulacja mogą niszczyć relacje, a jednocześnie jak miłość, przyjaźń, empatia i zaufanie mogą je leczyć.

Największą siłą tej bajki jest jej uniwersalne przesłanie, które będzie zawsze na czasie. Autor ukazuje, że wojna i konflikty rodzą się z lęku i podziałów, lecz mogą zostać przezwyciężone dzięki odwadze i miłości. Postaci bohaterów uczą młodych czytelników, że zamiast uciekać od trudnych emocji czy sięgać po agresję, warto je rozpoznawać, nazywać, rozumieć i wyrażać w sposób konstruktywny. To przesłanie jest szczególnie ważne w dzisiejszym świecie, pełnym podziałów i niepokoju, które na co dzień możemy obserwować, ale także w wychowaniu dzieci. Na każdym kroku obecnie możemy usłyszeć na różnego rodzaju filmikach czy też przeczytać w wielu poradniach, artykułach, wpisach, ile znaczą emocje i jak ważne jest ich wyrażanie oraz opanowanie, aby po prostu lepiej się żyło.

"Magiczny ogród strach i miłość" to znakomite narzędzie do rozmów o trudnych tematach, takich jak wojna, która niestety nam obecnie towarzyszy na świecie, manipulacja, strach czy odwaga. Dla dzieci jest to okazja do nauki rozpoznawania własnych uczuć, a dla dorosłych – do spojrzenia na świat oczami młodego odbiorcy. Bajka w przystępny i bajkowy sposób uczy, jak ważne są empatia, przyjaźń, miłość, przebaczenie. Dodatkowo skłania do refleksji nad tym, jak my sami możemy przeciwdziałać podziałom i przemocy, zaczynając od małych kroków w codziennym życiu. To lektura, z której pozytywne wartości wyniosą nie tylko dzieci, ale także dorośli.
Opowieść o bohaterach, którzy mimo strachu i zagrożenia wybierają miłość i zrozumienie, inspiruje do działania na rzecz pokoju. To historia, która zostaje w sercu i przypomina, że prawdziwa siła tkwi w jedności i odwadze do zmiany świata na lepsze.

"Magiczny ogród strach i miłość" to pozycja, którą polecamy wszystkim – zarówno dzieciom, jak i dorosłym. To bajka po prostu uniwersalna, ale także taka, która nie tylko bawi, ale także uczy, wzrusza i inspiruje do refleksji. Dzięki jej uniwersalnym wartościom, może stać się ważnym elementem rozmów o trudnych tematach w rodzinie, ale także w szkole, pomagając budować świat oparty na empatii, zrozumieniu i nadziei na lepszą przyszłość.

Magiczny ogród uczuć i emocji
Marcin Bartusiak0
Okładka ksiązki - Magiczny ogród uczuć i emocji

Magiczny Ogród to miejsce, które zamienia uczucia i emocje bohaterów książki w elementy natury. Dzięki temu są w stanie lepiej zrozumieć konsekwencje podejmowanych...