,,Na naszej planecie wiele mam znajdziecie:
jedne ćwiczą jogę, podciągając nogę,
drugie uczulone na orzeszki słone,
są mamy-żołnierki,
nawet oficerki,
mamy śpiewające,
wszystko potrafiące..."
Piękna opowieść o miłości mamy do dziecka.
Czy istnieje sposób, żeby powiedzieć, jak bardzo się kocha? Spróbujmy go znaleźć!
Seria ,,Kocham cię tak mocno!" to trzy poetyckie książeczki, mówiące o miłości rodzica do dziecka za pomocą pełnych ciepła i uroku wierszowanych historii, które jednocześnie bawią i wzruszają.
Tekst, w mistrzowskim tłumaczeniu Magdaleny i Jarosława Mikołajewskich, wspaniale dopełniają artystyczne ilustracje, które pokochają zarówno dzieci, jak i rodzice.
Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2025-04-09
Tytuł oryginału: Cette maman qui t'aime infiniment
Już niedługo będziemy obchodzić dni szczególne - dzień matki, dzień dziecka i dzień ojca. Te wyjątkowe dni będą okazją do refleksji, wspólnego świętowania, może poświęcenia sobie jeszcze większej ilości czasu, bez rozpraszaczy uwagi?
Na tę szczególną okoliczność odpowiednie będą pięknie wydane książki. Miłość rodzicielska wybija się w nich na pierwszy plan.
"Tata kocha Cię tak mocno!" oraz "Mama kocha Cię tak mocno!" to książki adresowane do dziecka. Narrator opowiada w nich nie tylko o uczuciu mamy czy też taty do dziecka, ale także o nich samych. O tym co lubią robić, jakie czasem mają zmartwienia, jakie radości i smutki przeżywają. O tym, że poza rolą rodzica jest w ich życiu coś jeszcze, co daje im wytchnienie i jest odskocznią od rodzicielstwa. Ale przede wszystkim sprawia, że tak chętnie do tej roli rodzica wracają i doceniają relację ze swoim ukochanym dzieckiem.
Te piękne, pisane wierszem książki wspaniale ujmują to, czego często nie zauważamy bądź pomijamy w codzienności. Te drobne gesty, które świadczą o wielkim uczuciu, miłości i zaufaniu w rodzinie.
Myślę, że ten zestaw sprawdzi się nie tylko na nadchodzące wydarzenia ale i na co dzień. Będzie wspaniałym pomysłem na prezent od rodziców dla dziecka.
,,Na naszej planecie różne stworki znajdziecie: meduzy, że ble, kiedy dotkniesz je... Jamniki i kotki, z których każdy jest słodki, komary, co...
,,Na naszej planecie różnych tatów znajdziecie: tatusiów-magików, hodowców królików, tatów-samotników, tatusiów-łasuchów, tatusiów-modnisiów...
Przeczytane:2025-08-30, Ocena: 5, Przeczytałam,
Czy trzeba zapewniać drugą osobę o swojej miłości? Nie zaszkodzi. Dlaczego? Bo zawsze miło usłyszeć, że jest się dla kogoś ważnym. To na podnosi samoocenę i poprawia samopoczucie. Dziś chciałabym pokazać wam książkę, która mówi o miłości matczynej. Z jednej strony bardzo oczywistej, wrodzonej, ale czasami bardzo trudnej. „Mama kocha cię tak mocno!” to wierszyk kierowany do dziecka i zapewniające o tej miłości.
Książka pełna ciepła, tak mogę ją podsumować. Jej autorka, Capucine Lewalle, potrafi w prostych i mądrych słowach pisać o miłości. Tu pokazuje relację dziecko-mama. Relację, w której obie osoby są dla siebie czymś w rodzaju słoneczka, które rozgania chmury. Bo autorka mówi też o tym, że mama może być smutna, zabiegana, ale to nie znaczy, że miłość schodzi na dalszy plan. Ona zawsze pamięta o swojej pociesze, bo ta zajmuje wyjątkowe miejsce w jej sercu.
Najlepszą rekomendacją tej książki byłaby mina mojego synka po jej przeczytaniu. Szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia. Z kolejnymi stronami na jego buzię wkradał się coraz szerszy uśmiech, z każdą stroną jego oczy coraz bardziej błyszczały. Udzieliła mu się atmosfera tej rymowanki, tak milutka i radosna. Do tego świetną sprawą jest finał, gdzie autorka prowokuje przytulasy i buziaki. I to jest genialne podsumowanie wspólnego czytania i emocji, jakie ma wywoływać ta książka.