Ma³y przyjaciel

Jêzyk orygina³u: angielski
T³umaczenie: Pawe³ Lipszyc

Ocena: 4.38 (8 g³osów)
Inne wydania:

Alexandria w stanie Missisipi, Dzieñ Matki. Ma³y Robin Dufresnes zostaje powieszony na drzewie w ogródku rodziców. Dwana¶cie lat pó¼niej zagadka jego ¶mierci pozostaje nierozwi±zana. Harriet, która by³a niemowlêciem w momencie ¶mierci brata, postanawia znale¼æ i ukaraæ mordercê i scaliæ rodzinê, która rozpad³a siê po tej tragedii.

Uzbrojona w wiedzê zaczerpniêt± z ksi±¿ek przygodowych, Harriet, w towarzystwie najlepszego przyjaciela, szuka zemsty w ¶miertelnie niebezpiecznym pó³¶wiatku amerykañskiego Po³udnia.

Ma³y przyjaciel, druga powie¶æ w dorobku Donny Tartt, by³a nominowana miêdzy innymi do Orange Prize. To amerykañska powie¶æ gotycka, a zarazem epicka opowie¶æ o zem¶cie, utracie niewinno¶ci i sprawiedliwo¶ci, któr± pragnie siê wymierzyæ samemu.

Kup ksi±¿kê Ma³y przyjaciel

Zobacz tak¿e

Opinie o ksi±¿ce - Ma³y przyjaciel

Avatar u¿ytkownika - sulii
sulii
Przeczytane:2016-02-20, Ocena: 6, Przeczyta³am, 26 ksi±¿ek 2016,
Po raz pierwszy od d³u¿szego czasu w moje rêce trafi³a powie¶æ, w której mo¿na zanurzyæ siê bez pamiêci i która pomimo swej objêto¶ci wydaje siê byæ za krótka. Ksi±¿ka opowiada historiê Harriet Dufresnes, która 12 lat po odej¶ciu brata Robina, postanawia rozwik³aæ zagadkê jego ¶mierci. Kiedy jej rodzinê dotknê³a ta tragedia, Harriet by³a niemowlakiem. Teraz próbuje zebraæ jak najwiêcej informacji i posk³adaæ tê uk³adankê w ca³o¶æ.W podejmowanych dzia³aniach towarzyszy jej przyjaciel Hely, gotowy na ka¿de niebezpieczeñstwo.Dzieci wkraczaj± w ¶wiat przestêpców, by pom¶ciæ doznan± krzywdê. W tej pogoni za winnym, Harriet próbuje tak¿e odnale¼æ siebie, odszukaæ ciep³o i mi³o¶æ, których tak jej brakuje ze strony matki. T³em ca³ej historii jest zbrodnia. Dziewczynka my¶li o krwawej zem¶cie. Fabu³a pe³na jest grozy i silnego napiêcia. Ukazany jest ¶wiatek przestêpczy, rodziny patologiczne. Poniewa¿ akcja toczy siê w Alexandrii w stanie Missisipi, mamy tu tak¿e elementy dyskryminacji rasowej. Choæ klimat powie¶ci jest raczej mroczny, to ciep³a dodaj± mu cztery ciotki dziewczynki. Ka¿da z nich jest inna, ka¿da ma swoje przywary i przyzwyczajenia. Libby, ma rêkê do dzieci, Tat do gromadzenia rzeczy,Adelaide- wyszywa , a Eddie, najtwardsza, jest od za³atwiania wszelkich spraw. To one stanowi³y rodzinê dla Harriet i jej siostry Alison, w momencie, w którym matka rozsypa³a siê po ¶mierci Robina, a ojciec wyprowadzi³ siê do innego miasta. To do nich bieg³a Hariett, gdy czego¶ siê ba³a, gdy chcia³a siê przytuliæ, czy te¿ zwyczajnie porozmawiaæ. Podpor± dla dziewczynek by³a równie¿ pomoc domowa Ida Rhew. Bez niej dom, w którym mieszka³y calkowiecie pozbawiony by³ ciep³a. Powie¶æ zauroczy³a mnie od samego pocz±tku. Choæ jest to lektura dla doros³ych, to czu³am siê jak ma³a dziewczynka, która prze¿ywa przygody swojej ukochanej bohaterki. Razem z ni± siê z³o¶ci³am, p³aka³am, ba³am, ale te¿ i w¶cieka³am. Ta lektura pozwala spojrzeæ oczami dziecka na ¶wiat, w którym dochodzi do tragedii. Harriet odbiera rzeczywisto¶æ prostymi uczuciami. Kto¶ wyrz±dzi³ krzywdê jej rodzinie, dlatego trzeba siê zem¶ciæ. Kiedy uznaje co¶ za pewnik, nie poddaje go w w±tpliwo¶æ. Zak³ada sobie cel i do niego d±¿y. Jest odwa¿na, twarda i bezkompromisowa.Dopiero po serii ró¿nych wydarzeñ zaczyna dostrzegaæ konsekwencje swoich decyzji. Znamienne staj± siê s³owa zaczerpniête z jej ulubionej lektury: " Zwyciêstwo i upadek bywaj± niekiedy tym samym". To moje pierwsze spotkanie z Donn± Tartt, ale jestem pewna, ¿e nie ostatnie. Gor±co polecam wszystkim lekturê " Ma³ego przyjaciela". Ju¿ dawno nie czyta³am ksi±¿ki, która by mnie tak poch³onê³a i zaciekawi³a.
Avatar u¿ytkownika - widyimisie
widyimisie
Przeczytane:2016-03-11, Ocena: 5, Przeczyta³em,
¦wietna. Naprawdê wci±gaj±ca. Chocia¿ nie jest to ksi±¿ka na jeden wieczór. Raczej na kilka. Przynajmniej ja mia³am tak, ¿e nie mog³am jej czytaæ jednym ci±giem. Chocia¿ zwykle nie mog³am doczekaæ siê wieczoru, ¿eby znów do niej usi±¶æ :) Polecam wszystkim, którzy lubi± dobrze napisan± historiê :)
Avatar u¿ytkownika - Psotka88
Psotka88
Przeczytane:2016-02-27, Ocena: 4, Przeczyta³am,
Dlaczego w³a¶nie "Ma³y przyjaciel"? Z dwóch powodów. Pierwszy to opis ksi±¿ki z ok³adki. Po³±czenie thrillera z przygod±, obyczajem i psychologi± musia³ zwróciæ moj± uwagê. Nie by³o szans bym przesz³a obojêtnie obok czego¶ takiego. Druga sprawa to naprawdê pozytywne opinie wcze¶niejszych ksi±¿ek Donny "Szczyg³a" oraz "Tajemnej historii". I choæ nim zabra³am siê w³a¶nie za t± mia³am okazjê czytaæ tak pozytywne jak negatywne wypowiedzi to jestem osob±, która lubi na w³asnej skórze sprawdziæ co i jak. Zobaczmy, wiêc czy by³o warto... W Dniu Matki dochodzi do tragedii, której nie chcia³ by nikt prze¿yæ. W trakcie przygotowañ do ¶wiêta Robert i jego siostrzyczka s± w ogrodzie. Ch³opiec siê bawi, a dziewczynka jako niemowlê le¿y sobie w ko³ysce. Niestety psuje siê pogoda i zapowiada siê na burzê. Postanowiono, wiêc zabraæ dzieci do domu. Jednak ma³y Rob nie odpowiada na wo³anie rodziny. Nie mija wiele czasu jak zostaje on znaleziony powieszony na drzewie w przydomowym ogródku. ¯ycie wszystkich zmienia siê diametralnie i to na zawsze. Pojawia siê mnóstwo pytañ: Kto móg³ to zrobiæ? Jaki mia³ powód? Czy ch³opiec przed ¶mierci± krzycza³? Wo³a³ kogokolwiek? Dok³adnie dwana¶cie lat pó¼niej Harriet - siostra Roberta, która w tedy by³a niemowlêciem - postanawia odpowiedzieæ na wszystkie te pytania gdy¿ nadal nikt na nie nie odpowiedzia³. Jednak pojawia siê nowe pytanie, które zada sobie czytelnik: Czy wiedza jak± posiada dziewczyna, ta zaczerpniêta z ksi±¿ek, filmów etc. oraz pomoc przyjaciela wystarczy by rozwik³aæ sprawê, której przez tyle lat nie rozwi±zali doro¶li z do¶wiadczeniem? Brzmi niesamowicie prawda? Te¿ tak my¶la³am. Jednak mnie przyt³oczy³ styl Donny. Nie przywyk³am do tak leniwego i monotonnego pisania. Potrzebujê dynamiki, akcji i konkretów, których tu bardzo mi brakowa³o. Nie by³am zachwycona, ale je¶li lubicie takie opisy, kwiecisty styl oraz g³êbiê i rozbudowanie to jest to idealna powie¶æ dla Was. Dlatego nie zra¿ajcie siê tym, ¿e mnie zawiod³a tylko siêgajcie i czytajcie. Nie jedna osoba bêdzie zachwycona, a to jest najwa¿niejsze!
Avatar u¿ytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2016-02-23, Ocena: 5, Przeczyta³em, Mam,
MA£Y, MARTWY BRACISZEK Zanim przyst±pi³em do lektury tej powie¶ci, przeczyta³em o niej mnóstwo najró¿niejszych opinii. Czêsto by³y to opinie niepochlebne, ale w sposób daleki od rozs±dnego krytycyzmu. I jak przekona³em siê, siêgaj±c wreszcie do powie¶ci, absolutnie bezzasadne, wynikaj±ce b±d¼ to z zupe³nego niezrozumienia tematu, b±d¼ te¿ z oczekiwañ, ¿e skoro autorka wesz³a w tematykê thrillera, ksi±¿ka podtrzyma trend tego gatunku. Ale nie. Donna Tartt pokaza³a, ¿e thriller nie musi byæ mia³kim, powtórkowym dzie³em bez g³êbi i wy¿szych warto¶ci literackich, tworz±c zdumiewaj±c± liryzmem opowie¶æ o ¶mierci dziecka, która na zawsze odmienia ¿ycie rodziny. Owym dzieckiem, które umiera, jest Robin Dufresnes. Do tragedii dochodzi w Dniu Matki, kiedy rodzina zbiera siê na ¶wiêto. M³odsza siostrzyczka Robina, niemowlê jeszcze, jak i sam ch³opiec znajduj± siê przed domem. Zabawa trwa, lecz kiedy zbli¿a siê burza, a rodzina zaczyna wo³aæ Robina, nie doczekuje siê odpowiedzi. Gdy chwilê potem ch³opiec zostaje znaleziony martwy, powieszony na przydomowym drzewie, ¿ycie wszystkich bliskich mu osób zmienia siê ju¿ na zawsze. Kto dopu¶ci³ siê tak bestialskiego czynu? Dlaczego kto¶ w ogóle to zrobi³? Czy Robin krzycza³, wo³a³, cierpia³, a oni nawet go nie us³yszeli? Dwana¶cie lat pó¼niej nadal wszystkie te pytania pozostaj± bez odpowiedzi. Harriet, siostra zabitego, nastolatka ledwie, decyduje siê sama rozwik³aæ wreszcie sprawê i ocaliæ tym rozpadaj±c± siê rodzinê. Ale czy wiedza czerpana tylko z ksi±¿ek i pomoc najlepszego przyjaciela mog± co¶ zdzia³aæ? I czy oboje maj± szansê w starciu z niebezpieczeñstwami, jaki na nich czekaj±? To nie jest powie¶æ, do której zasiada siê i poch³ania jednym tchem. To nie proste i puste czytad³o jakich wiele, które opowiada o zabójstwie i ¶ledztwie, mêcz±c sztamp±, pomimo pozornej lekko¶ci. ,,Ma³y przyjaciel" to powie¶æ z górnej pó³ki. Powie¶æ, któr± siê smakuje. Prowadzona niespiesznie, leniwym wrêcz rytmem, stylistycznie kojarzy siê z powie¶ciami Johna Irvinga. Jej tre¶æ jest taka sama, jak styl: g³êboka, kwiecista, rozbudowana. Jêzyk, jakim pos³uguje siê Donna, przemienia nawet proste rzeczy w przepiêknie liryczne momenty. Emocji tak¿e nie braknie - a scena, kiedy matka zastanawia siê, czy konaj±c syn j± wo³a³, a ona tego nie s³ysza³a, czy krzycza³ etc. to prawdziwe mistrzostwo. I jest te¿ znakomicie przestawiona psychologia postaci, bohaterów ludzkich, ¿ywych krwistych, niejednoznacznych. Bohaterów, którzy mogliby istnieæ gdzie¶ obok nas. W przypadku ,,Ma³ego przyjaciela" trzeba jednak wspomnieæ o jeszcze jednej rzeczy. Nie ocenia siê ksi±¿ki po ok³adce, ale tutaj piêknie wykonana edytorsko i graficznie oprawa doskonale odzwierciedla zawarto¶æ i jako¶æ tego, co czeka na nas w ¶rodku. A to, jak - mam tak± nadziejê - ju¿ Was przekona³em, warte jest poznania i docenienia. Polecam bardzo gor±co. Recenzja zamieszczona tak¿e na moim blogu http://ksiazkarnia.blog.pl/2016/02/23/maly-przyjaciel-donna-tartt/
Avatar u¿ytkownika - czarniutka21
Inne ksi±¿ki autora
Tajemna historia
Donna Tartt0
Ok³adka ksi±zki - Tajemna historia

Richard Papen rozpoczyna studia w ekskluzywnym college’u w Nowej Anglii. Do³±cza do grupy inteligentnych, ekscentrycznych studentów filologii...

Szczygie³
Donna Tartt0
Ok³adka ksi±zki - Szczygie³

Jak daleko mo¿na siê posun±æ, by oszukaæ los? Theo Decker cudem udaje siê prze¿yæ wybuch. W irracjonalnym odruchu wykrada z ruin muzeum niewielki obraz...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Recenzje miesi±ca
P³ezent – carkiem niekotrzebna rzecz